Începe carnavalul!
La Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău s-au desfășurat ieri seria a doua de comunicări din cadrul Simpozionului „Vasile Pîrvan”, ediția a XXXVI-a. În cadrul primei secțiuni de Istorie veche și arheologie, moderată de istoricul Vasile Ursachi, au ținut conferințe istorici din Iași, Buzău, București, Suceava, Roman, Focșani și Bacău. La secțiunea a treia de istorie medie, modernă și contemporană, moderată de Viorel Cruceanu, au vorbit istorici din Bacău, Vaslui, București și Piatra Neamț. În cadrul celei de-a patra secțiuni, de arhivistică, moderată de Dan Pintilie, au participat profesori din Bacău, Botoșani, Caraș-Severin și Brașov. Tot în cadrul Simpozionului „Vasile Pîrvan”, a avut loc și o masă rotundă cu tema „Arhivele azi”, moderator Vilică Munteanu.
La ora 12.00, la încheierea manifestărilor dedicate marelui filosof și istoric băcăuan, a fost vernisată expoziția „Ostașul român în războiul de întregire”.
La orele 11.00, la Secția de Artă a Bibliotecii Județeane „C. Sturdza” a avut loc lansarea albumului „Catinca Popescu-medalion aniversar”. La acest moment au participat dramaturgul Viorel Savin, directorul Bibliotecii, pictorul Ilie Boca, Carmen Mihalache, redactor-șef al revistei „Ateneu”, și scriitorul Octavian Voicu.
La orele 16.00, la Galeriile de Artă „Alfa” din Bacău, în prezența a numeroși artiști din țară și de peste hotare, a autorităților locale și județene, și a lui Victor Ciorbea, președintele P.N.Ț. C.D., a avut loc vernisajul celei de-a XXII-a ediție a saloanelor Moldovei. (C.Gh.)
Premiile anuale „Avangarda XXII”
Astăzi, 5 octombrie, la orele 18.00, la Statuia poetului George Bacovia din Centrul municipiului Bacău are loc, în cadrul Festivalului „Zilele Bacăului-2002”, festivitatea de decernare a premiilor anuale ale Cenaclului literar-artistic „Avangarda XXII”, patronat de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov”. Cu acest prilej vor citi din creația proprie poeții (membrii ai cenaclului) Viorel Savin, Petru Scutelnicu, Carmen Gabriela Nicolau, Octavian Voicu, Iancu Grama, Florentia Florin, Nicolae Mihai, Tatiana Scorțanu, Val Mănescu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Nicu Teodoru, Sorin Tiliță, iar scriitorii Vlad Sorianu, Gheorghe Iorga, Petre Isachi, Dan Petrușcă, Eugen Budău, Constantin Leonte și Ioan Dănilă vor vorbi despre cultura băcăuană contemporană.
În cea de-a doua parte a manifestării este organizat un program muzical. Vor cînta Corul „Brio” (condus de prof. Adelina Gozar) al Liceului de Artă „George Apostu”, solita de muzică populară Mihaela Gurău și instrumentistul Robert Farțade, elevi ai aceleiași instituții. Manifestarea se va încheia cu un cocteil oferit de săptămînalul „Viața băcăuană”, la care participanții vor face un schimb de opinii pe tema „Virtuțile spiritualității băcăuane în economia de piață”. Moderatorul întregii acțiuni va fi poetul Victor Munteanu. (C. Gh.)
Din culisele Festivalului
• Un adevărat concert în afara festivalului au dat membrii trupei Partizan. După încheierea recitalului de miercuri seara, Artanu i-a invitat pe Val Mănescu și Dan Măciucă la o bere și o cafea. Au mers cu toții la clubul Zebra și au cîntat pînă dimineață, jazz, pe negativele aduse de Artanu. Om antrenat într-ale muzicii, Dan Măciucă nu a pățit nimic. Val Măneascu, însă, nu își mai poate drege de atunci vocea. Însă oricît de răgușit ar fi, tot reușește să îi facă să tremure pe cei din echipa de organizatori, care îndrăznesc să nu îi respecte vorbele.
• Starea de criză financiară în care ne aflăm majoritatea dintre noi de cîțiva ani buni nu îi ocolește nici pe artiști. Puține dintre vedetele prezente la Festival au lăsat un bacșiș ceva mai substanțial băieților de la barul Hotelului Moldova. De altfel, nici consumația nu a foat chiar așa de mare. Odată ce au avut un meniu mai mult decît substanțial la restaurant, vedetele au coborît la bar doar să își mai potolească setea cu vreun pahar de apă minerală sau să bea dimineață o cafea. Băieții de la System au dorit doar apă plată Dorna, dacă se poate nu de la frigider. Cum toată apa era rece, au renunțat și au plecat fără să mai cumpere nimic. Artanu a vrut o cafea și un Cinzano, iar băieții de la K1 au vrut doar cafea și lichior.
