Schimbul de experienta in Germania al celor 30 de reprezentanti ai retelelor de firme create in proiectul NETIMM, intre care firme si din judetul Bacau (proiect coordonat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – CNIPPMR), a continuat, marti 9 martie, pe teme de turism. A doua zi a actiunii a avut in vedere una dintre cele patru categorii de retele constituite in proiectul NETIMM. Tot grupul s-a deplasat la cel mai mare lac din zona Bavariei, „Marea bavareza”, la circa 140 de kilometri de Munchen, unde a avut intilniri cu trei rinduri de participanti. O intilnire cu o retea locala de hotelieri din hoteluri, pensiuni private si agentii de turism in 35 de localitati, apoi o intilnire cu reprezentanti a doua agentii de turism, iar in final a fost vizitata o manastire benedictina creata acum sase secole, care acum trei decenii a fost reamenajata si este una dintre principalele atractii turistice ale zonei. Acolo s-au intilnit cu doi sefi de hoteluri, cu directorul Complexului hotelier al manastirii si cu un reprezentant al administratiei regionale in domeniul turismului. „Intilnirile – ne-a transmis, in exclusivitate, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR si directoul proiectului NETIMM – au prilejuit un schimb de experienta si o prezentare de produse turistice locale. Dar si noi am prezentat o oferta romaneasca, iar discutiile s-au referit atit la probleme majore de strategie si de politici de marketing, cit si la probleme mai concrete: cum se stabileste pretul pe o camera, situatia sezoniera a preturilor pe camera, pe locul solicitat pentru copil etc. O intilnire concreta, plina de invataminte pentru intreprinzatorii din Romania, mai ales pentru cei din turism”.
Farmecul locului si civilizatia bavareza n-au trecut neobservate de participanti. Administratorul Pensiunii Montana, din Slanic Moldova, Constantin Popa, a tinut sa ne precizeze ca nu a reusit sa faca o topnimie a locului din punctul de vedere al numarului de gropi din sosele, pentru ca acestea nu exista. „Au o infrastructura de vis – a spus Constantin Popa -, un atuu in dezvoltarea unui domeniu cum este turismul, dar nu numai”.
Proiectul NETIMM este finantat prin Fondul Social European si isi propune sa creeze retele de intreprinderi in Romania pe anumite domenii, care sa accelereze dezvoltarea lor, cresterea functionalitatii si competitivitatii. Au fost create, pina acum, retelepe firme de consultanta, pe constructii, pe turism si retele tematice. (Petru DONE)
Lasă un răspuns