Seceta din SUA, Rusia, Ucraina etc. a dat un nou imbold crizei alimentare mondiale si a adus scumpiri peste masura ultimilor ani – ne-a informat filiala din Romania a grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding. Astfel, in a treia decada a lunii iunie si, apoi, in iulie, pe pietele internationale pretul porumbului a intrat pe o panta abrupta de crestere (peste 45%), trecind prin maxime istorice.
Porumbul este una dintre cerealele al carei pret influenteaza multiple alte preturi si industrii, de la biocombustibili la industria aditivilor alimentari, a furajelor etc., asa incit reactiile se transmit in lant. Griul a inregistrat un pret neatins dupa anul 2008, marcind, la fel ca si in cazul porumbului, cresteri de peste 45% dupa jumatatea lunii iunie, iar soia s-a tranzactionat, de asemenea, la preturi maxime istorice.
Scumpirile au aparut si in alte sectoare: pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a depasit, pe 7 august, cotatia de 110 USD/baril, nivel neatins din luna mai.
La toate aceste maxime ale marfurilor se adauga seceta, prezenta inclusiv in Romania, si maximele devalorizarii marcate, rind pe rind, de leu in saptaminile trecute. Daca aceste evolutii s-ar accentua, efectul cumulat al factorilor incriminati s-ar manifesta in sensul cresterii preturilor si inflatiei, scaderii consumului si productiei, cu consecintele de rigoare asupra cresterii economice a Romaniei in acest an, care cu greu ar mai putea ajunge chiar si la 0,8%, cit este prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
„Daca s-ar depasi semnificativ si pentru o lunga perioada de timp pragul de 4,65 de lei pentru un euro – spune Victor Safta, directorul general al Noble Securities Romania -, atunci efectele pe termen mediu si lung ar fi mai mult decit apasatoare. Cel mai confortabil pentru leu, pentru economie si din punct de vedere psihologic ar fi ca moneda nationala sa ramina pe palierul de 4,4 – 4,5 lei pentru un euro, o oarecare volatilitate fiind inerenta”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns