Câteva sute de copii din familii defavorizate, proveniți din parohii din mediul rural, au participat vara aceasta la proiectul ”O zi împreună, o treaptă către cer”, desfășurat cu binecuvântarea PS Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Centrul Social-Cultural-Gospodăresc ”Sf. Cuv. Antipa” de la Itești. Micuții, elevi în școli primare sau gimnaziale, însoțiți de preoți și profesori, au luat parte la diferite activități educative, culturale și spirituale derulate la acest centru. Pentru marea majoritate a copiilor a fost prima ieșire în afara satului sau comunei în care locuiesc. Într-o atmosferă deosebită, creată datorită implicării ieromonahului Nicodim Bițic și a preoților Codrin Laslău și Liviu Dănilă, tinerii din Parava, Fulgeriș, Holt, Verșești sau Chetriș, au luat contactul cu proiectele care se derulează la Centrul Cultural Gospodăresc de la Itești, acolo unde, prin grija episcopului Ioachim Băcăuanul, reprezentanții Eparhiei Romanului și Bacăului au transformat o fostă unitate militară într-un spațiu menit să confere un strop de bucurie celor mici. O bună parte dintre activitățile de la Itești au fost realizate cu sprijinul unor elevi voluntari implicați trup și suflet, alături de preoții responsabili din acest centru. Frumusețea și importanța acțiunilor desfășurate aici au determinat și societăți comerciale băcăuane să se implice în proiecte, un exemplu fiind SC Dedeman Automobile SRL, care i-a ajutat pe preoții din parohiile fără posibilități să transporte copiii la Itești, astfel încât vacanța de vară să însemneze bucurie, nu doar munca în gospodărie ori la câmp, aspecte inerete ale vieții la țară. ”Această ieșire în aer liber a însemnat pentru noi, toți, copii și însoțitori, o ocazie importantă de cunoaștere, de socializare și de conștientizare a apartenenței la un grup social, prin mijlocirea și implicarea Bisericii – a declarat pr. Adam Iulian, unul dintre preoții participanți la acest proiect. Am petrecut împreună momente frumoase în jocurile pe care le-am abordat, în activitățile gospodărești la care am participat, și care ne-au întărit spiritul de echipă. Copiii au răspândit în jurul lor voie bună, entuziasm și emoție, așa cum vârsta lor inocentă le-a dictat. Considerăm acest proiect, al Arhiepiscopiei noastre, o inițiativă potrivită și de ajutor preotului paroh, în slujirea sa misionară. Mulțumim părintelui Liviu Dănilă și celorlați organizatori, pentru oferirea unor momente de petrecere a timpului liber, frumoase, cu repercusiuni adânci în sufletele copiilor”.
La rândul lor, copiii prezenți la Itești s-au arătat încântați de modul în care și-au putut petrece o zi din viață. ,,Mulțumim părintelui nostru și episcopiei noastre pentru excursia frumoasă la Itești, unde ne-am distrat, am jucat jocuri noi, pe care nu am fi avut unde să le cunoaștem și chiar am legat prietenii mai strânse” – a precizat Dănuț Gherman, unul dintre copiii participanți la acest proiect. ”Într-adevăr a fost o zi bogată, înălțătoare prin care am ieșit din cadrul bisericii noastre parohiale, dar rămânând în biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos. Ne-am înfruptat din tinerețea, inocența și copilăria acestor tineri din parohie, interacționând cu dânșii, jucându-ne cu ei, prin aceasta apropiindu-ne mai mult unii de alții, dar totodată și clădind ,,treaptă către cer”. Mulțumim Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul pentru înființarea acestui centru, și celor care se ostenesc aici, preoților coordonatori Liviu Dănilă și Codrin Laslău, pentru ospitalitatea și primirea călduroasă de care au dat dovadă”, a declarat preotul Dumitru Cărare din Verșești. Iar ceea ce s-ar putea consemna ca și concluzie este mărturia unei fetițe, Bianca I, elevă în clasa a VIII-a, care, după o zi petrecută la Centrul ”Sf. Antipa” a spus ”sperăm să fim mai buni și mai încrezători în Dumnezeu și în noi înșine”.
În această vară, Centrul Social-Cultural de la Itești a fost și punctul de întâlnire a tinerilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, care împreună cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Asociația pentru Prevenirea Adicției și Comportamentului Adictiv Bacău (APACA) au organizat un workshop sub denumirea „Comoara de lângă noi”. „Au fost organizate și susținute ateliere de lucru în echipă și jocuri educative care i-au determinat pe unii voluntari să afirme că ”această zi, a fost una dintre cele mai speciale din această vacanță” sau că ”aș vrea să plec acasă cu toți prietenii noi pe care mi i-am făcut….”, a conchis consilerul Marta Butnaru, reprezentantul CPECA Bacău.
Lasă un răspuns