Serbarea Zilei Naționale a României a consemnat, încă o dată, că datoria fiecărui român este de a omagia „bornele istoriei românilor care rămîn, în timp ce zilele istoriei contemporane trec”, după cum spunea comandorul (r.) Alexandru Leonov. Cadre militare și soldați de la Unitatea de tancuri, Unitatea de transmisiuni, Unitatea de Aviație, Unitatea Artilerie, precum și din cadrul Ministerului de Interne (Unități de Jandarmi și Grupul de Pompieri „Constantin Ene”), reprezentați ai Serviciului Român de Informații, ai Justiției au participat la ceremonia militar-religioasă organizată ieri la Cimitirul Eroilor din strada Constanței. Nu au lipsit pălăriile și băștile negre, reintrate în circuit datorită demnitarilor politici din diferitele partide politice, care au asigurat un decor demn de filmele socialiste ale anilor 60- ’70.
Pata de culoare vie, entuziastă și inocentă de la cimitirul eroilor a fost conferită de prezența unui grup de elevi de la Școala „Alexandru cel Bun” din Bacău, singurii elevi prezenți, care au depus lumînări și flori la mormintele soldaților români căzuți în timpul primului război mondial. După ceremonialul de la monumentul eroilor din strada Constanței, reprezentații autorităților locale și județene, oamenii politici băcăuani și reprezentații diferitelor instituții din Bacău au depus coroane de flori. Apoi, toți s-au deplasat spre Piața Tricolorului din centrul municipiului. Aici, în fața unei audiențe alcătuită din cîteva sute de curioși aflați pe strada principală a orașului, au fost ținute cuvîntări prilejuite de împlinirea celor 85 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.
Mesajul primarului Dumitru Sechelariu, așa cum ne-a obținuit, absent de la asemenea gen de evenimente, a fost citit de viceprimarul Dragoș Benea. A urmat cuvîntul din partea Episcopiei Romanului, rostit de către Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, sosit în Piața Tricolorului, însoțit de cei doi preoți protopopi de Bacău. „Este o zi de angajament solemn de a lupta în continuare pentru apărarea integrității spirituale și a valorilor creștine”, a menționat Prea Sfințitul Ioachim. Ultimul mesaj citit a aparținut colonelului Vasile Secărea, comandantul Garnizoanei Bacău. Finalul a aparținut unui grup de elevi de la Școala „Alexandru cel Bun”, care au recitat poezii patriotice, și fanfarei militare și trupelor de soldați, care au defilat în fața audienței. La finalul ceremonialului, în timp ce mulțimea celor prezenți și-a continuat alergătura după pîinea cea de toate zilele, autoritățile prezente au fost invitate în holul Prefecturii, unde s-au cinstit cu o țuică fiartă. (Constantin GHERASIM)(
Lasă un răspuns