Omul de afaceri Stefan Vuza a facut, miercuri, 19 septembrie, o miscare halicinanta in legatura cu ofertele depuse la privatizarea societatii Oltchim Ramnicu Valcea. El decis, initial sasi retraga ofertele, depuse prin firme din Grupul Societatile Comerciale Romane (SCR), Chimcomplex Borzesti si Aisa Invest Cluj-Napoca, pe care le controleaza majoritar. In acaeeasi zi, Vuza a revenit la comisia de organizare a licitatiei de privarizre, dar cu o singura oferta. termenul final pentru oferte a fost ziua de joi, 20 septembrie, iar astazi va avea loc licitatia propriu-zisa. In cursa mai erau comapnia germana PCC si jurnalistul Dan Diaconescu.
„Aminarea privatizarii Oltchim cu trei zile a dus la schimbarea strategiei de ofertare, iar joi, 20 septembrie, ne vom reinscrie la licitatie cu o singura oferta imbunatatita, cu care ne dorim sa cistigam – a spus proprietarul majoritar de la Chimcomplex Borzesti, intr-un comunicat de presa. Decizia de retragere a ofertelor Chimcomplex si de imbunatatire a celor depuse de Aisa Invest a venit si pe fondul declaratiilor premierului Romaniei, care este dezinformat cu privire la capacitatea investitionala a ofertantului Chimcomplex. Precizam ca in caietul de sarcini nu este niciun criteriu de precalificare in acest sens, iar daca ar fi fost, competitorii de tip «exotici» nu ar mai fi avut posibilitatea de a se inscrie, insa poate ca s-a dorit acest lucru”.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca situatia Oltchim nu este una fericita, deoarece o oferta este „exotica”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul.
Grupul SCR mentioneaza ca este de acord ca ofertantii sa prezinte public atit intentiile privind dezvoltarea si investitiile la Oltchim, cit si resursele financiare detinute.
„Asa cum am mai aratat si in comunicatul de presa de miercuri, 19 septembrie, grupul SCR este sprijinit in acest proiect de alte trei grupuri industriale cu capital integral romanesc (…) Credem ca in acest moment sintem cea mai buna varianta pentru Oltchim, deoarece oferta noastra este construita pe axa pastrarii locurilor de munca si functionarea tuturor sectiilor combinatului la capacitate maxima. S-ar realiza, astfel, prin unirea celor doua combinate chimice din Romania, un proiect cu capital integral romanesc de care fiecare poate fi mindru, in comparatie cu celelalte bresle unde fabricile sint vindute la straini” – se mai spune in comunicatul SCR.
Unul dintre cele trei grupuri industriale de care vorbeste Stefan Vuza este Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae, care a si declarat ca este interesat de preluarea Oltchim, alaturi de Chimcomplex si alti citiva oameni de afaceri romani, dar vrea intii sa vada un audit al Oltchim.
„Nu vreau sa iau singur combinatul – a spus Niculae. Stefan Vuza a venit la mine si mi-a propus sa particip alaturi de el la privatizarea Oltchim. Vrea sa mai stea de vorba cu inca doi-trei oameni de afaceri romani puternici”.
Asa cum spunea Stefan Vuza, o piedica serioasa pentru investitorii in Oltchim sint datoriile ei, de circa 700 de milioane de euro. Omul de afaceri crede ca acestea ar putea fi achitate, de investitori, in circa sapte ani. Alta piedica importanta sint contestatiile in instanta, deja formulate. Acestea pot amina mult timp licitatia de privatizare, dar Vuza crede ca Oltchim nu va fi, astfel, lichidat, ci privatizarea se va face mult mai temeinic. Datoriile mari fac si pretul de licitare mai mic, de doar patru milioane de euro, iar daca licitatia intirzie, datoriile cresc. La astfel de probleme, Stefan Vuza crede 99% ca nu mai vin si alti investitori. Omul de afaceri care detine combinatul de clorosodice din Borzesti are experienta acestui domeniu industrial chiar de la Chimcomplex, dar si din investitiile facute in Grupul SCR. Pe de alta parte, si Ioan Niculae are investitii in inductria chimica, de ingrasaminte chimice.
Cu situatia de la Oltchim, pina pe 22 septembrie trebuie informati si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii. Aceasta este o preconditie pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului cu FMI. Boardul director pentru discutarea evaluarii acordului cu Romania este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anuntat in august ca evaluarea nu va fi aprobata de consiliul director daca una dintre cele patru preconditii nu este indeplinita.
Lasă un răspuns