Artiști din zona dansului contemporan, muzicii, literaturii, teatrului se pregătesc pentru lansarea, în Bacău, a două proiecte pe care le vor realiza în cadrul programului „ArtistNe(s)” 2013, program al Asociației ArtistNe(s)t inițiat în 2006 și derulat în parteneriat cu Centrul Cultural „George Apostu” Bacău, Centrul Cultural Arcus, Centrul European de Cultur Sinaia și Muzeul Național „George Enescu”, secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani.
În vederea intrării în programul de rezidențe 2013 „ArtistNe(s)t”, au participat cu proiecte interdisciplinare peste 20 de artiști din lumea artelor, două dintre ele fiind selecționate pentru ca, după realizarea lor, să fie prezentate publicului în premieră, pe 29 septembrie, la Tescani, iar apoi în cadrul unui mini-turneu la 1 octombrie, în Bacău și pe 4 octombrie la București, în aula Muzeului Național „George Enescu”. Primul proiect selecționat, în lucru, respectiv „33” reprezintă o instalație performativă inspirată din viața și muzica lui George Enescu și va fi realizată, în rezidențe la Tescani și București, de către o echipă formată din coregraful și performerul Andreea Duță, artistul video Cinty Ionescu și muzicianul Miron Ghiu. În cadrul proiectului, fiecare protagonsit al „instalației” depinde de ceilalți, prin filmări live care transformă imaginea în sunet și prin sunet, care, preluat în priză directă, devine imagine proiectată.
Al doilea proiect, „Omul și albina sa” îi are ca protagoniști pe actrița Katia Pascariu, coregraful Paul Dunca și muzicianul Kaj Neumann, aceștia propunându-și – prin improvizație, folclor, muzică, dans, poezie – elaborarea unui text programatic ce conține o succesiune de viziuni care se visează una pe cealaltă într-o întoarcere accelerată în timp – o piesă despre familie, comunitate și sacrificiu ritual. Rezidențiatul pentru ce-l de-al doilea proiect va avea loc în luna septembrie, la Tescani și la Centrul de Cultură „George Apostu”. În cadrul programului ArtistNe(s)T au beneficiat, de-a lungul timpului, de rezidențe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori și artiși vizuali din țară și străinătate. Pentru prima dată în 2013, rezidențele sunt oferite unor echipe mixte de artiști și se vor finaliza cu realizarea de spectacole – instalații performative. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns