• prezent la alegeri, deputatul Mona Muscă a spus că nu va candida la președinție • foarte tranșant, ea a exclus orice colaborare dintre PNL și PSD după alegerile de anul viitor • liberalii spun că vor avea grijă ca la viitoarele alegeri PSD să nu poată generaliza „cazul Bîrsănești”
Deputatul liberal Mona Muscă, vicepreședintele PNL, a fost prezent ieri la Comănești, unde au avut loc alegeri pentru stabilirea conducerii filialei acestui partid din oraș. Mona Muscă l-a felicitat pe Viorel Miron, ales președintele organizației locale, pe vicepreședinții Ion Popoi și Nicolae Ciocan, dar și pe ceilalți membri ai Biroului Permanent. Printre aceștia se numără Nicolae Stamate, Neculai Ferchiu, Laic Robert și Elena Stoica. „Îl salut pe noul președinte, care la alegerile trecute a pierdut de puțin postul de primar, deși a candidat atunci independent. Sper ca după viitoarele alegeri să-l găsesc la primărie și să verific cum a pus în aplicare Legea 544, privind accesul la informațiile publice”, și-a început discursul Mona Muscă, remarca ei stîrnind amuzamentul jurnaliștilor.
La alegerile de ieri au participat circa 135 de liberali cu drept de vot din Comănești, dar în sală au fost circa două sute de persoane.
Valeriu Gheorghe și Mona Muscă au ținut să-l prezinte ieri și pe Simion Albu, fostul director de la Rafo Onești, viitorul candidat al PNL la funcția de primar din Asău, localitate în care mai marii liberali s-au dus să viziteze și noul sediu al partidului.
Avem un guvern obez
După ce și-a prezentat noua echipă din teritoriu, deputatul Mona Muscă a făcut cîteva declarații politice, atingînd probleme extrem de mediatizate în ultima vreme.
Mai întîi, Mona Muscă a vorbit despre iminenta remaniere a Guvernului. Ea a spus că avem un „guvern obez”, cu un număr exagerat de mare de ministere. „Nici un alt guvern din istoria noastră nu a fost atît de numeros”. Este foarte mare și numărul secretarilor de stat”, a spus ea, după care a vorbit despre introducerea cultelor într-un minister. „Cultele ar trebui să fie independente. Amestecul politic în interiorul cultelor este grav și din păcate nu va rămîne fără urmări”, a afirmat deputatul liberal.
Mona Muscă a sancționat apoi declarațiile făcute de premierul Adrian Năstase și președintețe țării, Ion Iliescu. „Năstase se ocupă de problemele PNL și mă gîndesc că poate are de gînd să părăsească PSD. Iliescu face afirmații care n-au legătură cu realitatea din Europa. Orice problemă de corupție e o problemă de politică internă. Dar nu mai trăim izolați. Urmează să intrăm în NATO, probabil în UE și vom fi exportatori de corupție”, a explicat ea.
Apoi, deputatul a atins pe rînd problema justitției strîmbe din România, din cauza căreia românii au ajuns să cîștige procese pe la Strasbourg, iar daunele pe care este obligat să le plătească statul român sînt achitate, pînă la urmă de noi, cetățenii. A urmat taxa obligatorie radio-TV, despre care Mona Muscă a spus că nu se jutifică și că nu poate fi plătită și de cei care nu beneficiază de acest serviciu.
Corupția vine din datoriile imense pe care le au la stat unele persoane publice
Problema corupției care a atins cote greu de imaginat în timpul actualei guvernări a fost un subiect dezbătut pe larg de Mona Muscă. Ea a explicat că actualele declarații de avere ale demnitarilor nu ajută prea mult la stoparea corupției. „Cea mai bună dovadă că legea nu e bună este că acum vor s-o peticească. A fost de la început o greșeală, pentru că nu au existat dezbateri pe această temă, pentru a ajunge la o formă cît mai bună a textului de lege. Acele declarații nu fac decît să ascundă corupția și nu să facă lucrurile transparente. Marea corupție vine din datoriile imense pe care le au multe persoane publice către stat. În felul în care au fost publicate declarațiile de avere, corupția nu scade, ci crește. Declarațiile de avere sînt făcute de dragul UE, nu din dorința de a reduce acest fenomen. Noi vom face un proiect de lege pentru modificarea acelor puncte cu probleme”, a explicat Mona Muscă.
Referitor la viitoarele alegeri și la felul în care va încerca PNL să oblige PSD la o luptă cinstită, deputatul liberal a adus în atenție cazul Bîrsănești, unde autoritățile locale au folosit banii publici pentru a-și face campanie. „Cumpărarea voturilor este un caz simptomatic. Dacă PSD va folosi asfaltul, îngrășămintele și, în general, banii publici drept agent electoral, alegerile vor fi viciate. Noi vom avea grijă ca PSD să dea seamă de felul în care a folosit banii publici”, a spus Mona Muscă. Remarca ei a fost completată de deputatul Valeriu Gheorghe, care a spus că a rămas profund dezamăgit de răspunsurile primite de la ministrul agriculturii vizavi de ce s-a întîmplat la alegerile din comuna Bîrsănești, și de absența nejustificată a unei explicații din partea ministrului Octav Cozmîncă. (Eduard ADAM)
pe raster
„Nu intenționez să candidez la președinție”
Deputatul Mona Muscă a infirmat zvonurile conform cărora ea va fi candidatul PNL la viitoarele alegeri prezidențiale. „Nu s-a discutat serios la PNL despre acest subiect și nici nu s-a făcut o analiză atentă în acest sens. Eu personal nu intenționez să candidez. Vreau să îmi fac în continuare bine treaba în Parlament și sper să o fac. Efectiv nu mi-am pus problema”, a spus foarte tranșant Mona Muscă. Întrebată dacă crede că românii sînt pregătiți pentru candidatura unei femei la fotoliul de la Cotroceni și dacă faptul că e femeie ar constitui un impediment, Mona Muscă a răspuns și mai categoric: „Nu cred în puterea sexului în politică. Ca să cîștigi trebuie să fii tenace, perseverent, bine informat, să cunoști toate datele. Să nu dea Dumnezeu cel Sfînt să se folosească de asta, pentru că jumătate din populația României sînt femei și aș ști să le atrag de partea mea”, a încheiat vicepreședintele PNL. (E.A.)
Lasă un răspuns