O zi dedicată culturii
Vernisarea expoziției „Scriitori băcăuani”, în holul mare al Bibliotecii Județene „C. Sturza”, a însemnat deschiderea oficială a „Zilelor Bacăului”. Toți scriitorii din urbe sînt prezenți cu una sau mai multe cărți în vitrinile bibliotecii. Tot în incinta cunoscutei instituții culturale a avut loc prezentarea numărului 9-10 al periodicului de atitudine culturală „Cartea”, editat de Biblioteca Județeană „C. Sturdza” din Bacău. Acest număr se încadrează în contextul serbării a 75 de ani de la moartea ilustrului gînditor și filosof român, Vasile Pîrvan, a cărui memorie este celebrată cu multă generozitate în paginile revistei. Sub genericul „Toamnele de aur ale Bacăului”, „Cartea” conține și un supliment întocmit de Dan Gavrilovici, un scurt istoric al Zilelor Bacăului.
În jurul orelor 14.00, la Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „C. Sturza” din Bacău, aflată în incinta Muzeului Județean de Istorie „Iulian Antonescu”, a fost organizat pentru cei mici concursul „Bacăul – ținut binecuvîntat”, la care au participat elevii Școlii „Mihai Drăgan”. Grupați în două echipe, una de fete și alta de băieți, tinerii au răspuns la o serie de întrebări de cultură generală, toate avînd ca temă județul Bacău. Juriul care i-a premiat pe micuții concurenți a fost format din Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Savin, directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza”,și Lăcrămioara Stratulat, directoarea Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu”. Micuții cîștigători au primit diplome speciale și cărți purtînd semnătura unor scriitori băcăuani.
Tot la aceeași secția a fost vernisată o expoziție „Scriitorii băcăuani și copiii”, ce cuprinde autorii din urbea lui Bacovia, care s-au aplecat asupra celor mici: M.C. Delasabar, Mara Paraschivescu, Carmen Voisei, Doina Ioneț etc, autori de culegeri pentru clasele V-VIII, precum Liviu Chiscop, Sergiu Șerban sau Ion Rotaru.
La orele 16.00, la Centrul de Cultură „George Apostu” a avut loc deschiderea Simpozionului internațional de artă naivă „Victor Parhon”, ediția a III-a, și lansarea revistei „Vitraliu”, număr special dedicat personalităților băcăuane.
Ziua închinată culturii s-a încheiat aseară, la Teatrul „Bacovia”, unde, începînd cu orele 19.00, a putut fi urmărită piesa „Doi morți vii”, de Vasile Alecsandri, un vodevil în regia lui Bogdan Ulmu.
Vervă mare printre organizatorii Festivalului
• „O sărbătoare pe inima ta” este sloganul sub care se desfășoară ediția din acest an a Festivalului „Zilele Bacăului”. Multe minți și-au pus imaginația la bătaie, pînă să se ajungă la alegerea acestui slogan. „O noapte întreagă am pierdut să găsesc formula potrivită pentru slogan. Ajunsesem la un moment dat la 12 sau 13 formule de genul: «Împreună în Europa» sau «Europa la ea acasă». A doua zi m-am întîlnit cu Viorel Cojan și i-am arătat cele cîteva fraze la care m-am oprit. Pînă la urmă, el a fost cel care a stabilit forma actuală a sloganului”, ne-a povestit Val Mănescu, directorul Festivalului. Inițial, organizatorii s-au gîndit să pună la bătaie chiar și un premiu care să fie acordat celui care va veni cu cea mai ingenioasă idee. „Dacă știam că nu voi fi eu cel care va alege sloganul, mergeam mai departe cu ideea de acordare a premiului”, a mai spus, amuzat, Val Mănescu.
• Odată cu deschiderea Festivalului, ar fi trebuit ascultat în premieră absolută și imnul orașului. Pentru asta au fost puși la bătaie zece milioane de lei. Deși s-au prezentat la preselecție în vederea participării la acest concurs șase piese muzicale, se pare că sînt puține șanse de a fi desemnat, totuși, un imn al Bacăului. „Multe dintre aceste piese muzicale sînt valoaroase, însă nici una dintre ele nu se pretează pentru a fi aleasă drept imn al orașului. Mai așteptăm, totuși, înscrieri și în zilele următoare, așa că poate vom găsi totuși o piesă mai potrivită pentru un imn”, a precizat Val Mănescu.
