Cei care vînd produse alimentare trebuie să se școlească pentru a avea dreptul să-și continue activitatea. În caz contrar, nu vor mai avea voie să practice această meserie. Prevederea este prinsă într-o lege care a intrat recent în vigoare.
Legea spune că exercitarea de activități comerciale cu produse din sectorul alimentar și de alimentație publică necesită cunoștințe de specialitate și se efectuează cu personal calificat. Personalul angajat în activități comerciale cu produse din sectorul alimentar și de alimentație publică are doar două variante. Una ar fi să facă un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare și/sau de alimentație publică, organizat conform legislației în vigoare. Cealaltă este să aibă la activ cel puțin doi ani de activitate profesională în domeniul comerțului cu produse alimentare și/sau de alimentatie publică, dar oricum să aibă și un curs de noțiuni fundamentale de igienă.
Marii producători alimentari din județul Bacău nu au astfel de probleme. „Toți lucrătorii noștri au cursurile cerute de lege, așa că modificarea legislației nu ne afectează”, ne-a declarat Răducan Ion, președintele Pambac SA. La fel stau lucrurile și la Agricola Internațional. Deși colosul alimentar băcăuan are mai multe magazine proprii, angajații au absolvit cursuri de specialitate. Cu totul altfel stau lucrurile la societățile comerciale care nu au rețea de magazine, ci doar un spațiu în care vînd alimente. „Este o modalitate de a scoate iar bani din buzunarul nostru”, a spus Dan Constantinescu, patronul unui mic magazin alimentar. Orele de pregătire costă în jur de 75 de dolari. La Bacău, una dintre instituțiile care organizează astfel de cursuri este Camera de Comerț, Industrie și Agricultură. Totuși, patronii mai au ceva timp la dispoziție, pentru că legea nu este integral operațională pînă nu apar și normele metodologice. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns