• salariatele magazinului de încălțminte nu primesc sporuri sau zile libere pentru că muncesc sîmbăta și duminica, de la punctul de lucru lipsea pontajul, concediile de odihnă erau acordate după ureche, contractul colectiv de muncă lipsește cu desăvîrșire, iar protecția muncii este la pămînt • angajatele s-au plîns că sînt ciupite de purici
Inspectorii de muncă au descins ieri la unul dintre cele două puncte de lucru din Bacău ale rețelei de magazine „Leonardo”. Controlul s-a desfășurat la magazinul din strada Mărășești 7 și a fost urmare a unei sesizări sosite pe adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Verificarea a urmărit atît modul în care sînt respectate relațiile de muncă, cît și normele de protecția muncii. La magazinul „Leonardo” lucrează 13 persoane, toate femei. Sesizarea depusă la ITM Bacău arunca în cîrca magazinului neacordarea de concedii de odihnă sau acordarea doar la bunul plac al șefilor, neplata orelor suplimentare și condițiile necorespunzătoare în care se defășoară activitatea. Din sesizare reiese că salariatelele sînt ciupite de purici la serviciu și sînt puse de luni întregi să scoată apa din depozitul magazinului, pentru că nimeni nu remediază instalația de apă.
Imediat ce au ajuns la magazinul Leonardo, inspectorii de muncă au vrut să ia actele firmei la puricat. Numai că, surpriză! „La punctul de lucru nu ținem toate actele. Aici avem doar contractele de muncă, actul de constituire a firmei și regulamentul intern. Statele de plată, pontajul și toate celelate sînt la Oradea, unde se află sediul nostru central”, a venit răspunsul prompt al Rodicăi Campău, șefa magazinului Leonardo de pe strada Mărășești. Inspectorii ITM Bacău nu s-au mulțumit cu acest răspuns și au cerut să le fie trimise actele prin fax.
Între timp, inspectorii au luat declarații salariatelor. Toate aveau contractul individual de muncă semnat, dar programul de lucru nu se încadrează în prevederile Codului Muncii. Femeile lucrează sîmbăta opt ore, iar duminica, patru ore. Pentru aceste ore suplimentare, patronul ar trebui să acorde zile libere sau un spor la salariu. „Acesta este programul de lucru al magazinului, iar fetele au primit zile libere în cursul săptămînii sau ori de cîte ori au cerut. Le-am dat liber și cînd nu ar fi trebuit să le dau”, a venit explicația șefei de magazin. Însă inspectorii nu au găsit nici măcar o singură cerere din partea unei angajate din care să reiasă că și-a luat zile libere.
Pontajul sosit pe fax de la Oradea este fără cusur. Din el reiese că tinerele salariate au muncit exact 160 de ore lunar, atît cît spune Codul Muncii. „Din programul de lucru și declarațiile fetelor rezultă, însă, că pontajul este cosmetizat. Ele muncesc peste cele 40 de ore pe săptămînă, cît este legal”, ne-a declarat Elena Frunză, inspector pe relații de muncă. Verificările au mai arătat că salariatele și-au primit în 2003 doar două săptămîni din concediul de odihnă, deși ele aveau dreptul la minim 20 de zile. De la punctul de lucru, dar și de la sediul central din Oradea, lipsesc contractul colectiv de muncă, act ce evidențiază modul în care fetele își primesc salariile, programul de lucru și de pauză, sporurile și zilele libere.
Pentru aceste abateri, magazinul „Leonardo” a scăpat doar cu încheierea unui proces verbal prin care se dispune remedierea acestora. „Am lăsat conducerii de la punctul de lucru, ca termen de remediere a acestor abateri, data de 3 martie. Atunci vom efectua un nou control și, dacă nu au dus la îndeplinire măsurile dispuse în procesul verbal de astăzi, vor risca o amendă între 30 și 100 milioane de lei”, a precizat Elena Frunză.
Angajatele scot apa de la subsolul magazinului
În privința puricilor și a apei din depozitul de la subsolul magazinului, inspectorii de muncă nu s-au putut implica, nefiind de competența lor această situație. „Puricii apar mai ales vara, deoarece la demisol există un geam prin care se strecoară pisicile și își fac cuib. Noi am dat cu spray, pentru ca salariatele să nu mai fie ciupite. În ceea ce privește apa din depozit, aceasta este cauzată de o mai veche defecțiune a instalației. Am făcut numeroase demersuri la RAGC și Termloc pentru a remedia avaria, dar aceste firme aruncă responsabilitatea de la una la alta. Contractul nostru de închiriere a spațiului prevede să facem reparații dacă problemele sînt în interior, ori aceasta este afară, că apa vine prin perete”, a mai spus Rodica Campău. Pînă cînd defecțiunea va fi remediată, angajatele magazinului de încălțăminte au la dispoziție o singură pereche de cizme pentru a manipula marfa, iar pe deasupra, mai sînt puse să care apa, cu găleți, din depozit.
Magazinul Leonardo a mai fost verificat anul trecut de inspectorii ITM Bacău, pe linie de securitate și sănătate în muncă. Atunci s-a decis efectuarea controlului medical al salariaților de către un medic de medicina muncii, procurarea de fișe de expunere la risc, completarea fișelor de protecția muncii și efectuarea corespunzătoare a instructajului, precum și procurarea unei truse de prim ajutor. Nici una dintre aceste abateri nu a fost remediată, cu excepția încheierii contractului cu medicul de medicina muncii, dar controlul medical al salariatelor nu a fost încă efectuat. Rodica Campău a fost chemată astăzi la sediul ITM Bacău cu actele unității și, pentru că nu a îndeplinit măsurile dispuse la controlul anterior, riscă o amendă de 30 de milioane pe linie de securitate și sănătate în muncă. Șefa magazinului a motivat că verificarea a fost efectuată la sfîrșitul anului trecut și că ea a fost în concediu, neavînd timp să rezolve abaterile constate. Ea a promis inspectorilor ITM că, într-o săptămînă, se vor rezolva toate, dar se pare că această promisiune nu o va scuti de amendă. (Alin LEANCĂ, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns