• șefii învățămîntului băcăuan au luat în vizor trei profesori din județ care s-au purtat urît cu elevii
Liniștea vecină cu moleșeală ce a caracterizat prima zi a examenului de bacalaureat a dispărut ca prin farmec, ieri, cînd numărul candidaților care au spus adio „maturității” după prima probă a ajuns, în jurul orei 14,00, la zece. Inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu, președintele Comisiei județene de examen, ne-a declarat că intenționează să schimbe membrii a trei subcomisii de corectare de la limba și literatura română. Precizăm că, de regulă, profesorii care ascultă candidații la proba orală, participă și la corectarea tezelor scrise de la aceeași disciplină. Cele trei subcomisii intrate în vizorul conducerii Comisiei județene sînt de la Liceul „Grigore Moisil” din Onești, Grupul Școlar „Grigore Cobălcescu” din Moinești și Colegiul Național „Costache Negri” din Tîrgu Ocna. „Nu e permis, ca profesor, să mesteci gumă în fața candidaților sau să faci glume pe seama răspunsurilor date de ei. Ca să nu mai spun că, din informațiile pe care le avem, una dintre profesoarele din comisie a intenționat să-l pice pe un candidat pe motiv că nu se înțelege cu mama acestuia, care este, la rîndul ei, profesoară de limba română”, ne-a explicat inspectorul Livia Sibișteanu, referindu-se la profesorii examinatori din cele două subcomisii de la Onești și Moinești. Cît privește subcomisia de la Tîrgu Ocna, interesant este că, în ciuda spuselor adjunctei Livia Sibișteanu, atît profesorul universitar Gheorghe Aniculăiesei, președintele comisiei de examinare, cît și inspectorul Dumitru Cojocaru, unul din vicepreședinții comisiei au susținut că „aici nu s-a întîmplat nimic și în nici un caz nu este vorba de schimbarea vreunui profesor”. Discuțiile par să fi pornit de la o candidată, care, deși a terminat liceul cu o medie de peste 8,50, a încasat la „oralul” de limba română nota 5,50, calificativ care a nemulțumit-o foarte tare.
Elevii de la „Saligny” susțin că BAC-ul se poate lua și cu bani
Pentru elevii din liceul „Anghel Saligny” a doua zi de BAC n-a ieșit
cu nimic din tipare. „Morcoviți”, cei mai mulți elevi au intrat în sala
de examen, deși auziseră de la colegii care scăpaseră deja de oral,
că profesorii din comisie sînt destul de nîgăduitori. Am întîlnit elevi
fericiți că au trecut, chiar dacă au luat nota cinci. Alții însă plîngeau
pentru că nu au obținut nota dorită. La „Saligny” erau pe lîngă zecile
de elevi și cîțiva diriginți interesați să vadă ce note au luat elevii.
Chiar și cu profesorii de față, tinerii trăgeau țigară după țigară, își
făceau planuri de viitor. „Dacă iau Bac-ul, fac un foc de tabără din
cărți, mamă, mamă!”, spunea un tînăr care încă nu intrase în sală.
În general, elevii ieșiți de la „oral” le dădeau sfaturi „utile” celorlalți
colegi despre cum să tragă biletele cu subiecte. „Niciodată să nu-ți
alegi un al doilea subiect. Cel mai bine e să alegi biletul din mijloc.
Dacă știi perfect, o să-ți pună o întrebare încuietoare. Dacă nu știi
nimic, o să te întrebe niște chestii pe lîngă subiect”, discutau tinerii
între ei.
Nici ieri, după spusele elevilor, profesorii examinatori nu au fost
prea duri. Ba unii, se pare, chiar i-au ajutat pe candidați. Printre concurenți se vehicula și o bursă a prețurilor pentru elevii paraleli, dar dornici să ia BAC-ul. Conform spuselor lor, la română te costă cam două milioane, ca să treci scris și oral. Se știa chiar și cum se procedează: în timp ce elevul era ascultat, unul din profesorii din comisie avea să iasă, cei rămași puneau nota, acesta revenea și îl nota și el. Se cunoștea deasemenea că, dacă vrei zece, chiar dacă ai dat cele două milioane de lei, trebuie să știi măcar de șapte.