• Vestea organizării Festivalului „Zilele Bacăului ” s-a răspîndit prin toate colțurile țării. Comercianți din București, Sibiu, Rovinari, Iași, Podu Turcului, Moinești , Asău, precum și cei de prin partea locului au început să dea năvală la Primărie pentru a închiria un stand în perimetrul aflat în imediata vecinătate a scenei din fața Bazinului de Înot. Printre ei s-a rătăcit ieri și un bărbat ceva mai colorat, care ținea morțiș să aibă în preajma scenei o măsuță unde să fabrice, „în fața clienților” inele, cercei, brățări și tot felul de alte bijuterii. Cum cererea lui nu a prea avut succes, omul s-a pus pe blesteme. „Dumnezeu e deasupra și vede” zicea bărbatul, plin de năduf. Oricîtă priză la Dumnezeu ar fi avut blestemele bărbatului, Val Mănescu a avut ocazia, să facă o faptă bună prin care să mai fie păsuit de Cel de sus, în caz de nevoie. O femeie amărîtă a venit ieri să ceară sprijin pentru o operație pe care ar trebui să o facă nepotul său de doar trei luni, care s-a născut orb. Val Mănescu a dat ceva telefoane și a îndrumat-o pe femeie la cineva care ar putea să îi vină în ajutor.
• Silvian Cortez, arhitectul municipiului, era ieri plin de praf și cu mîinile pline de bătături. Cărase, împreună cu alți arhitecți din Bacău, panouri, machete și alte exponate la Ateneu, unde, astăzi, de la orele 17.00, va fi inaugurată Expoziția „Bacăul – oraș european”.
Programul de astăzi al Zilelor Bacăului
Programul zilei de astăzi
• între orele 10.00- 12.00, în fața statuii poetului George Bacovia, magazinului Luceafărul, Policlinica veche, Stația „Selena – Stadion” și Liceul de Artă, vor avea loc Spectacole muzicale și animații stradale . În Parcul copiilor, Asociația Handicapaților Fizici din Bacău va organiza un spectacol și o expoziție intitulată „Pași în culoare”
• ora 13.00: Deschiderea oficială a Festivalului „Zilele Bacăului”. Evenimentul va marca și inaugurarea noii clădiri a Universității „George Bacovia”, unde sînt așteptați să sosească ministrul educației, Ecaterina Andronescu
• ora 17.00 – Animație stradală – Trupa în căruță ; Spectacol artistic prezentat de Fundația „Orfanii” – pe scena mare din fața Bazinului de înot; Vernisajul expoziției arhitecturale „Bacăul – oarș european” – Sala Ateneu
• ora 17.30 – 18.30: Concert de muzică de promenadă interpretat de Cvintetul de suflători al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău – în fața statui lui George Bacovia
• ora 18.00 – Sala de atletism „Orizont”, Clubul „Sotto” și Clubul „Savoi” – Olimpiada presei băcăuane; Scena mare- Spectacol muzical prezentat de Fanfara Tineretului din Iași
• ora 19.00 – Centrul orașului – Teatru stradal; Scena mare – Spectacol de muzică, dans și parada modei susținut de agenția de fotomodele Alia din Bacău
• ora 19.30 – Scena mare – Spectacol muzical coregrafic prezentat de grupul „Moldavia”
• ora 20.30 Scena mare- Recital System, Partizan, Blondy și Iris.
Programul cultural
Muzeul Județean de Artă și Etnografie din Bacău, împreună cu Consiliul Județean Bacău și Primăria Municipiului Bacău, organizează astăzi, 2 octombrie, în jurul orelor 10.00, Sesiunea anuală de comunicări cu tema „Valori culturale băcăuane”, ediția a VI-a. Manifestarea are loc în incinta Muzeului de Artă din strada Nicolae Titulescu. Tot de la orele 10.00, la Liceul Pedagogic, are loc o manifestare intitulată generic „Întîlnirile scriitorilor băcăuani”.
La orele 17.30 va avea loc un concert de muzică de promenadă interpretat de Cvintetul de suflători al Filarmonicii „Mihail Jora”. Apoi, în jurul orelor 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii „Mihail Jora”, se va desfășura un concert simfonic dedicat profesorilor, absolvenților și studenților Universității „George Bacovia”, cu prilejul deschiderii noului an universitar și inaugurarea noului sediu. În program sînt cuprinse „Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră” de L. van Beethoven, și Uvertura „Academica”, op. 80, de Johannes Brahms, soliști: Danielle Alberti la pian și Liviu Onofrei la vioară.
Ziua culturală va continua, la orele 19.00, în fața Teatrului „Bacovia”, unde, pe o scenă special amenajată, va avea loc o serată culturală, în care artiștii băcăuani vor interpreta momente din spectacole, cuplete, monologuri etc. (Constantin GHERASIM, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns