Neiertător, Petre Țuțea spunea: „Democrația este sistemul social care face posibilă existența idiotului alături de geniu. Ea se deosebește de egalitarismul comunist prin lege. În comunism, legea nu există; e tiranie.” Parcă doar pentru a-i da dreptate, în week-end-ul acesta, o funcționară de la Casa Albă a venit în București să facă ordine. Victoria Nuland (pe numele său real Nudelman), asistenta (!!) secretarului de stat (ministru, la americani!) pentru afaceri europene, a poposit pe malurile Dâmboviței precum mesagerii sultanilor de altădată trimiși să ia gâtul celor ce dădeau semne de nesupunere.
Madam Nudelman și-a dat cu părerea despre statul de drept din România (cine a întrebat-o așa ceva?!), despre independența Justitției (de la ei sau de la noi?), despre politicienii aleși de români, despre democrație și libertate. N-a scos un diftong, însă, despre mizeria numită „Afacerea Chevron” din Vaslui și nici despre păcăleala Bechtel. Cât despre vizele umilitoare și tratamentul la care sunt supuși românii ce îndrăznesc să deranjeze Ambasada SUA de la București nici măcar nu s-a adus vorba! La ce agitație în presă a declanșat prezența respectivei dame în București ai zice că este mare conducător peste ocean. În fapt, biografia profesională a Victoriei Nudelman este… misterioasă.
A fost de toate prin ultimele administrații republicane și democrate de la Washington. Ofițer de carieră, a activat la Ambasada SUA din Moscova (cu ce responsabilități?), s-a ocupat de strategii în Asia și în nordul Africii, a lucrat ca reprezentant permanent la NATO, adică vine din lumea militară care se ocupă de părțile murdare ale geopoliticii. În 2012, a contribuit la mușamalizarea atentatului de la Benghazi (Libia), salvându-l pe președindele Obama de un scandal public exploziv prin sacrificarea politică a Susanei Rice. Funcționar cu misiuni precise, focusată pe îndeplinirea ordinul primit, madam Nudelman, în fața presei, a CERUT românilor să apere justiția. Cine-i dă dreptul să CEARĂ ceva în România? Poate sfătui, sugera sau spera… Ea să ceară în Louisiana drepturi civile pentru cetățenii de culoare sau să se lupte pentru drepturile țăranilor de la Pungești terorizați de interesele unei companii americane. Dacă până și Gyorgy Fruda s-a simțit jignit de atitudinea americanilor, atunci chiar că s-a depășit orice limită a protocoalelor și uzanțelor diplomatice!
Atitudinea Victoriei Nudelman face parte dintr-un context mai larg. Obișnuită fiind cu nord-africanii și-a subordonat toate structurile locale. Oficialii români au fost CONVOCAȚI la Ambasada SUA (normal ar fi fost ca americani să ceară audiențe la instituțiile de care erau interesați!), ziariștii români au fost atent selectați, iar informațiile pentru presă au fost „filtrate”. Halal democrație! În asemenea condiții, oricât de antipatic îmi este premierul Ponta, nu pot decât să aprob modul diplomatic în care a evitat întâlnirea cu respectiva doamnă. Cum să răspundă un prim-ministru unei convocări venite din partea unei secretare a unui ministru?! Nici dacă România ar fi colonie americană, iar ambasadorul ar fi guvernator pe plantație nu s-ar cădea – de dragul aparențelor diplomatice! – o asemenea umilință. Până și comisarii sovietici cereau, formal, audiență la Gheorghiu-Dej… Zilele trecute am asistat la prostituarea noțiunii de democrație adusă la faliment de aroganța militărească a unui ofițer cu epoleții ascunși în sutien.
mimi a zis
De fapt la ce sa ne asteptam daca ne simtim bine ca slugi. Am pupat atatea „minti” luminate cam in toate timpurile.Daca cineva a crezut ca americanii ne vor trata ca pe egalii lor s-a inselat amarnic.Ca si vest-europenii ei ne considera o piata de desfacere,o sursa de materii prime si ca sa apere ideea de democratie ii accepta pe cei superdotati pentru ca ei pot sa le aduca beneficii.Ce nu am inteles este slugarnicia lui Basescu fata de un personaj de rang inferior demnitatii unui prsedinte de stat independent .