• Tînăr rebel și nonconformist, Daniel Robu iese în evidență pe stradă, chiar dacă nu este îmbărcat în extravagantele sale costume de scenă. În spatele băiatului ciufulit și vopsit într-un milion de culori se ascunde, însă, un om cu mult mai calculat decît și-ar putea cineva închipui. Își negociază la sînge contractul și nu urcă pe scenă înainte de a-și primi banii pentru recital. Daniel Robu a studiat mai întîi contractul cu mare atenție și abia după aceea a semnat. La fel de pragmatic s-a dovedit a fi și atunci cînd și-a încasat onorariul. Și-a numărat banii cu atenție, în fața contabilei, după care a semnat de primire și a băgat banii în buzunar.
• Holograf, Class și Sfinx Experience sosec astăzi, în jurul orei 16.00. Dacă aveți de gînd să le cereți autografe, urmăriți-le sosirea în fața Hotelului „Moldoova”.
• Puțin a lipsit joi serară ca Petrică Vlase să nu facă infarct. Și asta nu pentru că ar fi avut cine știe ce chinuitoare suferințe, ci din motive ce țin mai mult de orgoliu rănit acolo unde doare mai tare. Înainte de spectacolulul susținut de Ansamblul „Busuiocul”, timp de aproape un sfert de oră, au fost prezentate premiile și distincțiile obținute, pînă acum, de acest ansamblu. Cînd să intre artiștii în scenă, luat cu tremur din cauza frigului de afară și amețit de frumusețea Danei Maxim, partenera sa într-ale prezentării, Augustin Mihăilă a anunțat clar, tare și răspicat: „Intră în scenă Ansamblul Folcloric «Plaaaaiurile Bistriței!!!!» „. „Cristi, Cristi, Busuiocul, nu Plaiurile Bistriței!!!”, striga disperat Petre Vlase, directorul ansamblului „Busuiocul”. „Nu mă cheamă Cristi, ci Augustin”, i-a răspuns calm prezentatorul. Pînă la urmă, lucrurile și-au intrat în făgașul normal. Spectatorii au aflat că au în față Ansamblul „Busuiocul”, orgoliul lui Petre Vlase a fost reparat, iar incidentul a fost repede dat uitării.
Nu ratați astăzi !
• „Parada prea frumoaselor mașini” – Fiecare reprezentanță locală a marilor producători de autoturisme vor expune în Piața Tricolorului cîte trei sau patru dintre cele mai noi modele de autoturise produse în ultimii ani. Tot atunci vor putea fi văzute cîteva dintre cele mai vechi autoturisme din țară, aduse la Bacău din diverse colțuri.
• „Carnavalul Bacăului” – Prinți și prințese, Feți Frumoși și Ilene Cosînzene, arlechini puși pe giumbușlucuri și dragoni aruncători de flăcări vor năvăli în centrul Bacăului coborîți parcă din poveste. Părinții care își vor aduce copii la marele carnaval vor trebui să fie cu mare băgare de seamă și să îi țină pe micuți cît mai aproape de ei. Un echipaj de 50 de pirați puși pe jaf și căpătuială va coborî dintr-un uriaș vapor de vreo șapte metri lungime și se va alătura coloanei manifestanților. Oricît de fioroși vor arăta cei 50 de pirați, părinții pot să stea liniștiți. Sub fioroasele măști ale piraților se vor ascunde chipurile ingenue ale copiilor de la clubul Fiesta din Bacău. Printre participanții la carnaval se vor afla și membrii Trupei în căruță, care vor fi îmbrăcați în costume create de Radu Bogdan Ghelu. Defilarea participanților la caranaval se va face la lumina celor mai bine de 20 de făclii pregătite de Radu Bogdan Ghelu, din fir de azbest îngropat în seu de oaie. „Mama mea a început să strîngă de acum o lună seul de oaie de la o stînă aflată undeva la ieșirea din Bacău. L-a amenițat chiar pe cioban să facă bine să îi pună deoparte seu din cea mai bună calitate, că altfel va avea de a face cu dînsa. Se vede treaba că ciobanul a înțeles bine că nu-i de glumit. Seul e brici. Făcliile pot arde continuu cîteva ceasuri, fără teamă de a rămîne în pană de lumină”, ne-a povestit Radu Bogdan Ghelu. Coloana participanților la carnaval va porni la ora 20.00 din fața Hotelului Moldova, va defila prin centrul orașului pînă la Policlinica Veche, după care va coborî scările de la Cascada și va ajunge în fața scenei prin intrarea dinspre Părculețul Copiilor. Programul este strict și respectarea lui cu sfințenie a fost negociată la sînge între Val Mănescu și Radu Bogdan Ghelu. Oricît a încercat Bogdan Ghelu cu „Mai pune jupînă, mai lasă vecine…”, Val Mănescu a fost cel care a avut ultimul cuvînt. Plecarea la ora 20.00 și intrarea pe scenă la 20.30, nici un minut în plus sau în minus. După parada măștilor va urma festivitatea de premiere, unde cel mai original costum va fi premiat cu trei milioane de lei. O prezență inedită la acest carnaval va fi Trupa Fără Nume, singura trupă pe picioroange din România, care au participat, înainte de a veni la Bacău la diferite festivaluri de gen din Europa.