Profesorii care au examinat la Anghel Saligny erau așteptați în
pauză la cantina liceului pentru masa principală. Prima „atenție” s-a
rezumat doar la fursecuri, suc și cafea. Cea de-a doua era,
probabil, mult mai consistentă. Evident că totul era din banii elevilor,
250.000 de lei de persoană, din care li s-a spus că vor fi plătite
pozele pentru diplome, niște pliante, iar restul…
Un elev de la Mangeron dat afară că făcea scandal
La liceul „Mageron” atmosfera era ieri destul de destinsă: glume, rîsete, comentarii deocheate, țigări multe. La un moment dat se aude un țipăt de bucurie, după care o fată care iese din liceu strigînd: ” N-am știut nimic, dar am luat opt!” Cîțiva colegi o felicită și fata pleacă fercită spre cel mai apropiat bar. Din spatele ei, alta domnișoară spune grăbită: „cum scap, mă duc și eu la băut”.
La cîteva secunde, o profesoară venită la liceu le-a urat tuturor elevilor baftă. N-a plecat bine, că un elev a ieșit furios că a picat. Tot el spune că a făcut scandal în sala de examen, iar profesorii nu l-au mai suportat.
Mult mai liniștită era ieri dimineață atmosfera la Liceul de Chimie. Frigul de afară i-a obligat pe tineri să intre în liceu. Dornici să tragă un fum înainte de a intra în sală, elevii s-au așezat pe scări. Mai toți aveau la ei culegerea „Limba și literatura română – Bac 2002”. Nici vorbă s-o răsfoiască. Toți o foloseau ca săc stea pe ea, ori să-și mai pocnească cîte un coleg enervant. Dovadă că mulți nu prea aveau treabă cu BAC-ul, unii își întrebau colegii cînd e următoarea probă? „Joi sau vineri. Ba nu, miercuri și joi. De unde vrei să știu?”, îi răspund cîțiva cunoscuți, la fel de dezorientați. La un moment dat au ieșit din sală două eleve extrem de fericite. „Am luat cinci, băi, cinic!”, strigă ele. În urmă, o fată supărată, le răspunde colegelor că a luat doar nouă. E lesne că sînt colege, dar la capitolul școală n-au nimic în comun.
Poți să nu știi nimic, că opt tot iei
În cea de-a doua zi de „oral” la română, în curtea Liceului Letea elevii erau greu de găsit. Doar un grup de tineri stătea la palavre în fața liceului, întrecîndu-se în povești despre recorduri la băutură. Discuțiile lor au fost întrerupte de șefa comisiei de examinare, care a ieșit și a început să-i strige pe cei care încă nu se prezentaseră. „E cineva dintre cei pe care i-am strigat pe aici?”, a întrebat ea, însă elevii nu i-au răspuns. „Trebuie să apară”, a spus profesoara.
Am intrat în sala de examen unde am aflat o sumedenie de lucruri noi de la candidați. ” Caracterizează-l pe Ion”, l-a rugat profesoara pe un elev. „Ion este un personaj care stă la țară”, vine replica candidatului. Elevul se împotmolește rapid, însă întrebările
ajutătoare nu întîrzie să apară. „Cum e Ion? E harnic sau nu?”, spune din nou profesoara. „E harnic, e harnic”, aprobă elevul. Pentru că el nu mai scotea nici un sunet, întrebările continuă. „Dar Ana cum era? Era frumoasă?” – întreabă iarăși dascălul. „Nu știu, că n-am văzut-o”, a venit replica năucitoare a elevului. În încercarea sa de a scoate ceva de la concurent, profesoara continuă să-l chestioneze. „Și cum e prezentat Ion?” Elevul stă o clipă, apoi răspunde foarte sigur pe el: „Autorul ni-l prezentează pe Ion că are o fire care vrea să fie bogat”. Subiectul a fost deja epuizat. Aceeași profesoară îl roagă să recite cîteva versuri din Nichita Stănescu. „Nu pot, sînt stresat acum”, i-a răspuns elevul. Profesorii stau, se gîndesc, îi mai pun cîteva întrebări și îl lasă să plece. Zîmbitor, băiatul se îndreaptă triumfător spre prietenii lui. A luat nota opt. Tînărul fusese ceva mai norocos. Alți doi colegi de-ai lui au picat, pentru că au refuzat să răspundă. (Eduard CUCU, Roxana ȘMIL, Ioana HAGIMĂ, Răzvan RADU)
Lasă un răspuns