„Cu viața mea apăr viața”
Protecția Civilă din România sărbătorește, la 28 februarie, 71 de ani de existență. Este ziua în care Regele României, Carol al II-lea, prin „Înalt Decret Regal nr.468/1933” a aprobat Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene, act normativ care stabilește constituirea primelor structuri de protecție civilă. Acest moment constituie pentru fiecare lucrător al protecției civile un minunat prilej de omagiere a curajului înaintașilor, care, cu prețul vieții, au salvat populația aflată în primejdie.
Remarcabila implicare a slujitorilor protecției civile în toate momentele cruciale care au marcat istoria României, a fost răsplătită de recunoștința perenă a contemporanilor și este consemnată în pagini memorabile de istorie.
Activitatea nobilei arme a Protecției Civile, în anii deosebit de grei ai celor două conflagații mondiale, salvarea persoanelor surprinse sub ruine, înlăturarea bombelor rămase neexploadate din perimetrele locuite, asigurarea cu alimente și apă a populației din zonele ce suferiseră mari distrugeri sînt doar cîteva din acțiunile de luptă pentru a căror exemplară îndeplinire lucrătorii protecției n-au pregetat să înfrunte primejdii și riscuri considerabile.
Cu viața mea apăr viața – deviză rămasă înscrisă în tradiția armatei -a fost onorată și consacrată pe parcursul celor 71 de ani de existență, prin misiunile dificile executate pentru salvarea vieții și înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale și catastrofale care au marcat de atîtea ori ultima jumătate de secol.
„Ziua Protecției Civile se constituie, într-o binemeritată manifestare de recunoaștere a generosului efort profesional al celor ce se află și astăzi, permanent și necondiționat la datorie, pentru a apăra viața semenilor, factorilor de mediu, valorile materiale și de patrimoniu împotriva distrugerilor provocate de dezastrele naturale, tehnologice, de mediu sau complexe” – se evocă în Ordinul de Zi al comandantului Comandamentului Protecției Civile, domnul general de brigadă Viorel Liviu Nemeș. El arată că „aplicațiile naționale și internaționale care s-au desfășurat în ultimii ani, precum și exercițiile de intervenție pe tipuri de dezastre au constituit prilejuri favorabile pentru perfecționarea și eficientizarea cooperării cu celelalte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor și de îmbunătățire a concepțiilor de acțiune de folosire a resurselor umane și mijloacelor din dotarea acestora.
Protecția Civilă se prezintă astăzi ca o structură de bază a statului, angajată major efortului de modernizare și eficientizare a structurilor, în scopul realizării complete a tuturor cerințelor de integrare în Alianța Nord Atlantică și în Uniunea Europeană, în deplin acord cu hotărîrile Organizației Națiunilor Unite, Agenției Internaționale de Energie Atomică de la Viena, Pactului de Stabilitate, precum și celorlalte organisme internaționale.
Personalul Inspectoratului Județean de Protecție Civilă Bacău, aspirînd să se situeze permanent la înălțimea înaintașilor este în prezent angajat în acțiunea de modernizare a structurilor organizatorice și de îmbunătățire a pregătirii profesionale, pentru îndeplinirea cu cinste și onoare a fiecărei misiuni.
Asociația Națională „Cultul Eroilor”- Filiala Bacău aduce un pios omagiu tuturor eroilor deveniți legendă, intrați pe vecie în conștiința noastră națională. Fie ca exemplul lor să constituie un imbold pentru întreaga activitate pe care o desfășoară cei ce slujesc cu credință protecția civilă, pentru a se comporta și acționa, în toate împrejurările cu demnitate și onoare.
Primiți așadar, dragi camarazi, cu prilejul Zilei Protecției Civile, cele mai sincere felicitări, multă sănătate, putere de muncă, fericire și bunăstare alături de cel dragi!
A.N.C.R. – Bacău Col (r) Corneliu Chirieș și Col (r) Paul – Valerian Timofte
Lasă un răspuns