Nu ratați mîine
De la ora 10.00, un adevărat asediu va fi pornit asupra tribunei prinicipale de pe Stadion. Demonstrația pe care o vor face trupele DIAS și de jandarmi din Bacău, care vor simula anihilarea unei bande de teroriști ce încearcă un atac asupra unui obiectiv strategic, va fi urmărită, cu siguranță, cu sufletul la gură de spectatori. Din acest spectacol, care va dura mai bine de trei ore,
nu vor lipsi demonstrațiile de arte marțiale, dresuri de cîini, desant al parașutiștilor și tot felul de alte asemenea acțiuni mai mult decît spectaculoase.
Programul zilei de astăzi
• ora 9.00 – Piața Tricolorului – „Parada preafrumoaselor mașini”- prezentarea echipei de karting „Selena Motor Sport”, cursă demonstrativă, proba de îndemînare auto • ora 17.00 – Animație stradală – Trupa în căruță; – Scena mare – Spectacol de dans susținut de Clubul „Fiesta” din Bacău. • ora 17.30 – 18.30 – Statuia lui George Bacovia – Concert de muzică clasică susținut de Cvintetul de coarde al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău • ora 18.00 – Sala de atletism „Orizont”, Union, Club „Sotto”, Club „Savoy” – Olimpiada presei băcăuane; – Statuia lui Bacovia – Cenaclul Avangarda XXII – decernarea premiilor anuale, lansarea numărului special al săptămînalului „Viața Băcăuană”, recital din creația poeților băcăuani contemporani; – Scena mare – „Așa joacă trotușenii” – spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Bradul” din Asău. ora 19.00 – Centrul orașului – „Teatrul la stradă” – (monologuri, scheciuri, momente vesele) – reprezentații ale actorilor de la Teatrul „Bacovia”; – Scena mare – Spectacol folcloric prezentat de ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava • ora 20.00 – Scena mare – Carnavalul Bacăului – parada măștilor, festivitate de premiere, bal mascat. • ora 21.00 – Recitaluri invitați : Sfinx Experience, Class, Holograf.
Programul zilei de mîine
• ora 10.00 – 13.00 – Stadion – Demonstrații de măiestrie militară – simulrarea unui atac asurpa unei instituții de interes public, arte marțiale, dresură de cîini • ora 11.00 – Centrul orașului – Concursul național „Grand Prix” – alergare; Teatrul de animație – „Coana Chirița la păpuși” de Vasile Alecsandri • ora 17.00 – Parcarea Policlinicii – Momente de animație cu păpuși; Animație stradală – Trupa în căruță; Scena Mare – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Rapsodia” din Bacău • ora 17.30 – Statuia lui Bacovia – Concert de muzică clasică • ora 18.00 – Sala de atletism „Orizont”, Union, Club „Sotto”, Club „Savoy” – Olimpiada presei băcăuane • ora 19.00 – Scena mare – „Joc și cîntec românesc” – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Busuiocul” al Centrului Județean de Îndrumare a Creației Populare Bacău; Teatrul „Bacovia” – „O noapte furtunoasă” de IL Caragiale • ora 20.30 – Scena mare – Recital : Spitalul de urgență, Ro Mania, Voltaj, Nadine • ora 24.00 – Focuri de artificii.
Lasă un răspuns