In saptamina care s-a incheiat la Bursa de Valori (13 – 17 octombrie), indicii BET si BET-C au inregistrat o crestere de 9, respectiv 8,55 de procente, in timp ce BET-FI a crescut cu 7,58%. Lichiditatea medie s-a apreciat cu 34,46%, pina la 31,48 de milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a scazut cu 3,75 de procente, pina la 59,36 de miliarde de lei. „Saptamina – spun analistii de la Intercapital Invest – a fost una extrem de volatila la bursa si a debutat cu sedinte in care indiii bursieri au urcat pina la maximul posibil si a incheiat cu sedinte in care corectiile au avut o amploare destul de mare. la inceput de saptamina, preocuparea guvernelor din marile economii pentru pietele financiare a adus un val de optimism pe burse, aprecierile inregistrate pe plan international fiind spectaculoase”.
Actiunile Broker Cluj au intregistrat cel mai important avans al saptaminii, de 42.25%, desi in urma solicitarilor CNVM de a retransmite pietei raportarile referitoare la calculul activului net, acesta s-a redus semnificativ (cu circa un sfert). Conform ordinii de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (prima convocare fiind vineri, 17 octombrie) s-a propus o rascumparare de actiuni a caror valoare nominala totala sa reprezinte cel mult 5% din capitalul social subscris, iar pretul de achizitie propus variaza in intervalul 0,30 – 0,553 de lei. Emitentul isi va raporta situatiile financiare aferente primelor trei trimestre pe 14 noiembrie. Din punct de vedere al capitalizarii, Petrom a pierdut cel mai mult, circa 850 de milioane de lei. Actiunile SNP s-au inscris pe un trend puternic descendent in ultimele 3 luni, in linie cu panta abrupta a pretului petrolului la nivel international. SIF-urile, BRD-GSG si Petrom au fost cei mai tranzactionati emitenti, in timp ce, raportat la numarul total de actiuni, SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare, fiind urmata de titlurile SIF Moldova.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 64,54%, respectiv 60,83 de procente, in timp ce BET-FI se afla cu 79,21 de procente sub nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si BRD-GSG, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, Zimtub, SIF Moldova, Broker si SIF Oltenia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns