– raportul primarului Romeo Stavarache privind parteneriatele durabile între zonele rurale și cele urbane în Uniunea Europeană a fost supus în atenția COTER și bine primit la Bruxelles
Ștefan POPA
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, raportor al Comitetului Regiunilor (CoR) pe avizul „parteneriatul urban-rural și guvernanță”, a prezentat la Bruxelles, în cadrul Comisiei de coeziune teritorială (COTER), reunită la data de 7 mai 2013, primul document de lucru care va sta la baza recomandărilor Comitetului pe tema legăturilor urban-rural. Avizul realizat de raportorul român se află pe agenda Comitetului Regiunilor într-un moment propice, având obiectivul de a promova dezvoltarea teritorială integrată în pregătirea noilor programe operaționale 2014-2020.
În cadrul avizului, Romeo Stavarache pune accentul pe necesitatea planificării teritoriale strategice urbane și rurale, promovând lucrul în parteneriat pentru atingerea obiectivelor comune de dezvoltare economică. Practicile bogate din Uniunea Europeană în acest domeniu arată că o abordare complementară urban-rural și înlăturarea competiției între unitățile adminstrativ-teritoriale care constituie regiuni funcționale crează oportunități durabile de dezvoltare economică și socială.
Conform definiției dată de Organizația Europeană pentru Cooperare și Dezvoltare (OECD), regiunile (ariile/zonele) funcționale se identifică printr-un spațiu geografic, de regulă diferit de limitele administrative ale localităților, unde apar interdependențe (funcții) teritoriale specifice care ar putea necesita o formă de guvernare. Avizul CoR se adresează Comisiei Europene, Parlamentului European și Statelor Membre și va constitui contribuția cu care membrii Comitetului Regiunilor se vor alătura demersurilor executivului european privind parteneriatul durabil urban-rural și măsurilor pentru susținerea acestor parteneriate din fondurile structurale și de investiții.
Membrii COTER au primit pozitiv ideile prezentate de raportor, manifestându-și sprijinul pentru acest aviz care promovează regiunile funcționale, din ce în ce mai importante în programarea fondurilor europene. Exemple de abordări teritoriale integrate de la nivel național din Polonia și Cehia, dar și modele tranfrontaliere din Belgia și Olanda susțin demersurile CE pe acestă temă.
Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale, regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE, dar și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European au obligația de a consulta Comitetul Regiunilor în domeniile politice care privesc regiunile și orașele.
Lasă un răspuns