Actionarii societatii Foserco Tirgu Ocna vor analiza astazi, 17 decembrie, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, la prima strigare, propunerea ca aproape 11,7 milioane de actiuni ale societatii, care reprezinta peste 81,6% din capitalul social, sa fie cesionate companiei Weatherford Holdings din Singapore. In fapt, cesionarea a avut loc in luna noiembrie, cind Weatherford Holdings a preluat si o serie de active pentru foraj de la Aquafor Tirgu Ocna, tot din grupul Upetrom, grup controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu. Activele preluate de Weatherford de la Aquafor sint exact acelea care privesc forajul petrolier.
Pachetul de actiuni de la Foserco apartine societatilor Upetrom Trading & Engineering, Upetrom 1 Mai si Grup Servicii Petroliere. Valoarea nominala a unei actiuni este de 2,5 lei. Daca aceasta propunere va fi aprobata, capitalul social al Foserco va apartine Weatherford Holdings Pte. Ltd, cu 81,6% din total, Upetrom Trading & Engineering, cu 10,85%, Brington Capital din Insulele Virgine, cu 3,3%, RPT Oil Constanta, cu 2,9%, Federatia Petrom a Sindicatelor Libere si Independente a Asociatiilor Ligilor Apolitice din Ramura Industriei Petroliere, cu 0,75%, si unul grup de actionari independenti, care detin 0,5%.
In urma acestei modificari de actionariat este de asteptat si o modificare a consiliului de administratie, pentru care actionarii vor decide tot astazi (la prima strigare), in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, convocata de presedintele Consiliului de Administratie, Florin Radu Ciocanelea. Noul consiliu va fi ales pentru o perioada de patru ani, pina pe 17 decembrie 2012.
Foserco Tirgui Ocna, fosta schela de foraj a Trustului Petrolului Moinesti, are ca obiect de activitate servicii de foraj la mare adincime si exploatare de zacaminte naturale. Weatherford Holdings, din Singapore este parte a grupului american de servicii petroliere Weatherford International. Grupul Upetrom a luat decizia vinzarii firmei Foserco si a activelor Aquafor, pentru ca vrea sa se concentreze pe forajul marin si pe constructii offshore. Grupul american de servicii petroliere Weatherford International a marcat, astfel, a treia achizitie pe piata romaneasca de profil, pentru ca a mai cumparat si de la Ovidiu Tender si de la Petrom. Astfel, gigantul american Weatherford, prezent in Romania din 1994, ajunge in topul pietei locale de foraj petrolier si a cheltuit circa 45 de milioane de euro pentru controlul Bazei de Operatiuni Speciale la Sonde, luata de la Petrom, al Atlas Gip, cumparata de la Ovidiu Tender, precum si al firmei Foserco si al activelor Aquafor, vindute de Gabriel Comanescu, patronul Upetrom si Grup Servicii Petroliere.
Foserco, abonata la ajutoare de stat
Consiliului Concurentei a aprobat, acum trei ani, un ajutor de stat, de 265 de miliarde de lei, notificat de Ministerul Finantelor Publice pentru societatea Foserco, pentru restructurarea activitatii societatii. Cu un an inainte, ii fusese respinsa o solicitare similara. Forseco a fost infiintata in 1991, prin reorganizarea activitatii Regiei Autonome Petrom, ca societate comerciala cu capital de stat. Din anul 1999, a devenit societate cu capital integral privat, fiind preluata de grupul RPT Oil Holding Constanta. Ajutorul de stat notificat reprezenta o alocare specifica de ajutor in cadrul schemei pentru recuperarea arieratelor bugetare, iar valoarea sa era de peste 74 de miliarde de lei si reprezenta scutirea la plata a dobinzilor si penalitatilor de intirziere aferente obligatiilor la bugetul de stat consolidat. Foserco a mai beneficiat de ajutor de stat in cuantum de aproape 49 de miliarde de lei, pentru scutirea la plata dobinzilor si penalitatilor de intirziere aferente obligatiilor bugetare. Foserco trebuie sa aplice, pina in 2009, un plan de restructurare, care cuprinde masuri de natura organizatorica si manageriala, tehnica, tehnologica si financiara.
Vai de mama lor a zis
Daca te duci pe la firma aia, nu gasesti pe nimenea la poarta decat niste caini vagabonzi. Portarul nu stiu pe unde isi bea mintile, iar directorul probabil e detasat cu regim permanent in Insulele Virgine. Probabil ca de cand a ajuns el pe acolo insulele si-au mai schibat did statut… De altfel nu mai este decat un fel de hruba din ciment si niste camioane. Alea sigur nu valoreaza milioane de dolari. Dei nu inteleg ce s-a vandut…praful din batatura care sta sa cada de pe mal direct in aul Trotus?
dan calugaru a zis
Minciuni