Mai multi elevi si studenti bacauani, dar si cadre didactice participa, in aceste zile, la cursuri despre arta mozaicului sustinute de doi experti italieni, profesori la Scoala Internationala de Studii de Arta Mozaicului si Fresca din Ravenna.
Cei doi, profesor Deborah Gaetta si profesor Valentino Montanari, sint prezenti in Bacau in cadrul unui proiect Comenius derulat intre doua consortii formate din unitati de invatamint si autoritati locale din Bacau – Romania si Ravenna – Italia, avind ca scop promovarea, reciproc, a patrimoniului artistic, repectiv a mozaicului specific Ravennei si a frescei moldave. „Scoala de Vara de Arta Murala” din Bacau se desfasoara la Scoala „Alexandru Ioan Cuza” in perioada 7 – 11 august si reprezinta o activitate din cea de-a treia axa a proiectului, cea „practica”, celelalte doua fiind ” axa teoretica” si ” axa metodologica” in care cele doua tari isi prezinta patrimoniile artistice prin participari la conferinte si vizite in institutii si fac schimburi de experienta prin participarea la ore de predare a artelor prin metode specifice fiecarei tari.
Pe tot parcursul acestei saptamini, elevi si studenti bacauani au parte astfel, de ore de teorie, dar mai ales practica privind arta mozaicului, cei doi profesori, artisti plastici italieni totodata, invatindu-i prin metode specifice „limbajul mozaicului” pentru ca rezultatul invataturii sa fie reflectat, vineri dupa-amiaza, 10 august, in chiar vernisajul expozitiei de mozaicuri realizate de ucenici dupa tehnicile italiene.
„Ne folosim de metode de predare speciale, baza reprezentind-o, pe de o parte istoria tehnicii, pe de alta, istoria esteticii acestui limbaj, numit mozaicul, si care pina la 1900 era considerat o arta in sprijinul picturii, pentru ca dupa, sa devina «limbaj autonom». Am facut, in acest sens, o colectie de imagini pentru a-i face pe elevi sa inteleaga evolutia limbajului mozaic. Un alt aspect pe care il aducem la lumina este cel filosofic pentru ca este important pentru elevi sa aiba propriile idei si concepte asupra frumosului. Incercam sa-i facem pe copii sa inteleaga arta, sensul ei, pe baza unor exemple, dar si incurajindu-i la propriile reflectii legate de frumos. Totul se roteste in jurul conceptului de frumos. In fine, ceea ce ne propunem este ca acesti copii nu doar sa inteleaga limbajul mozaicului, ci sa-l si transmita mai departe. Multi dintre elevii nostri de la scoala din Ravenna au ajuns artisti plastici. Este ceea ce ne motiveaza sa mergem cu predarea artei mozaicului, mai departe”, ne-a spus profesor Valentino Montanari, Scoala Internationala de Arta Ravenna.
Cadrele didactice bacauane cuprinse in proiect vor avea parte, de asemenea, de cursuri similare sustinute de expertii italieni, in cursul lunii octombrie, cind se vor deplasa la Ravenna. Proiectul – Comenius Regional Bilateral – este coordonat la nivel local de profesor Angela Sterpu, inspector scolar pe Programe Europene al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, se deruleaza cu finantare europeana, avind ca termen doi ani, urmind sa se inchie anul scolar viitor.
In proiect sint implicate doua consortii formate din Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau, Scoala „Al. I. Cuza”, Colegiul „N. V. Karpen” Bacau si Universitatea „George Bacovia” Bacau din partea Romaniei, respectiv din Scoala Internationala de Studii de Arta Mozaicului si Fresca din Ravenna, Provincia Ravenna (Consiliul Judetean), Primaria Ravena si Scoala „Damiano Novello” din Ravena, din partea Italiei. In tara, se deruleaza doar 11 proiecte similare.(M. Rotaru)
Lasă un răspuns