Aflat în vizită la Bacău, președintele PMP, Eugen Tomac, a susținut o conferință de presă alături de Sergiu Sechelariu – candidat pentru Senat si Ion Melinte candidat pentru Camera Deputatilor. Pe lângă susținerea reprezentanților PMP la alegerile legislative din 6 decembrie, Eugen Tomac a reiterat încrederea pe care o are în faptul că formațiunea pe care o conduce, grație echipei valoroase de la Bacău, va participa la formarea unui cabinet stabil cu o misiune dificilă în această perioadă, dar și cu intenția clară de a consolida poziția economică a României în cadrul UE.
Indiferent de rezultatul alegerilor, în care PMP va avea o pondere importantă, condițiile minime și nenegociabile impuse de formațiune pentru susținerea noului cabinet rămân aceleași. Un parlament cu 300 de aleși și 2 tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.
De asemenea, în timpul conferinței au fost abordate și trei subiecte de actualitate care în această perioadă de criză au demonstrat că în ultimii 30 de ani nu li s-a acordat importanța cuvenită de întreaga clasă politică. Sănătate, Învățământ si Instituția Avocatului Poporului.
Actuala criză sanitară a demonstrat că sănătatea reprezintă una dintre cele mai importante preocupări care trebuie tratată cu mare responsabilitate de orice guvern, indiferent de coloratura politică. Astfel, Partidul Mișcarea Populară va acționa în integralitatea sa pentru schimbarea cadrului legislativ vizând activitatea spitalelor din rețeaua națională de sănătate publică. Libera decizie a managerilor medicali a oricăror unități sanitare de a achiziționa instrumentar , dispozitive medicale și medicamente NU TREBUIE SĂ MAI DEPINDĂ DE APROBAREA PREȘEDINȚILOR DE CONSILII JUDEȚENE care nu pot evalua profesional necesarul unei unități spitalicești.
Altfel spus, spitalele de nivel județean și municipal trebuie să devină ordonatori principali de credite, managerii purtând întreaga responsabilitate asupra fluenței si rapiditații actului medical în ce privește tratarea sau salvarea vieților românilor. Sănătatea înseamnă responsabilitate dar cel mai mult urgență, asta însemnând că trebuie eliminat lanțul birocratic ce îngreunează procedurile de achiziție, dar și eliminarea influenței politicului în desemnarea conducătorilor acestor instituții.
Profesionalizarea și responsabilitatea în ocuparea unor astfel de posturi este condiția de bază care poate fi materializată prin CONCURSURI DE OCUPARE A POSTURILOR, TRANSPARENTE fiind eliminate prin lege celebrele numiri cu caracter temporar a personajelor afiliate politic unui anumit partid, dar care nu au nicio pregatire si nicio viziune asupra acestui domeniu esențial.
Învățământul este un alt domeniu afectat de actuala criză sanitară și care a demonstrat că nu este pregătit pentru un sistem performant de transmitere a cunoștințelor către elevi în mod direct sau online. PMP va acționa pentru punerea neîntârziată în aplicare a PACTULUI NAȚIONAL PENTRU EDUCAȚIE asumat de toate partidele în urma cu 12 ani, prin care se acordă din bugetul de stat 6% din PIB acestui sector fundamental. Din păcate, un asemenea deziderat nu a fost încă atins, învățământul fiind tratat de către partidele aflate la guvernare în ultimile trei legislaturi , într-un mod greu de înțeles, fiind un fel de “ cenușăreasă” a sectoarelor de activitate.
Aceasta este cauza pentru care în România extistă peste 4000 de unități de învățământ fără aviz de funcționare, incapabile să asigure norme minime sanitare elevilor în condiții normale, ca să nu mai vorbim de condițiile impuse de actuala stare de criză. Situația este și mai gravă constatând că peste 40% din elevi nu pot accesa platformele online pentru a participa la cursuri, fie din cauza condiției modeste în care traiesc familiile acestora, sau a faptului că multe școli preponderent în mediul rural se află în zone fără acoperire la rețeaua de internet, procesul de predare fiind imposibil și neimputabil elevilor.
În condițiile date, se va mări decalajul între elevii cu posibilități și elevii văduviți de astfel de metode moderne, viitorul acestora fiind în mare măsură periclitat de actul guvernamental care nu a înțeles că învățământul, ca și sănătatea reprezintă fundamentul de dezvoltare a oricărei societăți cu pretenții de nivel EUROPEAN. Președintele Tomac a precizat că formațiunea PMP va acționa pentru punerea în aplicarea neîntârziată a PACTULUI NAȚIONAL PENTRU EDUCAȚIE , fiind șansa de formare a unei generații care nu va mai fi nevoită să-și caute împlinirea pe alte meleaguri.
Un alt aspect important îl reprezintă Instituția Avocatul Poporului care trebuie radical reformată prin voința unanimă a parlamentului, astfel încât aceasta să nu mai reprezinte o unealtă la îndemâna partidelor aflate vremelnic la guvernare, deoarece insăși prin denumire dar și prin atribuțiunile foarte bine exprimate, AVOCATUL ESTE AL POPORULUI Și NU AL POLITICULUI.
În consecință, PMP va acționa pentru modificarea actualelor prevederi legale, astfel încât acesta să fie ALES DIRECT DE CĂTRE POPOR, așa cum este ales și președintele țării care la rândul lui este o punte între națiune și autoritățile centrale.
În încheiere, președintele Eugen Tomac a afirmat că formațiunea pe care o conduce abordează aceste alegeri cu încredere dar mai ales cu responsabilitate, dovadă fiind echipa de la Bacău care este reprezentată de oameni cu o VASTĂ EXPERIENȚĂ atât în domeniul PROFESIONAL cât și în cel POLITICO-ADMINISTRATV, fiind pregătiți de a-și aduce aportul în mod substanțial, direct și profesionist încă din prima zi de activitate în actul legislativ și de reprezentare a alegătorilor în Parlamentul României.
„În astfel de momente NU AVEM NEVOIE DE OAMENI FĂRĂ EXPERIENȚĂ, SAU CARE NU AU FĂCUT NIMIC RELEVANT PENTRU COMUNITĂȚILE DIN CARE PROVIN, CĂRORA LE VOR FI NECESARE 3 LUNI PENTRU ACOMODARE ȘI ALTE 6 LUNI PENTRU A ÎNȚELEGE CARE ESTE ROLUL LOR ÎN LEGISLATIVUL NAȚIONAL AL ROMÂNIEI!”, se arată într-un comunicat de presă al PMP Bacău. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns