Ca și în anii anteriori, grupe de elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” au luat drumul satelor din județul Bacău în căutarea tradițiilor de iarnă care păstrează specificul românesc, continuând astfel proiectul demarat cu trei ani în urmă, derulat sub numele „Promovarea specificului național prin specificul regional”.
Și cum era normal, finalizarea proiectului s-a concretizat într-un spectacol-concurs desfășurat marți, 18 decembrie, în fața profesorilor și a colegilor, prin care și-au prezentat munca de documentare printr-o prezentare multimedia împletită cu exemplificarea practică a datinilor. „Acest proiect a pus în mișcare elevi din toți anii, care au pornit în explorarea județului, de unde s-au întors cu cinci tradiții autentice, unele chiar considerate dispărute” a declarat Călin Boambă, profesor de discipline socio-umane, coordonatorul proiectului. Cele cinci tradiții documentate sunt „Mocanii” din Slobozia-Stănișești, „Urșii” din Asău, „Capra cu harapi” din Lipova, „Banda lui Bujor” și „Șezătoarea” de la Cleja. „A fost interesant să mergem prin sat și să stăm de vorbă cu localnicii”, s-a confesat Ioana Popa, elevă în clasa a XI-a, membră a grupului de documentare care a mers în Lipova. „Am fost primiți cu căldură și chiar ne-au împrumutat din costumele populare pe care le prezentăm astăzi”.
Andrei Anei, tot clasa a XI-a, a ținut să remarce „frumusețea spectacolului pe care îl prezintă ceata urșilor din Asău. Pentru un copil venit din Ardeal, vă dați seama ce impact a avut”. Cei care au deschis spectacolul au fost „Mocanii” din Slobozia-Stănișești, o datină din sud-estul județului. „Ne-am bazat documentarea doar pe mărturiile vârstnicilor, pentru că această tradiție nu s-a mai păstrat”, a spus vădit emoționată Andreea Rusu, eleva din clasa a XI-a, care a condus documentarea. Ceea ce a uitat să spună eleva, dar a ținut să amintească profesorul coordonator, este că, pentru finalizarea documentării, Andreea a fost nevoită să înoate prin nămeții ce-au îngropat estul județului, iar întoarcerea din cercetare a fost una cu peripeții, fiind nevoită să ceară ajutorul autorităților locale pentru a putea ajunge la timp ca să-și prezinte proiectul. Lăudabilă este inițiativa colegiului, dar exemplară a fost finalizarea acestuia, care a dovedit că, pentru unii elevi, sărbătoarea Crăciunului poate însemna o călătorie în trecutul tradițiilor românești și nu doar o vizită la mall. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns