– un grup de camere de comerț teritoriale, inclusiv din Bacău, acuză nereguli financiare și abuzuri din partea actualului președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov – prima reacție a președintelui: excluderea din sistem a cinci camere teritoriale, între care și CCI Bacău
Petru DONE
Dacă despre concordie și frățietate nu s-a putut vorbi aproape niciodată în istoria recentă, de 22 de ani, a sistemului camerelor de comerț și industrie din România, de anul trecut și mai ales din 2013 în acest sistem pare a se porni de un veritabil „război”, care îl împarte în două tabere. Cea mai numeroasă este, deocamdată, tabăra fidelă președintelui Mihail Vlasov, cealaltă fiind gruparea a 12 camere de comerț și industrie (CCI) care, anul trecut, au acuzat conducerea Camerei Naționale de mai multe și grave nereguli. Reacția lui Mihail Vlasov și a celor care îl susțin a fost dură.
„În februarie 2013 – spune președintelel CCI Bacău, Doru Simovici -, Mihail Vlasov a început un atac fără precedent la adresa celor 12 camere de comerț județene, amenințând, într-un mod specific epocii medievale, cu desființarea camerelor, jignind nepermis președinții acestora, denigrându-i în scrisori adresate colegiilor de conducere ale camerelor de comerț județene etc. etc.” Biroul de Conducere al CCIR, în ședința din 12 februarie curent, a hotărât să propună Colegiului de Conducere al CCIR excluderea din rândul membrilor Camerei Naționale a cinci membri de drept: CCI Arad, Bacău, Dolj, Prahova ș Vâlcea, cu mențiunea că în etapa următoare de excludere vor intra și camerele din județele Argeș, Bihor, Harghita și Mureș. Astfel, Colegiul de Conducere al CCIR a hotărât excluderea primelor cinci camere județene la începutul lunii martie.
CCI Bacău a hotărât să informeze, cu toate probele disponibile asupra acestei sitații și a negerulilor care au fost sesizate, autoritățile statului, începând cu premierul României și Parlamentul, dar și oamenii politici, societățile comerciale și presa. „Am procedat astfel – a precizat Doru Simovici – pentru că în situația în care se află acum camerele, chiar dacă se pare că este vorba doar de o «gâlceavă internă», implicațiile sunt majore și riscăm să fie afectat patrimoniul Camerei Naționale în temelia lui. Deja au apărut anunțuri de vânzare urgentă a unor bunuri.”
Funcția principală a CCIR este subminată
Doru Simovici, președintele cu cele mai multe mandate la conducerea CCI Bacău, a opinat că chiar din 1990, de când au fost reînființate camerele de comerț în România, până în 2007, a fost o permanentă „dezbatere” în acest sistem, cu unele accente de dispută, dar toate principiale în ceea ce privește funcționarea CCIR ca entitate organizatorică asociativă la nivel național, care în principal avea menirea de a reprezenta firmele și CCI din România în relația cu autoritățile, la nivel central. „Am militat pentru o CCIR puternică – a precizat președintele CCI Bacău -, care să-și realizeze această menire de reprezentare. Disputele de până în 2007 am crezut că se vor sfârși la acel moment, când, profitând și de o modificare a Legii camerelor de comerț și industrie din România, s-a făcut o schimbare, pe care ne-o doream. Atunci i-am spus reformă, schimbare pentru democratizarea CCI. Am făcut parte din echipa care a realizat această schimbare.” După 2007, în următorii patru ani, reformiștii și-au dat seama, însă, că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum și-au dorit, iar între 2008 și 2012 au încercat să aibă o poziție constructivă în sistem, în organizarea și funcționarea CCIR, în partea ei tehnică și relațională, a funcției consultative. „Cred că am avut o contribuție majoră în definirea acestei funcții, care, de altfel, este destul de firav prezentă în activitatea și a camerelor teritoriale și a CCIR (la unele camere poate că chiar este inexistentă). Și am încercat să împărtășim din experiența CCI Bacău în acest sens” – a mai spus Doru Simovici.
Opoziție pe față, din 2012
Împotriva neregulilor constatate, zece camere de comerț teritoriale, între care și CCI Bacău, s-au manifestat, acțiune care a culminat în anul 2012, când au votat împotriva execuției Bugetului pe 2011 al CCIR și a adoptării Bugetului pentru 2012. „Neregulile care s-au produs în administrarea și managementul CCIR – a declarat Doru Simovici – atingeau aspecte de legalitate. Noi le-am arătat în Colegiul de Conducere și în Adunarea Generală din 23 aprilie 2012, unde am și votat împotrivă. Alte camerem majoritatea, au votat pentru, dar noi, opozanții, am considerat că ne sunt prejudiciate interesele de membri ai CCIR și am atacat în instanță hotărârile Adunării. Dosarul este acum pe rolul instanței, cred la al patrulea termen, fixat pe 1 aprilie.” Acel moment de cumpănă a fost precedat, însă, de ruperea echipei care, inițial, în 2007, a participat la reforma sistemului cameral, respectiv prin eliminarea CCI Arad și Vâlcea din Colegiul de Conducere.
Dar, despre acuzațiile care i se aduc lui Mihail Vlasov și despre acțiunilor intenționate de camerele teritoriale excluse din sistem vom vorbi în articolele următoare.
crlfportal a zis
Bai, Simovici, nu ti-e rusine? Cat ai supt si ros ca vice al CCIR si PDG la Romexpo, pe care ati omorat-o, tu si vlasov, pe care acum il dezavuezi?