• afirmă Nicolae Mihalache, metodist la secția de atletism de la SCM Bacău.
Conform unui regulament întocmit înainte de 1990 la CNEFS, MTS-ul de atunci, Agenția Națională de Sport de acum, „în vederea sprijinirii materiale a tinerelor talente din sport se va permite dubla legitimare a juniorilor, care vor beneficia de sprijin atît de la clubul mamă (n.r., club sportiv școlar) cît și de la un club de seniori, pe baza unei convenții încheiate între părți”. Amintitul regulament este și acum în viogoare și are drept scop îmbunătățirea condițiilor de viață și de pregătire ale sportivilor juniori cu calități deosebite, în vederea atingerii de către aceștia a unui nivel de performanță superior. Printre condițiile stipulate în contractul dintre sportiv și cluburi sînt și cele referitoare la alimentația de efort, medicamentație, echipament, eventuale cantonamente sau semicantonamente etc. „Pe parcurs, regulamentul a suferit îmbunătățiri substanțiale, în sensul că se pot încheia înțelegeri între sportiv și două cluburi de seniori. Conducerea SCM Bacău a îmbrățișat acest sistem de multă vreme, așa cum s-a întîmplat, bunăoară, și cu Mihaela Melinte, componentă a lotului atletic al SCM Bacău încă de pe vremea cînd era junioară, principalul colaborator fiind CSȘ Bacău. De-a lungul anilor ne-am extins aria de colaborări, în acest sens încheind înțelegeri scrise cu Clubul Atletic Roman, LPS Vaslui, iar la nivel de seniori cu Dinamo București. Unul din punctele de bază ale înțelegerilor cu CSȘ-urile prevede ca, la terminarea junioratului, sportivii să rămînă legitimați la SCM Bacău, așa cum s-a întîmplat cu Mihaela Melinte, Alina Rîpanu, Mariana Solomon, Lăcrămioara Ionescu, frații Feniuc etc.”, pune punctul pe „i” Nicolae Mihalache, metodist al secției de atletism de la SCM Bacău.
La ora actuală, la SCM Bacău își desfășoară activitatea, în condiții de dublă legitimare, 13 atleți: Alina Rîpanu (legitimată și la Dinamo), Monica Pătrașc, Andreea Pătrașc, Cătălin Cîmpeanu, Cristina Chelmuș, Bogdan Negruț, Ana Maria Papi, Alexandru Bogdan, Alexandra Mironescu, Alexandra Dahore, Laura Diaconu (toți și la CSȘ Bacău), Larisa Arcip (LPS Vaslui) și Cristina Gosman (Clubul Atletic Roman).
Facilități pentru cei cu stare materială precară
Obligațiile SCM Bacău în vederea susținerii materiale a sportivilor cu dublă legitimare sînt stipulate în contract și sînt stabilite funcție de valoarea sportivului, de obiectivele de performanță din fiecare an competițional etc.. Astfel, ținînd cont de cele de mai sus, sportivul beneficiază de: alimentație de efort de la 600 de mii pînă la un milion de lei / lună, timp de 6 pînă la 10 luni pe an, de echipament de concurs, deplasări la concursuri oficiale (campionate naționale) și concursuri de verificare pe cheltuiala clubului, asigurarea a 50 la sută din valoarea premiilor stabilite pentru medaliile cucerite la campionate naționale și concursuri internaționale oficiale, cealaltă jumătate a premiului intrînd în responsabilitatea clubului de bază, precum și asigurarea a 1-3 mese pe zi la cantina clubului pentru unii dintre sportivi. „Celor cu posibilități materiale limitate și care locuiesc departe de bazele sportive unde se pregătesc le-au fost puse la dispoziție abonamente pe mijloacele de transport în comun. Toate aceste duble legitimări sînt realizate printr-o convenție cu clubul de bază, în care sînt prevăzute obligațiile ambelor grupări și care este înaintată spre aprobare la FR Atletism. Foarte important este că atît ANS cît și FRA nu au prevăzut în regulament avantaje materiale pentru antrenori. SCM a căutat și găsit soluții de sprijinire a antrenorilor, modeste ce-i drept, în limitele posibilităților. Spre exemplu, se fac aceleași premieri ca și la sportivi, acolo unde este cazul, funcție de numărul sportivilor avuți în pregătire și de valoarea acestora. Trebuie să se înțeleagă bine, însă, că antrenorii care instruiesc acești juniori sînt salarizați pentru acest lucru de către unitățile sportive de bază, ei neefectuînd ore suplimentare de pregătire sportivii. Avem convingerea că acest sistem de colaborare între cluburi nu poate să aibă decît rezultate benefice și, în această idee, vom continua să ne lărgim aria de selecție, prin dublă legitimare, cu alte cluburi din județele Moldovei”, a precizat Nicolae Mihalache. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns