Nu plagiatul, nu controlul Justitiei, nu Adrian Nastase sint mizele suspendarii presedintelui Basescu. Acestea sint doar artificii lansate de diversionisti. Cu succes, as putea spune, din moment ce au prins la public.
Miza reala a suspendarii este reprezentata de deblocarea procesului politic al României. De la primul mandat al lui Basescu, presedintele a blocat tara intr-o staza aproape totala. România nu poate evolua.
Ca sa evolueze este nevoie de consens politic. Acesta presupune existenta unor negocieri si a unor compromisuri intre fortele politice. Or, Basescu a blocat posibilitatea oricaror compromisuri. Politica se face doar cum vrea el, cum dispune el si cine nu se supune, suporta consecintele.
Disparitia lui Basescu de pe scena politica ar putea avea rolul unui „moment zero” pentru România. PDL ar putea redeveni un partid “frecventabil”, alianta PSD – PNL s-ar putea rupe si cele doua partide ar putea evolua in directiile lor naturale. Desigur, s-ar putea face aliante pentru guvernare, dar aliante bazate mai mult pe principii doctrinare decit pe existenta unui dusman comun.
Ar disparea modelul de guvernare bazat pe existenta unei crize perpetue, model perfectionat de Basescu.
Am putea avea un dialog normal intre partide, fara amenintari cu DNA, fara stenograme “evadate” in presa pentru a compromite politicieni.
Daca veti analiza cu atentie politica ultimilor ani veti observa, fara indoiala, ca presedintele Basescu a avut pretentia intotdeauna ca el are dreptate si ca el stie cel mai bine care este adevarul si ceea ce ar trebui facut.
Nu vi se pare anormal, totusi, ca un om saaiba pretenta ca detine adevarul absolut de fiecare data?
oblea a zis
normal este ca aia care intodeauna dreptate sa stea la balamuc. mai ales pe caldura asta.