• se arată într-un studiu al Consiliului Europei
Sediul PNL Onești a găzduit vineri, 14 iunie, o întrunire a „Clubului doamnelor liberale” din localitate, la care a participat și Mona Muscă, deputat PNL. Întîlnirea, desfășurată sub forma unui simpozion cu tema „Violența în familie”, i-a oferit Monei Muscă prilejul de a prezenta proiectul de lege privind protecția victimelor violenței în familie, printre ai cărui inițiatori se numără și ea. Concepută pentru a reglementa prevenirea și combaterea violenței în familie, precum și protecția și asistența acordată victimelor unei astfel de violențe, legea, după cum susține deputatul liberal, este în conformitate cu recomandările Uniunii Europene.
În România, un bilanț provizoriu arată că 35% dintre femei recunosc că au fost cel puțin odată victime ale violenței în familie. Se consideră că cifra este provizorie pentru că foarte multe femei nu recunosc că sînt bătute fie de frică, fie pentru a nu-și destrăma familia. Aceste femei se victimizează, dar și culpabilizează după o veche vorbă, care spune că, atunci cînd un bărbat își bate soția, „dacă el nu știe de ce, știe ea”. Iar presupunerea că autorii violenței în familie sînt, neapărat, bărbați alcoolici și inculți nu se justifică atîta timp cît foarte multe cazuri au ca protagoniști intelectuali sau bărbați care nu consumă alcool în mod frecvent. „În acest caz este vorba de o opțiune a celui care agresează”, susține Mona Muscă. Nici sărăcia nu este întotdeauna o cauză a violenței în familie, atît timp cît în țările Europei occidentale astfel de cazuri sînt îngrijorător de frecvente. Un studiu comandat de Consiliul de miniștri al Consiliului Europei arată că în țările occidentale femeile nu sînt singurele victime ale violenței în familie. Cazurile copiilor bătuți uneori cu bestialitate sînt extrem de frecvente. Instituțiile de ocrotire a copilului au declanșat ample campanii de sensibilizare împotriva violenței în familie, inclusiv asupra copilului. Surprinzător pentru cei obișnuiți cu mentalitatea diferenței dintre sexe, nici bărbații nu sînt ocoliți de violență în familie. În România, procentul soților bătuți de neveste ajunge la 10 %, susțin studiile de specialitate, dar și în acest caz poate fi vorba de rușinea multor altora de a recunoaște că sînt sub papucul nevestei.
Pentru toate victimele violenței în familie proiectul de lege ce se speră că va fi promulgat pînă la sfîrșitul anului, prevede măsuri de protecție. Vor implicate în acest proiect ministerele de Interne, Justiției, Public, Sănătății și al Familiei, precum și Institutul de medicină legală. Se prevede medierea cazurilor de violență în familie, chiar și în cazul declanșării unui proces penal. Ar urma, de asemenea, să se înființeze servicii telefonice de preluare, consiliere și transmitere de urgență a apelurilor prin care se sesizează cazuri de violență în familie. Infracțiunile prevăzute de proiectul de lege sînt diverse și majoritatea pedepsite cu închisoarea. Astfel, punerea în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a copilului se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 12 ani, constrîngerea unui membru al familiei la cerșetorie de la 3 luni la 5 ani, iar dacă victima este minor, de la 1 an la 7 ani. Aceste măsuri, alături de celelalte prevăzute în proiect, se adaugă diferitelor pedepse prevăzute de Codul Penal pentru săvîrșirea de infracțiuni de violență asupra unei persoane. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns