Circa 30.000 de cereri pentru platile directe pe suprafata de teren au fost depuse pina acum la sediile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din judetul Bacau. Comparativ cu situatia de anul trecut – spune directorul sucursalei Bacau a acestei institutii, Ioan Melinte – ar insemna ca pina pe 9 iunie mai sint de asteptat inca doua-trei mii de cereri, chiar daca acum pentru fiecare zi de intirziere se aplica o penalizare de intirziere de 1%. „Totusi – a precizat directorul sucursalei -, suprafata eligibila pe aceste cereri este mai mica decit anul trecut, pentru ca an de an au loc comasari de suprafete”.
In paralel cu depunerea cererilor se face si plata pentru cererile depuse anul trecut. Tot in judetul Bacau s-a ajuns la peste 32.000 de cereri intrate la plata, iar Ioan melinte sustine ca alte circa 3.000 vor fi satisfacute in urmatoarele zile. „Sintem in grafic cu aceste plati” – a mai spus directorul sucursalei APIA Bacau.
Platile la hectar cresc
România va aloca toate fondurile de la Uniunea Europeana (UE) destinate agricultorilor pe 2007 si a rezolvat problemele referitoare la distribuirea acestora, temperind îngrijorarea autoritatilor de la Bruxelles privind folosirea incorecta a sumelor – a declarat si directorul general al APIA, Dan Gherghelas. UE a alocat României, în cadrul politicii Agricole Comune, 440 de milioane de euro, respectiv 50,5 euro la hectar, pentru 2007, si 528 de milioane de euro, respectiv 60,6 euro la hectar, pentru 2008. Platile urmeaza sa creasca treptat la 141 de euro la hectar, pina în 2013. Platile directe aferente anului 2007, an în care România a aderat la UE, s-au intensificat în luna mai. România a început, totodata, sa înregistreze cereri ale fermierilor pentru fondurile alocate anului 2008, proces care se va încheia pe 9 iunie.
Zece zile pentru depunerea cererilor
Comisia Europeana a recomandat, insa, României sa intensifice controalele privind destinatia fondurilor. O treime dintre agricultorii care au depus cereri pentru primirea de subventii au declarat suprafete mai mari decit detin în realitate. Ca si în alte state foste comuniste, care au aderat la UE în 2004, numarul de cereri pentru fonduri în agricultura ar putea scadea în România, odata cu procesul de consolidare a suprafetelor de teren. În prezent, unul din cinci români detine o mica ferma, cu o suprafata medie de doua hectare, în urma retrocedarilor de terenuri. Fermierii care nu au solicitat, înca, subventia pe suprafata pentru anul 2008 se mai pot, deci, prezenta la sediile locale sau judetean Bacau ale APIA pentru întocmirea dosarului, pina pe 9 iunie, însa vor suporta penalitati de 1% pentru fiecare zi de întirziere.
chita focsa a zis
o adevarata nebunie la birourile APIA- pui niste babe si mosnegi sa localizeze terenurile care le detin pe o harta fotografiata din avion- acest lucru se putea face foarte usor la primariile din fiecare comuna- unde sunt ingineri care au habar de parcelele fiecarui om in parte- stai la centrele APIA – de iti vine rau la niste cozi – si se merge foarte incet- dar asa e la noi- nu se fac lucrurile cu cap- si se pun oamenii pe drumuri , sa se lihamite de aceste subventii care vin de la UE/