• autoritățile județene se chinuie de mai multe luni să rezolve problema, dar fără succes
În cele mai multe comune din județul nostru, elevilor care parcurgeau distanțe mari pînă la școală li s-au pus la dispoziție microbuze școlare. Există însă, în continuare, localități în care zeci de elevi străbat pe jos, zilnic, zeci de kilometri pentru a ajunge la cursuri. Prefectul Radu Cătălin Mardare a avut încă de acum cîteva luni, împreună cu Inspectoratul Școlar, o tentativă de a rezolva acest neajuns. Soluția ar fi putut veni după o discuție cu reprezentanții Societății Transport Bistrița din Bacău, ale cărei curse ce tranzitează județul să își modifice orarul așa încît să-i poată lua și pe elevi. Evident, în limitele posibile. Această discuție a fost amînată o vreme, apoi prefectul a cerut o situație și mai amănunțită de la ISJ, iar problema n-a fost rezolvată nici pînă astăzi. „Probabil o să mai amîn cu o săptămînă discuția, pentru că urmează o licitație pentru curse, pentru acest an”, a afirmat prefectul, care a explicat că nu vrea să discute acum cu cineva, iar licitația pentru anumite rute să fie cîștigată de altcineva.
Pînă cînd autoritățile vor găsi o soluție, elevii trebuie să meargă în continuare pe jos spre școli, și înapoi acasă. Dacă ar fi vorba doar de unul, doi kilometri, n-ar fi foarte grav, însă cei mici parcurg zilnic distanțe de opt, 12 sau 14 kilometri. Cele mai multe probleme sînt în comunele Urechești și Glăvănești. 25 de școlari merg zilnic, de la Slobozia către Urechești, și retur, între 8 și 12 kilometri. Alți 21 de elevii de la Lunca Dochiei merg pînă la Urechești între șase și zece kilometri, în timp ce alți 40 de elevi fac, de la Satu Nou la Cornățel, între șase și zece kilometri zilnic. Și mai trist este că aceeași distanță este parcursă și de 12 preșcolari, care nu au mijloc de transport ca să ajungă la grădiniță. La fel de îngrijorătoare este și situația celor opt școlari care parcurg ruta Glăvănești – Frumușelu, prin pădure.
În ce privește comuna Glăvănești, aici sînt 16 elevi, obligați să meargă pe jos între patru și opt kilometri, de la Muscelu la Frumușelu, și înapoi.
Prefectul Mardare a afirmat ieri că a atins în timpul discuției cu Ecaterina Andronescu, ministrul educației, și problema suplimentării numărului de microbuze școlare. Din nefericire, răspunsul n-a fost favorbail. Ministrul Andronescu a spus că autoritățile locale vor primi un microbuz de la MEC, dacă și ele cumpără unul. Ori acest lucru nu este posibil, din lipsa banilor. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns