15 voluntari ai Centrului Regional de Ecologie (CRE) au încercat să ecologizeze, în weekendul trecut, zona din coada Lacului Bacău. Misiunea lor a fost colectarea deșeurilor lăsate de băcăuanii care, pe timpul verii, au ales să-și petreacă zilele libere la un grătar ori la pescuit.
„Un număr mare de băcăuani veniți să se relaxeze pe malul lacului presupune și o cantitate mare de deșeuri. Voluntarii noștri au reușit recuperarea a aproximativ doi metri cubi de deșeuri, constând în mare parte din peturi și doze din aluminiu”, a declarat Gabriel Grițcu, coordonatorul CRE Bacău. Voluntarii CRE mai au în pregatire înlocuirea marcajelor din zona Lacului Bacău, deteriorate de trecerea vremii sau, pur și simplu, furate de hoții de fier vechi. Totodată, CRE a demarat și acțiunea de notificare a proprietarilor terenurilor incluse în planul de management Natura 2000. Potrivit planului de management al sitului Natura 2000 (format din cinci lacuri amenajate pe Valea Bistriței și a Siretului, de pe teritoriul județului Bacău), răspunderea privind gestionarea deșeurilor revine proprietarilor terenurilor.
Cum terenurile incluse în aria naturală protejată sunt, în cele mai multe cazuri, în proprietatea consiliilor locale, CRE a început să transmită notificări către primării, pentru a lua măsuri acolo unde se impune. Un prim pas făcut, în acest sens, a fost notificarea autorităților care administrează zona lacului Răcăciuni. (F.R.)
Lasă un răspuns