• ei au cheltuit banii primiți în alte scopuri decît cele pentru care i-au solicitat • băutura, țigările, împrumuturile și cheltuielile pentru întreținere au fost preferate în locul tratamentelor și ridicării caselor distruse de calamități
Ajutoarele acordate de Guvern pentru persoanele care suferă de pe urma unor calamități naturale sau din cauza unor boli nu sînt cheltuite în scopurile pentru care au fost solicitate. Aceasta este concluzia reprezentanților Direcției pentru Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău. Instituția estea cea care întocmește anchetele sociale și trimite dosarele spre aprobare la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. „Beneficiarii acestor ajutoare trebuie să dovedească că au cheltuit banii în scopul în care i-au primit. Multe persoane nu au făcut acest lucru, chiar dacă marea majoritate a înțeles că așa trebuie să procedeze. Pînă în prezent ne-au dovedit că au cheltuit banii corespunzător cam 60% dintre beneficiarii de ajutoare. Restul, chiar dacă au primit înștiințări, nu au făcut nici un demers pînă în prezent”, ne-a declarat Neculai Cucu, director executiv adjunct la DDFSS Bacău.
Olga Canache Luca este din Blăgești. Anul trecut, de la hornul casei ei i-a luat foc, anul trecut, tot imobilul. Incendiul s-a extins și la vecina ei, Adela Năstase. Prima a primit 15 milioane de lei drept ajutor, în timp ce vecina ei a obținut de la stat 25 de milioane. Reprezentanții fostei Direcții de Muncă au mers în control la cele două, să vadă ce au făcut cu fondurile obținute de la stat. Olga Canache Luca nu și-a renovat locuința arsă. Ea susține că ar avea banii, păstrați la saltea, ca să nu i-i fure hoții din sat. Cealaltă femeie a mai mișcat ceva, însă reprezentanții instituției prin care au primit fondurile spun că toate cheltuielile nu se ridică la 25 de milioane de lei. De aici, a început vînătoarea beneficiarilor de ajutoare sociale, mai ales că există semnale că banii s-au dus pe apa Sîmbetei în mai multe localități din județ.
„Noi avem obligația de a urmări aceste fonduri. Vom face o evaluare a modului în care s-au cheltuit banii, iar oamenii care nu vor putea dovedi modul în care au cheltuit sumele primite vor fi înregistrați la noi ca debitori. Recuperările se vor face din salarii, pensii sau alte surse de venit”, a precizat directorul executiv adjunct de la DDFSS Bacău. Verificarea inspectorilor băcăuani se va face pentru ajutoarele acordate anul trecut. Sărmanii din județul nostru au primit, în 2002, 66 de ajutoare de urgență pentru refacerea caselor, în valoare de 2,3 miliarde de lei, și 32 de ajutoare financiare pentru tratamente, în valoare de 713 milioane de lei. Persoanele care nu și-au depus încă la Direcție actele care atestă modul în care au „investit” banii o pot face de-acum înainte, în orice zi lucrătoare.
Persoanele năpăstuite primesc bani de la stat pentru a urma diferite tratamente și ca să-și plătească zilele de spitalizare, în cazul în care situația lor financiară nu le permite acest lucru. În același mod sînt sprijinite și persoanele care și-au pierdut locuințele în urma unor incendii sau inundații. Instituția băcăuană va demara la 1 august o amplă campanie de verificare a tuturor persoanelor care au primit ajutoare de la stat. „La urechile noastre au ajuns informații că acești bani au fost folosiți în cu totul alte scopuri decît cele pentru care i-au primit. Mulți beneficiari au cheltuit banii pentru întreținere personală, donații la copii, excursii la mare sau la munte și chiar pe băutură și țigări”, ne-a mai spus directorul Cucu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns