Autoritatea Comună de Management a Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova și Asociația Centru Regional de Resurse în Turism (ARRT), din Iași (care are un punct de lucru și în Slănic Moldova) au semnat contractul de grant al proiectului „Unitate în diversitate – Schimburi de Artă și Meșteșuguri Tradiționale pentru Tineret”. Valoarea totală a proiectului este de 166.000 de euro. „Obiectivul proiectului – ne-a declarat președintele ACRRT, Constantin Popa, administratorul pensiunii Montana, din Slănic Moldova – este promovarea interacțiunii între locuitorii din zona transfrontalieră și între comunitățile din care fac parte, prin împărtășirea valorilor, tradițiilor și moștenirii culturale comune, precum și prin acceptarea diversității culturale.” Este al zecelea proiect cu finanțare europeană câștigat și implementat de Constantin Popa.
Ideea lansării acestui proiect s-a născut în Moinești, chiar în cabinetul medicului Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență, care, ca și președintele ARRT, are o interesantă experiență în implementarea de proiecte cu finanțare europeană. „Nici nu putea fi în alt loc – spune Constantin Popa -, decât acolo unde doctorul Cotîrleț se află 25 din 24 de ore zilnic. Dar a fost și după ce noi, cu un grup de reprezentanți ai comunității moineștene, am întreprins, acum doi ani, o vizită în Raionul Noua Suliță, din Ucraina, de lângă Cernăuți. Impresiile cu care ne-am întors ne-au determinat să punem pe rol proiectul”.
Au urmat, la scurt timp, primii pași în strângerea relațiior de prietenie și colaborare între cele două comunități și, ulterior, și cu Universitatea de medicină din Chișinău. „În Raionul Noua Suliță – ne-a declarat Adrian Cotîrleț – am văzut condițiile în care se desfășoară actul medical și am hotărât că populația de acolo trebuie susținută, dar nu doar moral. Deja am început o colaborare în acest fel, iar personal medical din Raionul Noua Suliță vine la perfecționare profesională în spitalul nostru pe probleme de medicină laparoscopică. Relațiile noastre cu cei din Ucraina nu se vor rezuma numai la domeniul medical, se vrea și o relație pe linie administrativă între Municipiul Moinești și Raionul Noua Suliță și deja este programată vizita primarului din Noua Suliță la Moinești, dar și a directorului spitalului de acolo. Prin urmare, este deja creat un cadru și prietenesc și instituțional. Strângem relațiile și cu Chișinăul. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc congresul Uniunii Medicale Balcanice în capitala Moldovei, unde am susținut o lucrare, și urmează să încheiem un parteneriat între Spitalul din Moinești și Universitatea de Medicină a Republicii Moldova. Primii pași spre aplicare proiectului s-au făcut, deci, urmează celelalte acțiuni prevăzute.”
Ce urmăresc aplicanții
Astfel se urmărește promovarea artelor și meșteșugurilor tradiționale între țările din zona transfrontalieră (România, Republica Moldova, Ucraina), arhivarea și conservarea artelor și tradițiilor din aceste țări, crearea de rețele între tinerii din zona transfrontalieră, dezvoltarea de parteneriate în zon, contactul cultural între membrii zonei transfrontaliere, familiarizarea comunităților locale și naționale cu ideea de multiculturalitate și diversitate culturală și popularizarea în rândul comunității locale și naționale a posibilității de a se implica în proiecte transfrontaliere. De asemenea, sunt prevăzute dezvoltarea respectului tinerilor pentru arte și meșteșuguri tradiționale, dezvoltarea turismului ca instrument de promovare a culturii tradiționale și promovarea turismului cultural, religios și de agrement în regiunile Iași, Bucovina, Hîncești și Cernăuți.
Care vor fi rezultatele
Practic, se va proceda la organizarea a trei tabere artistice pentru copii cu vârste de 12 – 16 ani din Iași, Suceava, Republica Moldova și Ucraina, pe tema încondeierii ouălor (în România), a sculpturii din lemn (în Ucraina) și a modelajului în lut (în Republica Moldova), la care vor participa câte 30 de copii din fiecare țară. Un prim pas a și fost făcut, de fapt, în acest sens, prin organizarea, la Pensiunea Montana, a primei tabere de reconciere națională pentru copii, profesori și părinți din zona de conflict armat Transnistria. De asemenea, se va edita un catalog (printat și electronic) cu obiectele de artizanat realizate de participanții la tabere, vor fi donate obiecte de artizanat unor centre de copii cu dizabilități, care să învețe la rândul lor să realizeze astfel de obiecte, va fi realizat unui film documentar care prezintă artele și meșteșugurile tradiționale din Bucovina, Hîncești și Cernăuți și un site de promovare a proiectului.
În acest proiect, parteneri sunt Asociația Tinerilor Români din Basarabia și Bucovina (ONG, România), Direcția de Cultură și Turism Hîncești (Administrație Publică, Republica Moldova) și The Bucovina Art Centre for Promotion and Conservation of Traditional Romanian Culture (ONG, Ucraina).
Petru DONE
Lasă un răspuns