Liga Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR), condusă de fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, va formula în scurt timp opinii vizavi de Strategia agricolă a României pentru următorii 5 – 15 ani, făcută publică pe 30 iunie de Președinție și intitulată „Cadrul național strategic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar și a spațiului rural în perioada 2014 – 2020 – 2030”.
Petru DONE
La recenta Conferință Națională a LAPAR, din acest an, președintele Traian Băsescu a anunțat că va publica Strategia la termenul prevăzut inițial, după ce ea a fost elaborată timp de trei ani de Comisia prezidențială pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România. Documentul a fost dat publicității pe site-ul Președinției, pentru a fi dezbătut public timp de 30 de zile.
LAPAR nu a făcut parte din comisia care a întocmit Strategia. Fermierul băcăuan Daniel Ciobanu, care este primul vicepreședinte al Ligii, spune că acum trei ani conducerea LAPAR nu era interesată de a intra în dispute publice (cu instituțiile statului, mai ales) și, în plus, făcea parte din Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România, care a avut reprezentant în comisie.
„Noi considerăm, însă, un câștig apariția Strategiei – ne-a declarat Daniel Ciobanu. De când suntem noi în LAPAR, am făcut nenumărate demersuri de a-i așeza la aceeași masă pe toți: instituțiile statului (președinție, miniștri, Ministerul Agriculturii etc.) și producătorii agricoli. Strategia ar putea fi un pas înainte. Dar, încă nu am apucat să parcurgem acest document. E un material stufos, plin de statistici. Am trecut prin el doar în viteză. Am putea considera, din capul locului, că e un deschizător de drum, doar dacă și acest drum nu se va înfunda ca și celelalte cărări ale noastre. Deocamdată, suntem rezervați: să nu fie doar o luptă pentru imagine, pentru viitoarea campanie electorală. Ministerul Agriculturii a lansat, săptămâna trecută, la Camera Deputaților, un master plan în domeniu. Iată, acum, și strategia Președinției. Încă avem rețineri. Ne gândim că au fost multe lucruri care ne-au cam dat peste cap în ultimul timp: nefuncționalitatea camerelor agricole, lăsate în aer, ordonanța de guvern pentru asigurările în agricultură, care nu a ieșit cam cum ne-am dorit noi (adică să se prevadă tot ce a produs derapaje în anii anteriori, care puteau fi corectate cunoscând de pe teren problemele), vânzarea de terenuri străinilor, în care legea introduce dreptul de preemțiune, sau legea Agenției Domeniilor Statului, care s-ar putea transforma într-un monstru, de necontrolat, ca și până acum. Una peste alta, până acum ni se pare că Strategia nu oferă soluții exacte, concrete. Noi ne-am dori lucrurile mult mai simple. E stufoasă. Poate că abundența de statistici e necesară ca argumentare.”
Agricultorii din LAPAR vor vor formula un punct de vedere, observații și opinii, dar declară că se tem că acestea nu vor fi luate în seamă. „Noi căutăm să vedem ce avantaje oferă Strategia agricultorilor – a mai declarat Daniel Ciobanu. La prezentarea ei, ministrul Agriculturii a vorbit mai mult politic și tot în spiritul politicii de dinainte de 1990: că vom avea rezultate, că vom exporta mult, că vom drege. Dar cum vom ajunge la acestea? Dar, Strategia este un câștig și pentru că este un document public și, în plus, subliniază ideea de pact între forțele politice, instituții și agricultori. Un pact, o înțelegere am cerut și noi, de acum câțiva ani, pentru ca odată cu schimbarea guvernelor să nu se mai schimbe și politica agricolă. Acum, ni s-a promis că după dezbaterea publică a Strategiei, în luna septembrie se va convoca o întâlnire cu principalele partide politice, cu toate părțile interesate, inclusiv cu agricultorii, pentru a fi semnat un astfel de pact. Noi vrem ca politicienii, guvernanții, să țină cont și de părerile noastre. E bine ca față de această Strategie toți agricultorii să formuleze opinii, în cele 30 de zile de dezbatere publică.”
Lasă un răspuns