Conducerea rusă a sărbătorit miercuri 67 de ani de la victoria asupra regimului nazist prin tradiţionala paradă în Piaţa Roşiei din Moscova, unde au defilat peste 14.000 de soldaţi şi a fost etalată tehnică militară „fără seamăn în lume”.
Parada a debutat când orologiul Kremlinului a bătut ora 10,00 (9,00 ora României), în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, a premierului Dmitri Medvedev, după o recentă rocadă de posturi între cei doi, dar şi a fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov.
În public s-au aflat peste o mie de veterani, cărora li se aduce un omagiu în această zi pentru curajul de care au dat dovadă şi suferinţele îndurate pe front. Între invitaţi, s-au numărat membri ai corpului diplomatic acreditat la Moscova.
Mai întâi ministrul apărării Anatoli Serdiukov a făcut o trecere în revistă a trupelor, salutându-i pe soldaţii din diferite unităţi ale armatei ruse.
Preşedintele Putin, învestit pe 7 mai în funcţie, după alte două mandate deţinute în perioada 2000-2008, le-a adresat tuturor un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătorii „slavei şi triumfului” poporului rus.
„Cu 67 de ani în urmă, a fost zdrobit nazismul – o forţă groaznică şi cinică, şi nu avem dreptul să uităm cum a apărut, s-a întărit şi a devenit tot mai insolentă în ochii întregii lumi, intenţionând să distrugă popoare şi să conducă destinele statelor şi continentelor”, a spus Vladimir Putin, adăugând că intenţiile naziştilor nu au fost combătute la timp de o manieră colectivă, astfel încât al Doilea Război Mondial să fie prevenit.
„Dar, în cele din urmă, s-a întâmplat ceea ce inevitabil trebuia să se întâmple. A prevalat responsabilitatea şi determinarea comună de a birui răul. Inamicului i s-au opus forţele coaliţiei antihitleriste”, a mai afirmat liderul rus.
El a declarat că Rusia promovează „consecvent o politică de consolidare a securităţii în lume şi are imensul drept moral să-şi apere poziţiile de o manieră principială şi cu insistenţă”. liderul forte al Rusiei a afirmat că generaţiile actuale trebuie să ţină minte că „sunt urmaşii învingătorilor, adevăraţilor apărători ai libertăţii”.
Discursul preşedintelui a fost urmat de imnul Rusiei, cu aceeaşi melodie din perioada sovietică. Apoi 14.000 de militari au traversat în pas cadenţat Piaţa Roşie, fiind elogiaţi pentru profesionalism.
Apoi piaţa a fost zguduită de tehnica grea – blindate Tigr, BTR-80, tancuri T-90 şi obuziere autopropulsate de artilerie MSTA-S, sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, descrise ca fiind „fără seamăn în lume”.
În încheiere, cinci elicoptere Mi-8MTV au purtat steagul Rusiei, pe cel al armatei şi ale categoriilor de arme (forţele terestre, aeriene, maritime) deasupra Pieţei Roşii.
Deşi ploaia ameninţa în dimineaţa zilei de miercuri să strice parada, Ministerul Apărării a intervenit în mersul naturii, dispersând norii cu reagent.
Mai mulţi cetăţeni ruşi au admis pentru Agerpres că paradele şi-au pierdut din fascinaţia de altă dată, dar consideră că atât timp cât mai sunt în viaţă veterani, iar „Vladimir Putin este la putere” acestea vor avea loc anual.
„Am văzut multe acte inumane în perioada războiului, am fost de trei ori rănit şi cred că mulţi dintre cei care au luptat împotriva noastră rămân inamicii noştri şi în ziua de astăzi. Poate nu toţi observă, în cazul unui atac, nici măcar nu suntem pregătiţi să-i facem faţă. Trebuie să ne ocupăm mai serios de armată şi i-aş ura tinerei generaţii să dea dovadă de mai mult patriotism”, a afirmat geologul Stanislav Vasilievici Lapin, născut în 1923.
În total, în oraşele Rusiei vor fi mobilizaţi în această zi 40.000 de militari şi peste 840 de unităţi tehnice.AGERPRES
Lasă un răspuns