Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a băgat spaima în angajații de la Casa de Asigurări de Sănătate și Direcția de Sănătate Publică. Fără să ofere prea multe amănunte, acesta a anunțat că va desființa instituțiile menționate, măsură menită să aducă economii la buget. Ministrul susține că direcțiile de sănătate publică județene consumă 10 la sută din fondul de administrare al Ministerului Sănătății, iar economiile care vor fi făcute prin desființarea lor vor fi dirijate către programele naționale de sănătate.
Și economiile realizate prin desființarea caselor județene de asigurări vor merge tot către aceste programe. Potrivit lui Nicolăescu, 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate. Ministrul a mai precizat că are și sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. Intenția i-a băgat în ceață pe reprezentanții CJAS Bacău. Conducerea instituției speră că e vorba de o reorganizare și nu chiar de desființare. „Probabil că aceste noutăți sunt privite în contextul proiectului de regionalizare. Nu cred că se pune problema desființării activității. Activitatea de contractare cu furnizorii nu poate fi desființată. Poate se va găsi o soluție la nivel regional, o structură regională.
Nu știu ce va fi, rămâne de văzut. Înțeleg că economiile se vor face prin reducerea numărului de personal. Nu știu ce să spun, noi, după problemele pe care le avem, avem nevoie de o suplimentare de posturi. Volumul de muncă este mare, avem foarte multe lucrări, iar timpul este insuficient. Poate există varianta unor servicii care pot fi externalizate”, este de părere Viorica Drăgănuță, președinte CJAS. Directorul executiv adjunct al DSP, Marin Buștuc, crede că ministerul are în proiect înființarea unei Direcții Regionale de Sănătate Publică și a unor centre de sănătate la nivelul orașelor. „Aceste instituții existente au o schemă de personal destul de bogată. Trebuie făcută o restructurare. Sunt și posturi de care ne putem dispensa. Nu se poate ca într-o instituție să fie atâția șefi – șef serviciu, șef compartiment. Dar totul trebuie studiat și analizat, pentru a se vedea clar dacă se poate face o economie la buget. Dar astea sunt de acum discuții de ordin politic”, ne-a declarat Marin Buștuc.
Cătălina CHIFU
duraluminiu a zis
Bine ar fi sa dispara cu totii, ca si asa nu sunt buni de nimic. Demagogie, furaciune pe fata si prostitutie politica, cam asta e situatiunea stimabililor!
ion din bacau a zis
o dat dumnezeu sa se vada neregulile la puscarie cu hotiiiii
ion din bacau a zis
nu se mai putea cu hotii astia multumim dl ministru
cristina a zis
sa dispara cu totii casele de asigurari mai mult comlica lucrurule decat sa ajute, la munca , bravo dle ministru
laur a zis
Cea mai buna decizie ,chiar daca este destul de tarzie.
Am avut de achitat o autorizatie si m-au plimbat prin patru birouri unde toti jucau solitaire sau am asteptat sa vina de la cafea.E culmea rusinii.Afara imediat.Daca comentaza ar trebui sa aduca si banii pe care i-au incasat pana acum.