Zona Moinești-Băi, din municipiul Moinești, județul Bacău, a fost atestată drept stațiune turistică de interes local. Decizia a fost luată joi, printr-o Hotărâre de Guvern. Din județul Bacău, sunt deja atestate ca stațiuni turistice, dar de interes național, orașele Slănic Moldova și Târgu Ocna.
De asemenea, alte nouă localități sau zone componente ale unor localități au primit atestare ca stațiuni turistice de interes local: Baia de Fier (județul Gorj), Boghiș (județul Sălaj), Colibița (județul Bistrița-Năsăud), Moisei (județul Maramureș), Negrești Oaș (județul Satu Mare), Pojorâta (județul Suceava), Sângeorgiu de Mureș (județul Mureș), zona Băile Banffy — municipiul Toplița (județul Harghita), zona Băile Ocna Dej — municipiul Dej (județul Cluj).
„Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, după completările făcute joi, în total sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 43 de localități, iar 57 de localități au primit atestatul de stațiuni turistice de interes local.
Parcul Moinești Băi a fost modernizat în 2012 cu 3,9 milioane de lei, provenind din fonduri europene. Potrivit site-ului moinesteanul.ro, grație izvoarelor de ape minerale existente aici, într-o nota publicată în Monitorul Oficial din 1934, Moineștiul a fost declarat statiune balneoclimaterică.
Potrivit altor surse locale, zona devenită stațiune de interes local este lunca unui pârâu care străbate Moineștiul. În 1870, au fost construite amenajări de captare a izvoarelor de ape curative sulfuros-feruginoase care până atunci curgeau de pe versanții ambelor maluri ale pârâului.
«Ştefan Luchian, venit la Moineşti pentru o cură balneară, descrie peisajul de aici ca fiind “scânteietor” şi pictează mai multe tablouri în timpul şederii aici, în anul 1910: „După ploaie la Moineşti”, tabloul expus în prezent la Muzeul Zambaccian, Bucureşti», se arată pe turismmoinesti.ro.
Apele minerale din Moinești Băi sunt indicate în afecţiuni gastrointestinale, hepato-biliare, diabet simplu, gută, litiază renală, afecţiuni ale ochilor, reumatismale, ale nervilor periferici, ginecologice șamd.
Alte atracții turistice ale zonei sunt, pe lângă Parcul Băi, cu izvoare de ape minerale, Parcul Dada, Rezervația naturală „Pădurea cu pini”, zona „Costache Negri”, Parcul „Tei”, Parcul „Lucăceşti”, Zona ștrand din cartierul Lucăceşti, Lunca râului Tazlăul Sărat.
Iohanis a zis
Moinesti o statiune artificiala cu un primar artificial care si-a tradat sau mai bune zis prostit alegatorii pt interesul personal!
Hahaha a zis
Esti un mare bou!
@hahaha a zis
Tipic pupincuristului!Ramai in continuare cu Un primar pt Senat!El ghiftuit pe holurile parlamentului si tu in glod pinâ la gat!Dar „in statiune”!Succes!
Iohanis a zis
Daca Viorel Miron de la Comanesti intra in competitie il bătea la curulet pe primărașul tău.Dar omul si-a pastrat respectul pt alegatori!Sau crezi in vrajeala legată de „sprijinul direct de la Bucuresti”??Trezeste-te!
Stan a zis
Decât primar in satul lui ca să-l frece grija ca nu curge apa, nu sunt străzile deszăpezite nu mai bine la senat sa se umple de bani si sa muncească 2 zile pe săptămână? Zi-mi unul care nu ar vrea sa lucreze 2 zile pe săptămână, sa ia o căruță de bani, sa ia si minim 1500 in plus la pensie si ii ridicam statuie!
In rest, gargara pentru votanți!