• viscolul și zăpada au determinat închiderea a 15 drumuri județene • pe cinci drumuri naționale se fac eforturi pentru a se menține un fir de ciculație • evenimentele rutiere s-au ținut lanț • din cauza viscolului în mai puțin de o oră, zăpada îndepărtată era la loc pe carosabil • sulurile de zăpadă de pe carosabil au fost de un metru
Zăpada și viscolul au provocat închiderea a 15 drumuri județene, circulația desfășurîndu-se pe un singur fir pe numeroase altele. Echipele de dezăpezire ale societății de Drumuri Județene și ale Secției de Drumuri Naționale Bacău au făcut eforturi începînd cu noaptea de sîmbătă pentru menținerea carosabilului practicabil, dar în cele din urmă drumarii au fost învinși. Inamicul numărul unu a fost vîntul, care a adus zăpada în suluri de un metru în unele zone. Cel mai afectat de ninsoare și vînt a fost estul județului, dar și în zona de vest s-a acționat pentru ca drumurile să nu se înzăpezească.
În cursul zilei de ieri nu se circula pe 15 drumuri județene: Buhuși – Runc (DJ 156H), Parincea – Vultureni – Motoșeni (DJ 243B), Glodișoarele – Oncești (DJ 241B), Barcana – Motoșeni (DJ 241), Roșiori – Valea Mărului (DJ 206A), Roșiori – Dămienești (DJ 206B), Buhuși – Blăgești (DJ 156B), Racova – limita județului Neamț (DJ 159), Traian – Roșiori (DJ 241D), Plopana – Valea Caselor (DJ 241E), Parincea – Brad (DJ 252F), Bacău – Săucești (DJ 207P), Parincea – Mileștii de Sus – Răcătău (DJ 252A), Podu Turcului – Dealul Morii (DJ 249) și 156G, în zona Tescani. La primele ore ale dimineții de ieri erau înfundate și traseele Bacău – Sărata, Bacău – Faraoani, Vultureni – Oncești, dar au fost redate imediat circulației. Echipele de dezăpezire de la societatea băcăuană au făcut eforturi pentru menținerea unui fir practicabil pe aproape toate drumurile județene din vestul județului. „Din cauza vîntului, zăpada este adusă pe carosabil sub formă de suluri de pînă la 50 de centimetri. În aceste zone se patrulează permanent, pentru că, după numai o oră, omătul este la loc pe șosea. Pentru îndepărtarea zăpezii am scos din baze 34 de utilaje cu lamă și am alimentat punctele de lucru din județ cu sare și nisip. După îndepărtarea zăpezii, se va trece la răspîndirea de material antiderapant, pentru că există pericolul formării poleiului”, ne-a declarat Ștefan Șerbu, director la SC Drumuri Județene Bacău.
În cursul după amiezii de ieri, în lupta cu nămeții, angajații de la societatea de drumuri reușiseră să redea traficului 13 șosele. Drumul județean 252F (Parincea – Brad) și DJ 252A (Mileștii de Sus – Răcătau) erau încă blocate și se acționa cu utilajele cu lamă pentru a se da drumul măcar pe un fir de carosabil. Salvarea, pompierii și poliția au cerut informații despre starea drumurilor județene, pentru a solicita un utilaj de dezăpezire în situația în care este necesară intervenția lor. Nici angajații de la drumuri nționale nu au fost ocoliți de probleme. În dimineața de ieri se făceau eforturi pentru menținerea unui fir de carosabil pe cinci drumuri naționale. „Vîntul a viscolit zăpada pe parcursul întregii nopți. Echipele noastre de intervenție au ieșit la dezăpezit în jurul orei două, dar, din cauza vîntului, zăpada îndepărtată pe anumite sectoare era adusă înapoi după numai o oră. Sulurile de zăpadă formate au avut înălțimea între 50 de centimetri și chiar un metru în unele sectoare și au ocupat mai bine de un metru din lățimea carosabilului”, ne-a declarat Ioniță Maftei, șeful comisiei de apărare împotriva dezastrelor a județului Bacău.
S-a circulat în condiții de iarnă, pe un singur fir, pe DN 11 (Bacău – Onești) între kilometrii 160 și 161, 172 și 175, pe DN 2 (Bacău – Adjud) între kilometrii 246 și 248, 262 și 265, 274 și 277 și 279 și 280, pe DN 2G (Bacău – Moinești) între kilometru 20 și 25, pe DN 11A (Adjud – Podu Turcului) între kilometrii 53 și 55, 79 – 80 și 65 – 64. „În dreptul localităților Căbești, Grigoreni, Secuieni patrulează trei autofreze, pentru că vîntul formează pe carosabil suluri de zăpadă de peste 50 de centimetri. Ele lucrează la supralărgirea carosabilului și pentru menținerea firului de drum practicabil. La fel și în zona Măgura, pe DN 11, patrulează o autofreză. La ieșirea din Nicolae Bălcescu, în jurul orei zece, un TIR și un taxi au intrat în coliziune datorită neadaptării vitezei la condițiile de carosabil și a depășirii neregulamentare. Din fericire nu au fost victime”, a Sorin Leahu, șef secție Drumuri Naționale Bacău.
Cursele internaționale spre Italia și Germania care aterizează și decolează de pe Aeroportul Bacău, precum și cele interne nu au fost afectate de căderile de zăpadă. „Circulația aeriană se desfășoară conform graficului. S-a intervenit de la primele semne de ninsoare și viscol cu echipamentul de dezăpezire din dotare. Principala problemă a fost vîntul care ne-a adus zăpada în spațiu de manevră a avioanelor în suluri de peste patru centimetri. Se lucrează permanent cu la curățarea pistei cu două freze și trei tractoare”, ne-a declarat Lucian Sion, director tehnic al Aeroportului Bacău. Nici circulația trenurilor de călători care sosesc în Gara Bacău nu a fost afectată de viscol și căderile de zăpadă, acestea ajungînd la destinație conform graficului. (C.T.)
pe raster
Ninsoarea a îngreunat accesul Salvărilor
Zăpada și viscolul care au troienit ieri drumurile județului au ridicat probleme și ambulanțelor solicitate la cazurile de urgență ivite în mediul rural. Drumurile interjudețene au fost mai greu de străbătut de mașinile Salvărilor. „După fiecare solicitare pe care o primeam de la bolnavi sunam la Direcția de Drumuri să ne interesăm cum se circulă pe tronsonul respectiv. Nu am avut nici o solicitare pe care să nu o putem onora, dar au fost localități spre care am trimis mașini cu dublă tracțiune. Astfel, am fost siguri că mașinile ajung pînă în poarta bolnavilor. Drumurile pe care s-a circulat în condiții mai grele au fost cele spre Plopana, Colonești, Filipeni și Soci”, ne-a spus dispecera de serviciu. Majoritatea bolnavilor care au solicitat ieri Salvarea pentru a ajunge de urgență la spital au fost bătrînii cu afecțiuni cardiace și copiii. În ciuda condițiilor grele în care s-a circulat ieri pe drumurile județului, toți bolnavii care au sunat la Salvare au ajuns să fie consultați de cadrele medicale.(C.D.)
Lasă un răspuns