Cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau sarbatoresc pe 28 februarie “Ziua Protectiei Civile in Romania”. Protectia Civila a luat nastere in anul 1933, odata cu semnarea Inaltului Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apararii Pasive, prin care se infiintau primele structuri cu atribuţii de aparare civila din Romania. Structurile nou infiintate aveau ca scop limitarea efectelor “bombardamentelor aeriene asupra populatiei si resurselor teritoriului, fie asigurindu-le protectia directa, fie micsorind eficacitatea atacurilor”.
Dupa o perioada destul de framintata prin care trece Protectia Civila in perioada comunista, cind trece printr-o serie de transformari, revolutia din decembrie 1989 a creat conditii perfectionarii activitatii pe linie de Aparare Civila, asa cum era denumita din anul 1978, inscriindu-se in procesul de democratizare initiat de acest act istoric.
De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat si din ce structura a facut parte, Protectia Civila din Romania a desfasurat o intensa activitate, s-a dovedit utila si a slujit numai interesele nationale, indeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creata: apararea populatiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale si a mediului ambiant in situatii de razboi, calamitati naturale si catastrofe tehnologice.
Organismele militare si civile ale protectiei civile si-au dus la bun sfirsit atributiile ce le revin atit in actiunile de intervenetie reala pentru combaterea efectelor inundatiilor, a alunecarilor de teren, a inzapezirilor sau accidentelor rutiere, cit si cu prilejul aplicatiilor judeţene, a exercitiilor de alarmare publica si a interventiilor in numeroase zone de risc. (R.I.)
Lasă un răspuns