O bătrînă s-a trezit cu două case pe pămîntul ei
• actualul primar din Sănduleni spune că de vină e fosta administrație care a dat adeverințe false • primarul nu a vrut să ne-arate actele care atestă că cei care au construit pe terenul femeii sînt proprietari • deși cei de la primărie spun că femeia a fost de zeci de ori la Prefectură în audiență, Gheorghe Hură, secretarul general al instituției, a spus că trebuie făcute verificări
Marieta Comănici este o bătrînică de 83 de ani, care de mai bine de 14 ani încearcă să stăpînească un teren moștenit de la părinții săi, în satul Coman, comuna Sănduleni. Deznădăjduită și sătulă de umblat pe drumuri, femeia amenință că va face greva foamei în fața Prefecturii.
Marieta Coman a primit un titlu de proprietate în luna iulie a anului 1997, în urma unui proces cu primăria din Sănduleni. Dar, de atunci, pe terenul despre care femeia susține că este al ei, au apărut două case: ale lui Dorel Fluerașu și Romeo David, cetățeni care nu au nici un fel de legătură cu ea. „Eu și frații mei am primit un titlu de proprietate încă de acum opt ani, după ce m-am judecat cu Primăria Sănduleni. Este vorba despre un teren extraordinar de bine amplasat, la marginea drumului național, care leagă Bacăul de Onești. Inițial, eu am cerut nouă hectare de teren și unul de pădure, după cum prevedea Legea 18. Printre acestea, existau și două hectare amplasate în satul Coman. Pentru ele am primit titlu în anul 1997. La trei ani după ce am fost împroprietărită, în 2000, pe pămîntul înscris în actele pe care le dețin a început construcția a două case. Nici pînă în ziua de azi nu am aflat cum a putut primăria să dea autorizație de construcție pe terenul meu”, spune Marieta Comănici.
De cealaltă parte, Vasile Dumitru, primarul din Sănduleni, ridică din umeri, aparent neștiutor față de necazul femeii. El s-a încurcat însă în explicații, susținînd mai întîi că el nu este responsabil de hotărîrile care au fost luate de predecesorii lui, apoi declarînd că Marieta Comănici nu mai are dreptul la teren. Și aceasta pentru că, în anul 2001, după ce a fost turnată fundația celor două case, primăria a oferit un alt amplasament, iar frații ei au fost de acord cu noul teren pe care l-au primit, ba chiar au fost deja împroprietăriți. Toate acestea s-au întîmplat însă fără acordul celei care nu a vrut să renunțe la moștenirea ei. Vasile Dumitru spune că autoritățile locale au apelat la măsura schimbării amplasamentului, deoarece pe suprafața pe care a fost emis titlul de proprietate existau cele două construcții. Dar de reținut este că în momentul în care Marieta Comănici a primit titlul de proprietate, pe pămîntul ei nu exista absolut nici o construcție. „Pe acel pămînt erau construite deja cele două case, de aceea am fost nevoiți să le oferim alt amplasament. Frații doamnei au acceptat, dar dînsa ne-a refuzat categoric. Dacă ei nu s-au putut înțelege, noi nu avem ce să facem. Cert este că deja s-a dat un alt teren, în schimbul celui disputat acum de Marieta Comănici”, ne-a declarat primarul.
Primarul spune că fosta administrație a dat adeverințe false
L-am rugat pe primar să ne arate actele care au făcut posibil ca cele două familii care au ridicat casele să primească autorizație de construcție pe un teren care se află în proprietatea altcuiva. Situația a devenit dintr-o dată cel puțin penibilă. Mai întîi, Vasile Dumitru ne-a explicat că pe timpul vechii administrații a comunei au fost eliberate niște adeverințe false, care i-ar fi ajutat pe oameni să își facă casele cu pricina. Apoi, el a revenit și a declarat că cele două construcții care au răsărit pe terenul Marietei Comănici existau în acel loc încă înainte de apariția Legii 18 și că ele au fost ridicate ilegal. „Nu prea am cum să vă arăt actele. Veniți și voi așa, fără să anunțați! Autorizațiile de construcție au fost eliberate cu ajutorul vechiului primar, care, trebuie să recunosc, a dat niște adeverințe false. Casele au existat pe acel loc încă de acum mulți ani și ele au fost construite ilegal, așa cum s-a întîmplat în multe cazuri de aici din comună. Acuma ce era să facem? Să-i dăm afară din locuințe? Din această cauză, practic, Marieta Comănici nu avea cum să intre în posesia pămîntului”, susține primarul Vasile Dumitru.
Și pentru ca Dorel Fluerașu și Romeo David să nu mai locuiască ilegal pe un teren care, de fapt, aparține altcuiva, primăria a încheiat cu ei contracte de concesionare. Acestea au fost semnate nu mai tîrziu de luna martie 2001, la patru ani de cînd a fost împroprietărită Marieta Comănici.
Am încercat să stăm de vorbă și cu reprezentanții Prefecturii, deși primarul din Sănduleni ne-a recomandat să nu o facem, pentru că este doar o pierdere de vreme. El spune că „am însoțit-o pe Marieta Comănici de zeci de ori, cînd mergea la prefect în audiențe. Nici el, nici altcineva nu a putut să-i rezolve problema”, iar Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, și-a amintit de caz, dar a evitat să dea un răspuns pînă nu se documentează. „Cunosc cazul. Doamna trebuie să facă un memoriu către Prefectură, iar noi vom putea să dăm un răspuns după ce vom face verificări”, a precizat Gheorghe Hură. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns