Nu mai putin de 1.051 de actiuni specifice de control au intreprins, in trimestrul III, inspectorii de la Inspectoratul Silvic si de Vinatoare (ISV) Bacau. Potrivit conducerii institutiei, in urma acestor verificari a rezultat un volum de masa lemnoasa taiata ilegal de peste 5.000 metri cubi, valoarea totala a prejudiciului fiind de 833.616 lei (peste 8,3 miliarde lei vechi). „Din pacate, cu cei sase inspectori de teren pe care ii avem, numai cel mult doi la suta din suprafata de padure o pot verifica. Se merge in padure, unde se verifica acei copaci taiati ilegal, cu ajutorul unui dispozitiv special. Apoi, este raspunderea padurarului sa caute si sa justifice lipsa de lemn din padurea pe care o are in grija”, explica Mihai Florescu, seful ISV Bacau. Potrivit inspectorului Florescu, necesarul de inspectori de control silvic ar fi de cel putin 44 de angajati. In prezent, la ISV Bacau, sint doar noua angajati, dintre care sase sint inspectori de teren. Or, acestia trebuie sa acopere cu inspectia 290.000 de hectare de padure, sa controleze 21 ocoale silvice si peste 45.000 de proprietari de padure. Totodata, inspectorii au retinut, inclusiv de la transporturile oprite la intimplare pe drum sau de la diverse gatere, peste 1.000 de metri cubi de lemn, valoarea acestei cantitati depasind 223.000 de lei (peste 2,2 miliarde de lei vechi).
Fura saracii, fura si bogatii, dar altfel
In perioada analizata, au fost constatate 190 de cazuri de contraventie in domeniul lemnului, fapte pentru care a fost nevoie de propunerea, si ulterior, aplicarea de catre organele indreptatite, a unor amenzi, cu o valoare totala de 123.400 de lei (peste 1,2 miliarde lei vechi). In cazul a 36 de bacauani, a fost nevoie de intocmirea de dosare penale, in contextul in care a fost constatata o infractiune, mai exact, cantitatea de lemn sustrasa din padure depasea cinci metri cubi. Prejudiciul adus sistemului forestier de cei 36 de hoti se ridica la aproape 700.000 de lei (circa sapte miliarde de lei vechi). „Cele mai multe situatii de taieri ilegale de lemn au fost constatate in partea stinga a Siretului. Hotii de lemn actionau, cu precadere, in zonele impadurite apartinind Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), unde nu este asigurata paza padurilor. Sint, de regula, oameni saraci, de la tara, care se apuca sa stringa lemn pentru la iarna. Nu fura cei bogati, adica, nu se duc sa taie direct din padure lemn. Aceia au alte procedee, se folosesc de intermediari ca sa faca rost de lemn. De altfel, printre lemnul gasit si retinut de la gatere se numara si cel obtinut de la diverse persoane, pentru care nu exista nici un document de provenieta, deci era furat”, a mai spus inspectorul Florescu.
haycunoirealitateadelavoi a zis
Dupa cum afirma intr-o emisiune televizata mentionata intr-un articol din acest ziar o „eminenta cenusie” a judetului nostru: „In limbaj popular asta se numeste labareli. Lasati ca multi din cei care folosesc acest cuvint va vor vota.” Problema e cati dintre hoti au fost pusi sa faca munca voluntara in folosul comunitatii, respectiv sa planteze 5-600 de puieti in locul copacilor taiati ilegal? Ce, intermediarii aia de care vorbiti nu pot fi pusi sa planteze si ei puieti? Iar cei cu dosar penal … ii trimiteti la inchisoare unde statul cheltuie sume enorme pe confortul lor european, mai mult decat pe un student si mult mai mult decat pentru un muncitor care ia un amarat de salar minim. Aia nu pot fi pusi la munca? Puietii va asteapta, domnilor, mana pe lopata! Decat la puscarie, mai bine la reimpadurire ! Traiasca noua revolutie verde facuta cu infractori, care astfel vor putea fi chiar reeducati!!!