Cel mai curând ai auzit și nu doar odată despre volatilitatea criptomonedelor și cuma ceasta determină creșterea rapidă a valorei unor criptomonede, precum și reducerea rapidă a aceleași valori. Volatilitatea, deși nu poate fi considerată un fenomen exclusiv pozitiv, totuși, creează într-o oarecare măsură interesul investitorilor în cripto. În acest articol explicăm ce reprezintă volatilitatea și care sunt principalele motive care determină apariția acesteia.
Ce reprezintă volatilitatea?
Volatilitatea reprezintă măsura în care fluctuează sau oscilează valoarea unui anumit activ. În acest sens, volatilitatea este un termen aplicabil nu doar în cazul criptomonedelor, dar și în cazul activelor de orice alt tip. Acolo unde este vorba despre valoare și unde mai persistă cu o anumită influență factorul timpului, cu siguranță, apare și volatilitatea.
Să revenim la volatilitatea în cazul criptomonedelor. Precum cunoști, piața criptomonedelor este caracterizată printr-un nivel înalt de volatilitate. Când ne referim la un “grad înalt”, ne referim, de fapt, la fluctuații de zeci de procente (ceea ce este destul de semnificativ pentru domeniul investițiilor, și nu doar a celor criptografice). Pentru instrumentele financiare clasice, asemenea nivele de flucruașie, de exemplu, sunt nu doar colosale, dar uneori, chiar tragice reieșind din consecințele pe care le pot genera.
Motivele volatilității criptomonedelor
Cea mai mare parte din fricile investitorilor în cripto țin de faptul că aceștia nu sunt siguri cum se va comporta activul în care investesc chiar și atunci când vorbim despre un interval scurt de timp. Totodată, exact acest factor îi determină pe mulți din ei să aleagă anume investiția în cripto – volatilitatea poate oferi acel ritm de creștere cu adevărat galopant, la care visează orice investitor. Criptomonede cu un ritm de creștere rapid poțitranzacționa cu încredere pe Immediate Edge.
De unde, totuși, apare această volatilitate? Există câțiva factori care determină apariția și menținerea volatilității în cazul criptomonedelor, principalele dintre acestea fiind:
- lipsa de reglementări guvernamentale
- lipsa unui activ de bază de care ar fi atașat activul
- lipsa valorii reale
- factorul uman.
În continuare vom descrie fiecare dintre acești factori.
Lipsa reglementărilor guvernamentale.
Una dintre diferențele de bază dintre o criptomonedă și o valută tradițională emisă de către un stat constă în faptul că criptomonedele nu se bucură de susținerea guvernului care l-a emis. Ei bine, susținerea poate nu este cel mai potrivit cuvânt. Cel puțin, în cazul valutelor tradiționale emitentul monitorizează situația și vine cu anumite soluții și acțiuni atunci când acest lucru este necesar. În ceea ce privește criptomonedele, acestea sunt descentralizate și nu sunt pe deplin reglementate de autoritățile financiare ale statelor. Statul este interesat de stabilizarea cursului monedei naționale, în timp ce cursul criptomonedei fluctuează în funcție de cerere și ofertă.
Lipsa unui activ de bază de care ar fi atașat activul
Valoarea monedelor tradiționale, de obicei, este legată și strict dependentă de valoarea unui alt activ tradițional (petrol, aur, etc). Cazul criptomonedelor e unul diferit – criptomonedele nu au la bază sa asemenea active. Astfel, valoarea criptomonedelor se formează într-un mod autonom.
Criptomonedele nu au valoare reală
Valoarea unei acțiuni, de exemplu, este estimată prin valoarea de piață a întregii companii (venituri, valoarea bunurilor etc.) împărțită la numărul de astfel de acțiuni. În același timp, dat fiind faptul că criptomonedele rulează pe un sistem de tip blockchain, nu există modalități de a estima valoarea reală a criptomonedelor.
Factorul uman
Momentan investițiile în criptomonede reprezintă un domeniu popular, dar și cu un prag de pătrundere cu adevărat accesibil. Acest lucru determină pătrunderea pe piață a investitorilor fără experiență și fără baza necesară de cunoștințe. Aceștia, ulterior, fac anumite acțiuni neobișnuite și imprevizibile, care, cu siguranță, influențează în anumite moduri aleatorii valoarea anumitor active de pe această piață.
Concluzie
Atunci când se vorbește despre riscurile aferente unei investiții în criptomonede se menționează, cu siguranță, factorul volatilității înalte. Volatilitatea criptomonedelor este un fenomen firesc reieșind din modul în care este construit și în care funcționează acest domeniu. O serie de factori stau la baza acestei volatilității. Cu toate acestea, nu este nevoie să intrați în panică chiar și cu fluctuații vizibile ale cursului de schimb: în cele mai multe cazuri, acesta este un fenomen normal în procesul de formare a criptomonedelor. Investițiile în criptomonede rămân a fi relevante chiar și fiind influențate de volatilitatea înaltă, tipică acestui domeniu. Gestionează volatilitatea corect și obține profituri tranzacționând fonduri cripto cu Immediate Edge.
Lasă un răspuns