Cultivatorii de viță-de-vie din județ și producătorii de vinuri au obținut reducerea accizei la aceste produse. Reducerea este la jumătate, dar efectele sînt ceva mai profunde. Organizațiile profesionale viti-vinicole au cerut încă de la începutul anului anularea „taxei de lux” la vinuri, pe motiv că încasările reprezintă doar 0,8% din viramentele bugetare pe această linie. Pînă la urmă, Executivul a aplicat în primă fază reducerea accizei și se preconizează ca la începutul anului să o scoată pe o perioadă oarecare sau de tot.
Acciza s-a redus la 0,3 euro litru
Acciza percepută la vin este calculată în euro și era pînă luna trecută de 0,5 euro pe litru. Practic, nu este o sumă fixă, ci se calculează după o formulă ceva mai complicată, care ține cont de tăria vinului, de anumite caracteristici etc. Valoric, acciza s-a redus cu circa 1.000 de lei/l. Teoretic, nu este prea mult, dar trebui reținut faptul că pentru vinurile de serie prețul en-gros nu este mare, așa că procentual scăderea este semnificativă. „Scoaterea accizei este un lucru bun pentru noi, întrucît din acest an se subvenționează numai strugurii de masă, nu și cei pentru vin. Viticultura românească trebuie susținută și orice măsură în acest sens este binevenită”, a spus Nicolae Huiban, patronul firmei Niconi, care administrează suprafețe cu viță-de-vie și comercializează vin.
Potențialul în privința culturii de viță-de-vie nu este suficient exploatat. Suprafața cultivată la nivel de județ este puțin peste 7.600 de ha. Chiar dacă regiunile de deal au o pondere însemnată în arealul județului, plantarea la nivel de exploatație nu este simplă. În afara materialului săditor este nevoie de amenajarea solulului și de susținerea viței. Iar aceasta se face de obicei pe paliere de sîrmă. Cînd se trage linia, se ajunge la costuri extrem de ridicate. În plus, prima producție demnă de luat în seamă se obține în al treilea an de la plantare, dar abia în al cincilea an se ajunge la o producție de circa șapte tone la hectar, considerată ca fiind măcar eficientă, dacă nu realmente profitabilă. Aici se adaugă însă un factor extrem de important și anume capriciile meteorologice. Anul acesta, iarna exterm de rece și primăvara cu călduri excesive au dijmuit în parte planațiile de viță-devie. Chiar dacă nu vor să recunoască direct, unii producători au înregistrat pierderi de peste 10% din producție. Cît este de grav se va vedea abia după ce se recoltează strugurii.
Reducerea prețului poate crește numărul consumatorilor
Scoaterea unei taxe în acest domeniu nu are totdeauna numai efecte pozitive. Chiar dacă s-a redus acciza, producătorii nu pot fi obligați să păstreze prețul și să utilizeze banii pentru investiții. Există posibilitatea ca unii să mai scadă prețul la comercializare pentru a-și mări desfacerea. Este foarte probabil ca soluția aleasă să fie cea intermediară, adică o parte din sumele obținute să fie utilizate în investiții. Scăderea prețului la livrare duce, însă, și la ieftinirea vinului. În aceste condiții, ar crește numărul consumatorilor, știut fiind că vinul este în general băutura celor cu venituri mici pînă la medii. Mai există și posibilitatea ca prețurile să fie menținute, iar banii să fie băgați în buzunar, fără a-i investi. Probabilitatea este mare, mai ales că băuturile spirtoase s-au scumpit, iar vara sînt într-o anume măsură ocolite. Pe de altă parte, experiența demonstrează că românii nu se împacă în general cu ieftinirile. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns