Luna noiembrie va fi rece în estul și sudul țării, precum și în unele zone din centrul teritoriului, iar în rest regimul termic va fi normal. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare pe spații extinse din jumătatea sud-estică a țării, iar în rest regimul pluviometric va fi în general normal. Prognoza pentru următoarele trei luni a meteorologilor mai spune că în intervalul 6 – 14 noiembrie vremea va fi închisă și umedă la început în nord-vestul și nordul țării, apoi și în rest. Cerul, variabil în primele zile în regiunile sudice, va prezenta înnorări temporare în cele nordice, unde va ploua. Treptat, aria ploilor se va extinde în toate regiunile, iar cantitatile de apă căzute vor fi semnificative. La munte, precipitațiile vor fi mixte. Trecător, în partea a doua a intervalului, în nordul și estul țării vor exista condiții de transformare a ploilor în lapoviță și ninsoare, răzleț se va forma polei, iar vîntul va prezenta unele intensificări în sud și est, precum și la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 3 și 13 grade, izolat mai ridicate în sud la începutul intervalului, iar cele minime se vor situa intre -2 și 8 grade, mai coborîte în primele nopți în depresiunile din estul Transilvaniei.
În intervalul 15-25 noiembrie, vremea se va răci, mai accentuat în jumătatea estică a țării. Cerul va fi mai mult senin în primele zile și doar izolat în Moldova și la munte vor fi unele înnorări și trecător va ninge slab.Treptat, cerul va deveni variabil, mai mult noros în regiunile extracarpatice și la munte. În regiunile intracarpatice vor cădea precipitații mixte slabe, iar în sud și est vor predomina ninsorile. Vîntul va sufla moderat în vestul și centrul țării, iar în regiunile extracarpatice și la munte va avea unele intensificări susținute pînă la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 7 grade, mai ridicate în prima parte a intervalului în vestul țării, iar valorile minime se vor situa între -10 și 0 grade, izolat mai coborîte în unele nopți în depresiunile din centrul și nordul țării. Seara și dimineața, în zonele joase vor exista condiții de producere a ceții, mai ales la începutul intervalului. Izolat vor exista condiții de producere a poleiului.
În ultimele cinci zile ale lunii noiembrie, vremea se va ameliora în cea mai mare parte a țării. Cerul variabil va mai prezenta unele înnorări, mai accentuate în nord-vestul și nordul țării, unde vor cădea precipitații mixte, existînd condiții de producere a poleiului, iar în rest vor cădea burnițe și ploi slabe. Vîntul va sufla moderat cu unele intensificări trecătoare în Moldova și Dobrogea. Temperaturile se vor situa în jurul valorilor normale pentru această dată. Valorile maxime vor fi cuprinse între 2 și 12 grade, mai ridicate pe alocuri în vestul țării, iar cele minime se vor situa între -4 și 4, izolat mai coborate în estul Transilvaniei și nordul Moldovei.
În decembrie, de la -15 la 10 grade
Temperaturile medii lunare se vor încadra în limite obișnuite. În zilele cele mai calde, cele mai ridicate temperaturi maxime vor putea urca spre 10 grade în vestul țării. În nopțile cele mai reci, cele mai scăzute temperaturi minime vor coborî sub -15 în depresiunile din nordul și centrul țării. Cantitățile de apă cumulate din precipitații vor fi în general normale, exceptînd regiunile vestice, unde vor fi deficitare. Temporar se va depune strat de zăpadă.
Viscol în ianuarie
Regimul termic mediu se va apropia de cel obișnuit. În zilele frumoase, cele mai ridicate maxime termice vor putea atinge 10 grade în sudul țării. În centrul și nordul țării, în cursul nopții, cele mai coborîte minime termice pot ajunge la -20 de grade. Cantitățile de precipitații nu vor depăși valorile normale. În partea a doua a lunii, va fi posibilă producerea fenomenului de viscol. Alternanța unor intervale mai reci cu intervale mai blînde va favoriza formarea poleiului. De menționat că informațiile furnizate de această prognoză se vor actualiza prin prognozele de scurtă și medie durată elaborate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.
Lasă un răspuns