Anul 2014 debutează la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău sub semnul generozității. Dincolo de ofertele de spectacole-premieră care se anunță până la finele stagiunii, – și sunt câteva colaborări care promit, amintind aici doar de regizorii Alexandru Dabija și Alexander Hausvater – dincolo de o nouă ediție, a IX-a, a Galei Star și de continuarea unor proiecte mai vechi, conducerea Teatrului Bacovia și-a propus implementarea unui nou și îndrăzneț proiect: „Bilet în așteptare”.
Adaptând dibace ideea campaniei internaționale „Cafea în așteptare”, reprezentanții instituției băcăune și-au propus să vină, cel puțin în acest an, în întâmpinarea iubitorilor de teatru de toate vârstele, proveniți din categorii defavorizate, cu un „Bilet în așteptare”. Dezvoltat printr-un parteneriat, premieră de asemenea, cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), proiectul are ca scop, dincolo de sprijinirea efectiv a semenilor în nevoie prin facilitarea accesului acestora la spectacole, și dezvoltarea spiritului civic și cultivarea/educarea gustului pentru teatru. „«Bilet în așteptare» se adresează categoriilor defavorizate din comunitate, – a spus Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Municipal Bacovia, în conferință de presă – pentru că, așa cum am mai spus-o, teatrul nu este al meu, al actorilor, al primăriilor, ci al comunității. Pe scurt, dacă cineva cumpără un bilet la teatru, el va avea posibilitatea de a mai achiziționa un bilet «în alb» la prețul fix de 10 lei care va fi introdus într-o urnă și în baza căruia o persoană defavorizată, inclusiv un om al străzii, va putea să urmărească ulterior o reprezentație”.
Un prim parteneriat în vederea derulării inițiativei teatrului băcăuan a fost încheiat cu ISJ Bacău, instituție care își va canaliza eforturile pentru identificarea elevilor proveniți din categorii defavorizate, din toate localitățile județului. „Când directorul Teatrului a venit cu această propunere, – a declarat prof. Ion Balcan, inspector general adjunct ISJ Bacău – am considerat fără ezitare că ea este pe cât de generoasă, pe atât de binevenită. Ducerea proiectului către școli va cultiva gustului copiilor și tinerilor pentru teatru, pentru cultură în general. Cu atât mai mult cu cât, prin tot ceea ce se întâmplă acum în comunitate, tentațiile elevilor sunt foarte mari și nu întotdeauna cele mai potrivite”. Pentru facilitarea accesului copiilor la spectacolele Teatrului Bacovia, ISJ Bacău și-a arătat disponibilitatea folosirii autobuzelor școlare pentru transportul celor proveniți din sate și comune îndepărtate, pentru o dezvoltare corectă a proiectului fiind însă nevoie și de stabilirea unor parteneriate cu primăriile din județ, aspect la care se lucrează în prezent.
Dincolo de categoria strict a elevilor defavorizați, beneficiar al „Biletului în așteptare” poate fi orice persoană aflate în dificultate, indiferent de vârstă. „Biletul în așteptare se poate achiziționa – a precizat directorul Teatrului Bacovia Baău – și fără ca acela care o face să fie nevoit, personal, să meargă la teatru. Concret, oricine va dori – și încurajăm comunitatea la generozitate – să cumpere un bilet în așteptare este așteptat la Agenție pentru a-și duce la capăt intenția. În agenție va fi o urnă în care biletul în așteptare va fi introdus și care, ulterior, va fi oferit unui băcăuan defavorizat, pentru a putea lua parte la un spectacol, fie al secției dramă, fie al secției animație”.
Primele „bilete în așteptare” au fost deja introduse în urnă de către jurnaliștii băcăuani.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns