• pentru că lucrările de debranșare nu au fost bine executate, sute de apartamente au fost inundate în momentul începerii probelor tehnice pentru furnizarea căldurii • deși vina o poartă instalatorii, tot ei sînt cei care au avut de cîștigat de pe urma avariilor • tarifele practicate în regim de urgență nu sînt mai mici de 800.000 de lei
Apartamente, subsoluri sau casa scării inundate, aceasta este în foarte multe cazuri efectul începerii probelor tehnice în vederea furnizării agentului termic pentru căldură. Situația, fără precedent în Bacău, a devenit un adevărat fenomen în ultimele două săptămîni, de cînd CET și Termloc au început să facă probe pentru a da căldură.
Familia Bondrea locuiește la parterul unui bloc de pe strada Mioriței, unde pînă la sfîrșitul verii mai rămăseseră racordați la sistemul centralizat de încălzire doar două apartamente. Pentru a nu risca să rămînă fără căldură și să plătească sume astronomice la întreținere, capul familiei a decis, pe ultima sută de metri, să-și monteze centrală proprie de apartament. Cu cîteva zile înainte de expirarea termenului limită, Dorin Bondrea a făcut cerere de debranșare de la Termloc, societate la a cărei centrală era racordat blocul. Pentru că lucrurile trebuiau realizate în foarte scurt timp, proprietarul a făcut apelat la serviciile unei cunoștințe care să efectueze debranșarea propriu-zisă. În cîteva ore, instalatorul i-a tăiat toate caloriferele de la rețeaua termică a blocului, a sudat țevile și a plecat. Calitatea slabă a lucrării efectuate în cîteva ore a fost resimțit de beneficiar luni seara, cînd centrala de cartier a început să bage apă în instalații pentru a efectua probe tehnice. Patru din cele opt locuri care au fost sudate s-au transformat în adevărate fîntîni arteziene, astfel că în cîteva minute apartamentul a fost inundat. „Era clar că a fost vina instalatorului, așa că toată noaptea am stat cu ligheanele pe sub calorifere. Am încercat să închid de la subsol căldura, nu s-a putut, așa că a doua zi am chemat alți instalatori, care au sudat cum trebuie țevile. Acum nu mai am probleme, dar parchetul e umflat, covoarele sînt ude, iar mobila s-a stricat”, spune Dorin Bondrea. Dacă pentru prima debranșare plătise aproape 1,5 milioane de lei, sumă în care intra manopera și materialele, a doua lucrare a mai scos din buzunarul proprietarului încă un milion.
Cazul băcăuanului de pe strada Mioriței nu este singular. În aceste zile, sute de familii care s-au deblanșat ori au spălat caloriferele au probleme mari cu izolația instalațiilor de căldură. „În 99 la sută din cazuri, vina pentru problemele din apartamente o poartă instalatorii, care nu au realizat cum trebuie lucrările de debranșare. Dacă țevile sau caloriferele ar fi avut probleme, apa ar fi curs și pînă acum. Însă oamenii recunosc că inundațiile au apărut din cauză că țevile nu au fost sudate cum trebuie. Tot ce am putut noi să facem a fost să oprim livrarea agentului termic acolo unde am fost sesizați”, afirmă Vasile Drăgușanu, directorul de la CET Bacău. Situația este similară și în cazul apartamentelor de la Termloc care au fost debranșate în această vară. În momentul introducerii agentului termic în instalații, pentru probe, apa a răbufnit în punctele în care izolația nu a fost corespunzător realizată. „Zilnic primim sesizări în legătură cu problemele apărute din cauza debranșărilor. Au mai fost debranșări și în anii precedenți, însă ca în acest an nu am avut niciodată probleme”, spune Viorel Comănescu, reprezentantul Termloc.
Pentru a le da posibilitatea proprietarilor de apartamente cărora le curgea apa în casă să-și remedieze defecțiunile apărute, atît CET, cît și Termloc, au luat măsura de a sista furnizarea agentului termic la blocurile cu probleme. Pe măsură ce instalațiile sînt remediate, va fi livrat și agentul termic. Există însă și foarte multe situații în care băcăuanii care și-au montat centrale au „uitat” să mai cheme instalatorul, fapt pentru care proprietarii de apartamente dependente de căldura centralizată stau și îngheață de frig. Singurii care în această perioadă au avut și mai au de cîștigat au fost instalatorii, care pentru o lucrare urgentă nu au practicat tarife mai mici de 800.000 de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns