Ziua de ieri a fost una cu ghinion pentru mai mulți conducători auto care au călcat prea tare pedala de accelerație. Cu toate că polițiștii au demonstrat mai multă îngăduință decît de obicei, nu au lipsit șoferii care au „cotizat” la bugetul de stat.
Volkswagenul dotat cu aparat de supraveghere a traficului se „instalează” mai întîi pe Calea Moldovei. Traficul nu este aglomerat, iar majoritatea mașinilor circulă cu viteze cuprinse între 40 și 55 de kilometri pe oră. Mulți încetinesc la timp, avertizați de colegii de trafic care le semnalizează cu farurile. Agentul-șef Gheorghe Ciorteanu fixează aparatul Python pentru viteza de 65 de kilometri pe oră, marja de toleranță fiind de 15 kilometri pe oră. Doar sînt sărbătorile și nimănui nu îi cade bine să scoată din buzunar 300.000 de lei sau mai mult chiar înainte de Sfintele Paște. Nici Poliția Rutieră nu „vînează” conducătorii auto în această perioadă, mulțumindu-se mai mult cu activitatea de prevenire a accidentelor decît cu sancționarea șoferilor indisciplinați. Cu toate acestea, după vreo zece minute de liniște, aparatul radar țiuie puternic. O Dacie albastră, cu numărul de înmatriculare BC 01 CSC, se apropie cu 65 de kilometri pe oră, după care încetinește brusc la vederea mașinii Poliției. Tras pe dreapta, conducătorul auto Viorel Chiricia spune că a mers încet: „Nu prinde mașina mea mai mult de 60. Mă grăbeam, că mă așteaptă domnul director”. Pus în fața imaginilor, omul își recunoaște „performanța” și nu știe cum să mulțumească polițistului, atunci cînd află că a scăpat doar cu un avertisment.
După alte cîteva minute, o Dacie Break albastră declanșează „alarma”: 70 km/h. „Vă rog mult, eu sînt conducător auto, asta e pîinea mea. Circul 5.000 de kilometri pe săptămînă. Nici nu am forțat, era drumul liber”, spune Vasile Munteanu, șoferul vinovat. „Circulați corect și nu vă oprește nimeni. Sînt nevoit să vă sancționez”, vine replica agentului-șef Ciorteanu, odată cu procesul-verbal de constatare a contravenției. Conducătorul auto va fi nevoit să plătească 300.000 de lei pentru greșeala sa.
Radarul Poliției Rutiere se mută la Hemeiuși, unde nu întîrzie să apară noi „clienți”. O Dacie Papuc, cu numărul B 28 CTC, „prinde” 66 de kilometri la oră. Ciprian Apăvăloaie, conducătorul auto care „călcat-o” recunoaște că a greșit: „Ce să-mi mai arătați pe ecran, că mi-am dat seama și singur. Faceți cum vreți. Asta este…Un bonus de Paște !”. Va avea de plătit tot 300.000 de lei. Traficul se desfășoară în general normal, puțini fiind conducătorii auto care depășesc viteza de 65 de kilometri pe oră.
Volkswagenul Poliției rutiere ajunge și pe Calea Bîrladului. Nu trece mult și radarul înregistrează o Dacie albă, cu numărul de înmatriculare SB 05 CPD, care circulă cu 71 km/h. Sibianul Lucian Mircea recunoaște că a greșit și întreabă: „cîte puncte am făcut ?”. Din fericire, punctele se vor contabiliza abia începînd din luna august. „Nici nu am observat radarul”, spune tînărul, care merge să-și viziteze soacra, la Vaslui. Puțini sînt cei care încearcă să conteste deciziile polițiștilor, mai ales că șoferii care depășesc viteza legală au posibilitatea să-și „admire” imediat isprăvile. În aceeași situație s-a aflat și băcăuanul Constantin Popa, care conducea în localitate autoturismul Opel Vectra circula cu viteza de 65 de kilometri pe oră. „E Vinerea Mare, mai treceți cu vederea, vă rog frumos”. De această dată, conducătorul auto a scăpat, numai datorită faptului că s-a încadrat în marja de toleranță de 15 kilometri pe oră. Dacă „prindea” 66, ar fi plătit și el amendă. Cu sau fără amenzi și avertismente, bine ar fi dacă toți conducătorii auto ar încerca să-și tempereze dorința de viteză, pentru evitarea unor accidente care pot avea urmări ireversibile. (Codrin POP)
Lasă un răspuns