Începînd de ieri, mass-media băcăuană se perpelește în cuptorul cu microunde al marii pasiuni: pescuitul. Cu mic, cu mare, cei aplecați asupra evenimentelor cotidiene vor lăsa deoparte, timp de cîteva ceasuri, calculatoarele și camerele de filmat, pentru a-și încerca bafta în iazul de la Antohești. Fără tendințe ofticoase, fără mofturi și pretenții, pe o vreme ce îndeamnă mai mult la meditat decît la statul pe baltă, cei mai temerari dintre oamenii de presă locali vor da piept cu reputația unuia din cele mai controversate iazuri, în care poți prinde într-o zi kile bune de pește sau poți avea nenorocul să nu vezi necuvîntătoarea la ochi. Cine și ce se va prinde la „Cupa Presei”, organizată, grație unor sponsori generoși, la Antohești, se va vedea. Însă previziunile sînt care de care mai optimiste, mai ales dacă ținem cont de cel 20 de perechi înscrise în competiție, reprezentați ai televiziunilor, posturilor de radio și ziarelor. Căci, la pescuit așa e tradiția, ca și-n viața publicistică de altfel, să se lucreze în echipă, pentru a se obține rezultate eficiente. Cu alte cuvinte, pare imposibil ca participanții, înzestrați cu două scule (de pescuit, evident), și multă, multă răbdare, să nu prindă pește.
În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, ziariștii băcăuani se încumetă astăzi să dea piept cu fitofagul, crapul, carasul și șalăul de Antohești, inamici mai isteți și mai sătui decît mulți dintre subiecții de zi cu zi. Iar primii pași au fost făcuți încă de ieri. O pereche consacrată deja la Cupa Presei, cu un trecut glorios, un loc I și un loc II, asta în edițiile anterioare, este cea a ziarului „Deșteptarea”, formată din Lili Adochiței și Nelu Bîșcă. Veterani la această activitate extra-jurnalistică, cei doi nu au emoții, însă țin morțiș să apară pe malul iazului bine echipați. Pregătirea a început de la nivelul vestimentației. „În primul rînd, îmi iau haine groase, cred că și mănuși, pelerină de ploaie, multă bună dispoziție și răbdare”, ne-a spus Lili Adochiței. În ciuda atmosferei bacoviene, ea are speranța că totul va fi bine, mai ales dacă, „gazdele ne vor încălzi cu o țuică fiartă”. Chiar și așa, Lili este optimistă: „dacă dimineață s-ar putea să înghețăm pe baltă, în partea a doua a zilei, atmosfera va fi încinsă”. Deși femeie, la ediția de anul acesta Lili are de gînd să pescuiască fără a mai ține cont de sfaturile experților. „Anul trecut, și-a amintit ea, aveam un pește mare în cîrlig, însă la îndemnurile celorlalți pescari, care m-au sfătuit să fac tot felul de manevre, l-am scăpat și am pierdut locul I”. Astăzi vom fi cu ochii pe pescărița de la Deșteptarea.
Din partea postul de radio „Alfa” vor participa doi împătimiți ai pescuitului: Irinel Tudor și Ciprian Muntele. Chiar dacă au mult de lucru, băieții și-au făcut aseară timp pentru a-și pregăti cele necesare. Ei s-au pregătit „în primul rînd, sufletește” după cum ne-a mărturisit Irinel Tudor. Cît privește nada și celelaltea chestii specific pescărești, Irinel ne-a spus că acestea sînt secrete. La Ziarul de Bacău, o parte dintre pescari au apărut peste noapte. Unul dintre cei mai aprinși a fost ieri, sperăm că și azi, Eduard Adam. El s-a repezit la magazinul de pescuit din piața Mioriței, pentru a-și face rost de toate instrumentele necesare. Fără a avea experiență în domeniu, la inițiativa colegului său Ovidiu Pauliuc, a pus mîna pe o undiță arătoasă, al cărei preț, citit de Ovidiu, a fost de 260.000 de lei. Adică o nimica toată, ținînd cont de cum arăta. Vînzătorul a dat-o bucuros și a întins mîna să ia banii, cînd, văzînd cele trei hîrtii de 100.000 de lei în mîna lui Eduard Adam, a ținut să-i amintească prețul exact: două milioane șase sute de mii de lei. Resemnat, el a rămas să-și aleagă o vargă normală pentru un amator, de 6 metri, la un preț mult mai convenabil.
Cel mai ferit și cel mai preocupat de soarta iazului și a peștilor a fost și rămîne Florin Crăciun, inima jurnaliștilor pescari. După ce a probat iazul ieri, fără nici o trăsătură, chiar dacă a încercat să pescuiască pînă și la castravete, așteaptă azi o zi mai bună. Vom vedea ce va fi. Cert este un singur lucru: ziariștii cred la unison că este un prilej de voie bună și distracție. Unul dintre puținele momente de respiro pe care și le permit cei ce nu au nici sîmbătă, nici duminică, pentru ca cititorii să poată fi informați cum se cuvine.
Așa că, sperăm, din partea celor ce vor răsfoi astăzi ziarul, să nu auzim decît eterna urare pescărească: fir întins. (C. Gh.)
Lasă un răspuns