Grupul de acțiune locală a lansat un proiect menit să pună în valoare potențialul turistic al arealului său, format din 12 comune. Românii de aici se inspiră și din experiența unor asociații similare din Franța.
Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Trotușului a lansat, miercuri, 4 decembrie, la Mănăstirea Cașin, cel mai ambițios, dar și cel mai frumos proiect al său, pe care l-au intitulat „Urcă în Legenda Mioriței”. Evenimentul a avut loc în prezența unor antreprenori din arealul galului, a reprezentanților unui GAL din jdețul Galați, a reprezentanților instituțiilor județene cu care GAL-ul băcăuan colaborează în diferite proiecte de finanțare și de dezvoltare locală, a primarilor comunelor Mănăstirea Cașin, Cașin și Soveja (Vrancea) și a ziariștilor. Oaspeții de seamă ai GAL-ului au fost, însă, trei reprezentanți ai GAL-ului St. Brieuc, din Franța, cu care GAL Valea Trotușului – cel mai activ și prezent în conștiința publică GAL din județul Bacău – are o benefică și interesantă colaborare. Ei sunt trei dintre cei mai bine situați fermieri francezi, Jean Noel Charpentier, Jean Claude Houee și Andre Goliedard și au adus, membrilor GAL-ului din România, o parte din experiența lor în materie de turism rural, dar mai ales experiența în cultivarea cartofilor și a unei miraculoase plante energetice, Mischatus – culturi pe care francezii deja le organizează în țara noastră, în zona Avrig.
Proiectul GAL Valea Trotușului are la bază o idee obsedantă și întoarsă de câțiva ani pe toate fețele de managerul acestei asociații, inginerul Ștefan Talambă. Este vorba de interesul pe care românii, în speță băcuanii și, în particular, membrii GAL-ului ar trebui să-l arate potențialului turistic al fiecărei zone, chiar acolo unde unii ar spune că acesta nu există. „Peste tot există obiective care au povestea lor – spune Ștefan Talambă. Important este de a spune povestea lor, iar una dintre cele mai frumoase povești o are tocmai Miorița, un brand național cu origini chiar în arealul GAL Valea Trotușului, în comunele Mănăstirea Cașin, Cașin și Soveja (comună care este membru al asociației).”
Astfel, membrii GAL-ului de pe Valea Trotușului, 12 comune, susțin că, pentru prima dată în istoria zonei unde Alecu Russo a cules Mitul Mioriței, iese la lumină un circuit turistic. „Oaspeții – spun inițiatorii proiectului – vor descoperi și vor putea cumpăra bucăți de viață autentică. Doar astfel localnicii vor simți, pe propria piele, că merită să pastreze tradiția.” Iar îndemnul lor este, din capul locului, „Călătorește prin mândria fiecărui loc!”. Astfel, circuitul turistic trebuie să asigure conținut de agrement cu identitate strict locală, dar și venituri gazdelor din zonă, și este gândit, ca durată, pentru a fi executat cu trăsura, cu sania sau căruța, în funcție de anotimp și de posibilități sau preferințe.
Leagănul Mioriței și povestea mocanilor din Dragoslavele
Zona celor trei comune este locul spre care, cu sute de ani în urmă, au pornit, în bejenie, mocanii din comuna Dragoslavele (Argeș). Spiritul acestora, cultura și felul lor de a trăi au devenit amprenta acestei zone. Mocanii erau, între altele, și crescători de animale, iar ei au făcut din zonă leagănul perpetuu al Mioriței. Această cultură poate fi pusă în valoare prin proiectul turistic al GAL-ului. Două motive importante mă fac să cred în proiect: tenacitatea cu care Ștefan Talambă a urmărit și urmărește materializarea ideii, dar și atașamentul pe care îl dovedesc deja autoritățile din cele trei comune. Pentru a nu mai vorbi de sprijinul pe care îl pot găsi în parteneri precum GAL-ul St. Brieuc. Primarii celor trei comune, dar și executivii GAL-ului Valea Trotușului, au și dat ca exemplu câteva dintre atracțiile turistice ale zonei, precum porțile de lemn din Cașin și meșteșugul cioplitului în lemn, sărbătorile de peste an ale locuitorilor zonei, cum ar fi bâlciurile cu mirobolantele scrânciobe de lemn acționate manual de flăcăi, la bâlciuri, festivalul carelor din Cașin, ținut în luna august, ori felul în care sovejenii prepară cașul în multe chipuri, precum Păpușile de caș oferite numai la ocazii mari și nu oricui, ci numai personajelor de vază.
Microregiunea GAL Valea Trotușului are însă și alte obiective și atracții potențial turistice interesante, care își așteaptă povestitorii și organizatorii unor evenimente turistice, precum podul lui Ștefan cel Mare, din Căiuți, Biserica Stejarului din Borzești, construită tot de marele Ștefan, livezile din Târgu Trotuș, pâinea și brânza de la Urechești, pastrama de gâscă de la Helegiu, Cascada Buciaș de la Scutaru, Mănăstirea Cașin – iubită de familia regală etc.
Turiști în carele cu coviltir
Pentru ca lansarea proiectului să fie și cea dintâi materializare a lui, oaspeții de miecuri ai GAL-ului Valea Trotușului au fost primii beneficiari ai unui minitur de zonă. Francezii, de exemplu, au văzut, de dimineață, un tăiat de porc, în curtea unui gospodar, apoi, cu toții, francezi și români, au urcat, din Cașin, în căruțele cu coviltir și au pornit spre Mănăsirea Cașin, precum ciobanii și căierii (crescătorii de cai și căruțașii) de altădată, dar au ajuns și în excepționala Vale a Cașinului de la Înțărcătoarea, la cunoscuta crescătorie de păstrăvi și la celebra cabană de vânătoare. Acolo, pe tăpșanul dintre cele două obiective, copiii ansamblului folcloric din Mănăstirea Cașin au încins hore și au jucat ursul, că tot așteptăm sărbătorile de iarnă, după care i-au indemnat la joc pe toți participanții la eveniment.
Însă, asupra acestui proiect și a celor prezentate de francezii din St. Brieuc vom reveni cu interesante amănunte.
Petru DONE
Florentina Zănescu a zis
Tare frumos gandul celor de acasă, să facă un traseu/circuit prin ce are mai frumos fiecare comună ! Locuiesc în Franța, mi-e dor de locurile copilăriei mele și m-aș bucura să îi pot duce pe cațiva amici francezi la o plimbare cu trăsura și la o degustare de branză și paine prin Munții Cașinului . Bravo inițiatorilor ! Sper să nu fie doar o intenție frumoasă stinsă pe drum, ca atatea altele .