Petru Zaharioaia, coordonatorul secției de modelism de la Sport Club Municipal Bacău, a adunat o trupă de zece specialiști și a plecat duminică pe Litoral pentru a le arăta constănțenilor și tuturor marinarilor care-i treaba cu navomodelele. Doi medaliați europeni, Marius Cheșcu (aur) și Costel Suvac (bronz, autorul faimoaselor machete „Robin Hood” și „Bismark”, sînt liderii unei delegații care vor să lase în umbră, săptămîna aceasta, recordul din 2001 de la Campionatul Național. „Anul trecut ne-am întors cu 14 medalii. Acum vrem să depășim performanța, dacă ne ajută Dumnezeu”, a declarat Zaharioaia înainte de începerea competiției. Concursul are loc la Muzeul Marinei în perioada 25-29 iunie la două categorii de vîrstă, seniori și juniori. Clasele la care se concurează sînt și ele multe și diferite: machete de nave cu pînză, nave militare, comerciale, civile, secțiuni de nave, navă în construcție (n.r., „șantier” în limbajul modeliștilor) etc. Cei zece băcăuani, Marius Cheșcu, Costică Suvac, Gheorghe Aldea, Ștefan Roșu (seniori), Mădălina Păduraru, Ioana Roșu, Roxana Gugleș, Mihaela Gugleș, Alin Cojocaru și Mircea Luca, au vînt din pupa. Seniorii participă cu două lucrări iar juniorii cu cel puțin una, conform prevederilor regulamentare.
Răsplata va apărea funcție de rîvna și meticulozitatea fiecăruia care nu pot fi puse la îndoială. Spre exemplu, realizarea unei machete de navă (n.r., întotdeauna modelul este rupt din realitate, adică navele chiar există, chiar vîndute fiind, dacă n-au fost distruse) poate dura 6 sau 7 ani, timp în care piesele componente sînt asamblate cu multă migală și răbdare. Măsura eforturilor constructorilor de modele, care întotdeauna lucrează la scară, este apreciată de cinci arbitri. Fiecare face fișa lui după care se adună datele și se întocmește clasamentul, unul care va fi cunoscut cel tîrziu pe 30 iunie, anul acesta. Concurența la aceste finale naționale, dintr-un domeniu prea puțin cunoscut și mediatizat, este acerbă. Peste 15 echipaje din Bacău, București, Constanța, Sibiu, Timișoara, Iași, Suceava, Galați etc. rîvnesc lauri.
În fine, la scurt timp după încheierea Campionatului Național, Suvac și Cheșcu își vor lua navomodelele și vor pleca în Germania pentru a le expune în fața celor care vor acorda medalii mondiale. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns