• monta naturală certificată, susținută prin subvenții guvernamentale
Din acest an, asociațiile zootehnice au mai multe susțineri guvernamentale. Sprijinul pe acest sector este mai mare decît în anii precedenți, în sensul că HG 1.556/2002 lărgește paleta celor care beneficiază de subvențiile pe anul 2003.
Conform actului normativ, exploatațiile agricole constituite din animale de producție și reproducție beneficiază de subvenții de la bugetul de stat. Cuantumul lor diferă în funcție de speciile implicate.
Asociațiile zootehnice se plîng de lipsa materialului genetic certificat
Asociațiile crescătorilor de animale se plîng cel mai adesea de lipsa materialului genetic de calitate superioară. Animalele nu ajung la greutatea cerută prin actele normative, motiv pentru care subvențiile nu se acordă. Conform celor declarate de directorul general al Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Ioan Melinte, „noi nu putem acorda subvențiile dacă animalele nu îndeplinesc condițiile cerute”. În principal, la momentul respectiv era vorba de tăurași de carne, a căror greutate minimă s-a mărit de la 380/kg de cap la minim 400 de kg/cap de vită.
Problema nu este simplă. Pînă anul trecut, doar animalele provenite din însămînțări artificiale erau acceptate la subvenții. Din acest an, lucrurile s-au schimbat. HG nr.1.556/2002 instituie subvenții și la alte categorii de animale destinate reproducției și producției, indiferent că este vorba de lapte, carne sau ouă.
Conform celor declarate de ministrul secretar de stat Petru Daea, „noi susținem din acest an și animalele obținute prin montă naturală din material genetic certificat”. Conform celor declarate la întîlnirea cu producătorii agricoli băcăuani, măsura a vrut să elimine obligativitatea inseminărilor artificiale, care nu este accesibilă chiar oricui.
Însămînțările artificiale rămîn metodele de elecție în acordarea subvențiilor
Subvențiile sînt și în acest caz mai mari pentru însămînțările artificiale. Dăm doar cîteva exemple. Dacă pentru junici de reproducție obținute din vaci – mame de tauri provenite din însămînțări artificiale, subvenția este de trei milioane pe cap de vită, pentru cele obținute din efective necuprinse în controlul oficial al reproducției cota dată de stat este de numai 1 milion de lei/cap de vită. La oi – incluse din acest an în susținerile Ministerului Agriculturii -, mioarele obținute din însămînțările artificiale au o subvenție de 150.000 de lei/cap, în timp ce la cele pentru montă naturală cota este de numai 50.000 de lei/cap.
Motivația ține de faptul că însămînțările artificiale sînt greu accesibile în unele zone, pentru că rețeaua de specialiști a fost descurajată. Cei îndrituiți să le efectueze au ajuns la societățile comerciale, la marile asociații și nu au cum să acționeze și izolat. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns