Senatul Universitățiii Bacău se întrunește astăzi, la orele 12.00, în ultima ședință din anul 2002. Pe lista priorităților se află și alegerea noului prorector pe probleme educaționale. Demisia prof. univ. dr. Gheorghe Epuran a lăsat vacant unul din posturile rîvnite din cadrul conducerii Universității Bacău. Cum funcția este una cu implicații profunde în ceea ce privește perspectiva educațională a Universității Bacău, profesorii nu s-au înghesuit pentru a obține postul. Totuși, doi dintre „greii” Universității și-au depus dosarele de candidatură: prof. univ. dr. Gheorghe Brabie, secretar științific al Universității Bacău, și prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu, șeful Catedrei de Biologie.
Teoretic, mutațiile din Universitate, după ziua de azi, cînd va avea loc alegerea prorectorului prin vot secret, sînt așteptate la toate nivelurile. Teoretic, dacă va cîștiga profesorul Gheorghe Brabie, postul de secretar științific ar putea fi ocupat de profesorul Măzăreanu, care își va face astfel intrarea în conducerea Universității băcăuane. Dacă postul va fi ocupat de profesorul Măzăreanu, acesta va ajunge din ipostaza de șef de Catedră în cea de prorector, profesorul Brabie rămînînd în continuare secretar științific. Din surse neoficiale am aflat că la Universitate, de dorit ar fi ca funcția de prorector să fie ocupată de profesorul Măzăreanu, întrucît există deja un prorector „inginerist”. Dar cei care vor hotări vor fi cei 43 de „senatori”. Iată și cîte o fișă succintă a celor doi candidați:
Prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu
– a absolvit Facultatea de Biologie în 1964. De atunci, a lucrat în cercetare pînă în 1992, cînd a intrat în învățămîntul superior la Universitatea din Bacău;
– a lucrat în microbiologia apelor;
– a obținut doctoratul la Universitatea din București în 1976;
– are la activ 79 de lucrări științifice, 3 cărți;
– din 1996 este șeful Catedrei de Biologie. În această funcție a înființat studiile post-universitare la Biologie; a înființat o nouă specializare (unică în țară) de biologie-geografie; a înființat învățămîntul deschis la distanță la biologie; a înființat un centru pentru problemele mediului „Intermediu” cu sprijinul logistic și financiar al Universității din Groningen (Olanda)
Prof. univ. dr. Gheorghe Brabie
– a absolvit Facultatea de Mecanică în cadrul Universității Tehnice din Timișoara în 1974;
– a devenit doctor în inginerie în 1994, iar din 1997, profesor universitar;
– a funcționat ca decan al Facultății de Inginerie între 1996-2000;
– a fost șeful Catedrei de inginerie mecanică între 1994-1996;
– are la activ 6 cărți tipărite, 12 manuale didactice, peste 160 de lucrări în reviste din țară; are colaborări de cercetare cu universități din Polonia, Franța și Portugalia;
– a fost membru în comitetele științifice la trei congrese internaționale
– a obținut cinci contracte finanțate de Ministerul Educației și Cercetării
– din anul 2000, este secretarul științific al Universității din Bacău
Lasă un răspuns