Numeroase mămici în devenire, proaspăt mămici sau mămici cu experiență din Bacău, precum și numeroși tătici au spus prezent, în intervalul 1 – 7 august, unor activități inedite desfășurate în orașul nostru cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării. Coordonate la nivel local de echipa inimoasă de la Centrul Părinții Spun Prezent din Bacău, în colaborare cu Ștefana Bosoancă, educator perinatal și asistent SAMAS, activitățile întreprinse cu ocazia amintită au fost bine primite de către un public numeros, care a îndrăznit să treacă peste anumite prejudecați legate de alăptare ca drept al copilului, alăptare în public și nu numai.
Săptămâna a debutat astfel, vineri, 1 august, cu o întâlnire a numeroase mămici în Parcul Cancicov, într-a acțiune de alăptare în public a pruncilor, acțiune urmată, luni, 4 august, de o întâlnire la Clubul Oblio din Bacău între părinți și asistentul SAMAS Ștefana Bosoancă, la care cea din urmă le-a vorbit celor dintâi despre alăptare și importanța alăptării pentru dezvoltarea ulterioară a pruncului. ”Alăptarea este un proces ce începe înainte de naștere, ce poate decurge firesc, frumos, dar uneori pot apărea și dificultăți – le-a spus mămicilor educatorul perinatal Ștefana Bosoancă -, de aceea e nevoie de informare corectă încă din perioada sarcinii cu privire la alăptare, e nevoie să renunțăm la mituri. Puteți alăpta, laptele vostru este bun, este suficient, este cel mai mare dar pentru puiul vostru de om. Iar dacă ceva nu merge cum trebuie, apelați la un ajutor specializat pentru ca alăptarea să continue cu succes cât mai mult timp”.
Punctul culminant al Săptămânii a constat în proiecția, marți, 5 august, tot la Clubul Oblio, a documentarului ”Îndrăznesc să alăptez”, primul documentar românesc pe temă, proiecție care a avut loc la nivel național, simultan, în 22 de orașe din țară. ”Documentarul are scopul de a demonta mituri – ne-a spus psiholog Celina Ivan, reprezentantul CPSP Bacău -, de a spune lucrurilor pe nume și de a aduce informații clare din partea specialiștilor, precum și experiențe concrete ale mămicilor-subiect ale documentarului. Ne bucurăm că Bacăul, prin Centrul nostru, a fost inclus pe harta celor 22 de orașe din țară în care a avut loc proiecția documentarului pentru că, în mod estențial, noi asta urmărim, să sprijinim părinții în formarea copiilor lor, punând accent pe natural, atașament și conectare. Toate acestea au loc încă din primele clipe, iar alăptarea creează legătura specială între mamă și copil care nu e importantă doar pentru primul an, ci pentru o viață. Este fundația puternică a unei vieți sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional”.
Ziarul de Bacău a fost partener media al evenimentului.
(Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns