• după mai bine de trei luni de la intrarea în vigoare, sistemul de acordare a subvențiilor la căldură încă nu a început să funcționeze așa cum trebuie • listele cu persoanele care beneficiază de subvenții sînt completate anevoios • nimeni nu poate garanta dacă modul de calcul al cuantumului subvențiilor este respectat strict pentru fiecare persoană în parte
Mai bine de un sfert din familiile din municipiul Bacău beneficiază în această iarnă de subvenții pentru plata facturilor la energia termică. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că, spre deosebire de anii trecuți, cînd doar o parte din cuantumul total al subvențiilor era asigurat de administrațiile publice locale, în acest an întreaga sumă necesară la nivelul fiecărei localități în parte pentru asigurarea acestui sprijin financiar este asigurată de la bugetul de stat. „Banii ajung direct în contul furnizorilor de gaz metan și agent termic”, explică Dumitru Popa. Pentru a primi, însă, acești bani, furnizorii de utilități trebuie să întocmească teancuri de dosare ce vor urma apoi un traseul lung și anevoios. Furnizorii de utilități trimit listele cu beneficiari al asociați care calculează defalcat cît din facturi reprezintă subvenția și cît suma de plată pe care o mai are locatarul de achitat. De la asociații, listele ajung la primării care le trimit apoi Direcția Muncii, instituție abilitată să solicite de la Guvern sumele necesare pentru fiecare lună în parte. Dumitru Popa spune că, din cauza volumul imens de muncă ce trebuie depus într-un timp extrem de scurt pentru completarea acestor liste de beneficiari, este imposibil să nu se strecoare vreo eroare de calcul cel puțin la una din instituțiile prin care se plimbă toate aceste teancuri de dosare.
În plus, după mai bine de trei luni de la începerea sezonului rece, nu a fost încă limpezită problema asigurării subvențiilor nici măcar pe luna noiembrie. „Doar de la Distrigaz am primit o situație parțială cu numărul de beneficiari de subvenții pentru luna noiembrie. În aceste evidențe erau înscriși doar ceva mai bine de o sută de beneficiari, așa că verificările au putut fi făcute mai ușor. Așa s-au putut constata doar la o verificare sumară, cel puțin două cifre eronate în evidențele înaintate de Distrigaz. Sînt lucruri care au sărit în evidență la o simplă răsfoire a dosarelor, dar cine stă să ia la verificat poziție cu poziție în condițiile în care are în față teancuri cu situații în care se află zeci de mii de nume”, ne mai explică Dumitru Popa. Oricît ar fi de anevoioase ar fi aceste căi, încetineala cu care se mișcă furnizorii de utilități pentru obținerea banilor pentru subvenții este greu de înțeles. Deși se plîng în fiecare zi de lipsa fondurilor, nici unul dintre furnizorii de agent termic nu s-a mișcat, nici pînă la mijlocul lunii ianuarie, pentru a-și clarifica situația sumelor pentru subvenții aferente lunii noiembrie a anului trecut. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns